Τελευταία ημέρα διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή στη Δανία και απ’ ό,τι φαίνεται μια γενναία απόφαση για δραστική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα δεν πρόκειται να ληφθεί,καθώς ανεπτυγμένες και υπό ανάπτυξη χώρες δεν κατάφεραν να βρουν ένα κοινά αποδεκτό σημείο δράσης.Ο αρχικός σκοπός αυτής της διάσκεψης έχει ήδη απομακρυνθεί από τα μυαλά των ηγετών που συμμετέχουν και με την άφιξη του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα,σε αυτό που μπορούν τουλάχιστον να ελπίζουν είναι σε μια απλή καλυτέρευση της κατάστασης.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος ήταν να αποτραπεί η αύξηση της θερμότητας στον πλανήτη κατά 3 βαθμούς Κελσίου με την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 44 γιγατόνους μέχρι το 2020.
Όμως η πιο "ρεαλιστική" ελπίδα φαντάζει πλέον η μείωση των εκπομπών από τις ανεπτυγμένες χώρες κατά 1,9 γιγατόνους,πράγμα που σημαίνει πως η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν πρόκειται να αποφευχθεί,έστω και αν δεν φτάσει τους +3 βαθμούς Κελσίου.
Πάντως, ο πρωθυπουργός της Δανίας έκανε λόγο για «γόνιμο» διάλογο των ηγετών την Πέμπτη (17/12) το βράδυ,εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη τελικής συμφωνίας.
Αμερική και Κίνα,οι δύο «πρωταθλήτριες» χώρες στις εκπομπές του αερίου του άνθρακα, έχουν υποσχεθεί να πάρουν μέτρα.
Η βασική δέσμευση των ΗΠΑ είναι η χρηματοδότηση κατά 30% των υπό ανάπτυξη χωρών στην προσπάθεια τους να μειώσουν τις εκπομπές, αλλά κουβέντα δεν έχει ειπωθεί για τη μείωση εντός του αμερικανικού κράτους.
Από την άλλη,η Κίνα δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές,ρίχνοντας παράλληλα «μπάλα» στις Ηνωμένες Πολιτείες,υποστηρίζοντας πως θα το κάνουν μόνο σε περίπτωση που προχωρήσουν και οι ΗΠΑ στις απαιτούμενες μειώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου