Δύο γερμανικές μελέτες απέδειξαν την αποτελεσματικότητα του πλάσματος χαμηλής θερμοκρασίας στο να σκοτώνει βακτήρια πάνω στο δέρμα,τα οποία είναι ανθεκτικά στα φάρμακα και αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης ιατρικής.
Η μια μελέτη περιγράφει μια συσκευή πλάσματος (παρόμοια με αυτές στις τουαλέτες) που μπορεί να απολυμάνει τα χέρια σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα και η άλλη αποκαλύπτει ότι το πλάσμα μπορεί με ασφάλεια να απολυμάνει ανοικτές πληγές.
Οι βακτηριακές μολύνσεις αποτελούν σοβαρό πρόβλημα,ιδίως στα νοσοκομεία.Έρευνες έχουν δείξει ότι,για παράδειγμα,ο ανθεκτικός σταφυλόκοκκος και μόνο μολύνει 100.000 άτομα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και προκαλεί 18.000 θανάτους ετησίως.Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν πώς το πλάσμα - ένα αέριο ιόντων και ελευθέρων ηλεκτρονίων - μπορεί να βοηθήσει.
Ένα πλήρως ιονισμένο πλάσμα μπορεί να φθάσει την θερμοκρασία των 100.000 βαθμών Κελσίου,οπότε είναι υπερβολικά θερμό για τους υγιείς ανθρώπινους ιστούς και συνεπώς άχρηστο για απολύμανση. Όμως η θερμοκρασία του πλάσματος μπορεί να μειωθεί,αν ο βαθμός ιονισμού είναι πολύ χαμηλότερος.
Οι ερευνητές του διάσημου Ινστιτούτου Φυσικής Μαξ Πλανκ της Γερμανίας,υπό τον Γκρέγκορ Μόρφιλ,απέδειξαν με ποιο τρόπο το πλάσμα χαμηλής θερμοκρασίας μπορεί να αξιοποιηθεί για την ταχύτατη και ασφαλή απολύμανση των χεριών και των ποδιών ή ακόμα και ρούχων (π.χ.καλτσών).
Μια άλλη ερευνητική ομάδα του ίδιου Ινστιτούτου,με επικεφαλής πάλι τον Μόρφιλ, εξέτασε με ποιο τρόπο είναι δυνατό το πλάσμα να εφαρμοστεί σε ανοικτές πληγές για να σκοτώσει τα βακτήρια,χωρίς όμως να έχει αρνητικές παρενέργειες για τους υγιείς ιστούς του σώματος.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν σειρά πειραμάτων με το γνωστό βακτήριο E.coli και κατάφεραν να βρουν την κατάλληλη δοσολογία του πλάσματος,που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε μια συσκευή που θα κάνει απολυμάνσεις σε ανοικτές πληγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου