Με βασική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais δεν απέκλεισε μία ακόμη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s.
Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς, όπως υποστήριξε, από τη στιγμή που καταστεί εμφανές πως η ελληνική οικονομία είναι αξιόπιστη, το ασφάλιστρο κινδύνου θα μειωθεί με το δεύτερο μισό του 2010 να γίνεται πολύ ευκολότερο.
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για δυσκολίες που ενδεχομένως ανακύψουν για τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που η τρέχουσα πιστοληπτική ικανότητα διατηρηθεί και σε ένα χρόνο δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πολύ. Οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς, δεν έχουν επηρεαστεί από επενδύσεις σε τοξικά ομόλογα και έχουν καλή κεφαλαιοποίηση. Την ίδια στιγμή στηρίχθηκαν πολύ στην ΕΚΤ, ώστε να συνάψουν φθηνά δάνεια με εγγύηση κρατικά ομόλογα. Εάν στο τέλος του 2010 οι κανόνες της ΕΚΤ αλλάξουν και η βαθμολογία δεν έχει βελτιωθεί, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με τα δικά της μέσα, όπως παρατήρησε, πρόκειται να κινηθεί η Ελλάδα προκειμένου να βγει από την κατάσταση στην οποία έχει εισέλθει. «Το χειρότερο μήνυμα που θα μπορούσαμε να στείλουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι ψάχνουμε κάποιο είδος βοήθειας. Δεν είναι έτσι. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και θα δουλέψουμε για να εκπληρώσουμε τους όρους της ευρωζώνης. Τελεία και παύλα», υπογράμμισε.
Στο μεταξύ, η Εθνική Τράπεζα, όπως ανέφεραν ο πρόεδρος, Βασίλης Ραπάνος, και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Αποστόλης Ταμβακάκης, θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το χρέος του Δημοσίου στο μέτρο που έχει την δυνατότητα ακόμα και σε περίπτωση υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου