Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

«Σάλος» με τη συνέντευξη Βαρθολομαίου στο CBS

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία η συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου η συνέντευξή του, στο «60 minutes» του αμερικανικού δικτύου CBS. Τις δηλώσεις του Πατριάρχη περί «καθημερινής σταύρωσής του», σχολίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας: «στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει»."Προτιμούμε να παραμείνουμε εδώ ακόμη κι αν σταυρωνόμαστε μερικές φορές, διότι το Ευαγγέλιο λέει όχι μόνο να πιστεύουμε στο Χριστό, αλλά και να υποφέρουμε για το Χριστό. Μας φέρονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν θεωρούμε ότι απολαμβάνουμε πλήρη δικαιώματα ως Τούρκοι πολίτες.", δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την συμπεριφορά του τουρκικού κράτους απέναντι στο Πατριαρχείο στην εκπομπή "60 minutes" του αμερικανικού δικτύου CBS.
Η συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη, τον Μάιο, θα μεταδοθεί απόψε το βράδυ και ήδη τα αποσπάματα που έχουν διαρρεύσει προκάλεσαν την αντίδραση των Τούρκων.
"Θέλω να πιστεύω ότι είναι λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. "Θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση. Στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει. Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη", σημείωσε ο κ. Νταβούτογλου.
Σε σχέση με τη δήλωση του Πατριάρχη ότι νιώθει ως πολίτης δεύτερης κατηγορίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: "Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Η Τουρκία δεν αξιολογεί τους πολίτες της βάσει της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι. Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος, έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε μας, στις αρμόδιες Αρχές. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε συγκρίσεις που δεν τις αξίζουμε".
Εν τω μεταξύ, πηγές του Πατριαρχείου θεωρούν περίεργη την περίοδο δημοσιοπίησης της συνέντευξης. Η δικηγόρος Κεζμπάν Χατεμί, που έχει πολλές φορές αναλάβει υποθέσεις του Οικουμενικού πατριαρχείου, σημείωσε ότι είναι περίεργη η χρονική στιγμή η οποία επελέγη για να κυκλοφορήσουν στην Τουρκία "δηλώσεις" που αποδίδονται, στον Οικουμενικό Πατριάρχη.
"Το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα μεταδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε είναι ένα πρόγραμμα που ετοιμάστηκε πολλούς μήνες πριν, με προβληματίζει η επιλογή της στιγμής που γίνονται αυτές οι διαρροές", τόνισε η Κεζμπάν Χατεμί, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο όρος "σταύρωση" που χρησιμοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. "Ο δρόμος όπου βρίσκεται ο Πατριαρχικός Οίκος, στο Φανάρι, φέρει το όνομα "Σατρατζάμ Αλι Πασά", του Οθωμανού «πρωθυπουργού» που διέταξε τον απαγχονισμό του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε. Εσεις δεν θα είσασταν στα "καρφιά", καθημερινά, αν βλέπατε το όνομα αυτό στον τοίχο του Πατριαρχείου", δήλωσε σε τουρκική εφημερίδα.

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

"Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας ηγέτης που διακρίνεται για τη σοφία και τη μετριοπάθειά του, αλλά και για την αταλάντευτη υποστήριξη της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, όσο στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας είδαμε, είναι χρέος όλων και κυρίως αυτών που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα, να τον ακούσουν με προσοχή.", τόνισε ο Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Γρ. Δελαβέκουρας επισήμανε ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας είναι γνωστές και κανένας δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν τις γνωρίζει. "Τα προβλήματα, τα εμπόδια και οι ελλείψεις έχουν καταγραφεί αναλυτικά, και στις σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ, πρωταρχική θεση κατέχει ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιώματων, όπως ρητά αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ που υιοθετήσαμε πριν λίγες ημέρες. Πέρα από αυτονόητη υποχρέωση έναντι των πολιτών της, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ", πρόσθεσε.

Για "κραυγή αγωνίας" του Πατριάρχη κάνει λόγο η Ν.Δ.

"Η Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της την κραυγή αγωνίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τα όσα βαρύτατα καταγγέλλει στις γνωστές του δηλώσεις.", τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
"Η Τουρκία, πέραν των άλλων, πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές του Τουρκικού Κράτους, απέναντι στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον σκεπτικισμό και τον προβληματισμό για το κατά πόσον μπορεί να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Στο μέτρο, που δείχνει να μην συμμορφώνεται, σε κρίσιμα θέματα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.", προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: