Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Επτά μέτρα για τα ατυχήματα με αρκούδες

Υπόμνημα που αναδεικνύει την άμεση ανάγκη για τη λήψη μέτρων προστασίας της αρκούδας από την κυκλοφορία αυτοκινήτων στην Εγνατία Οδό και τις καθέτους της στη Δυτική Μακεδονία, κατατέθηκε από τον Αρκτούρο και την Καλλιστώ, στους αρμόδιους φορείς.
Στο υπόμνημα επισημαίνεται πως 25 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα με θύμα αρκούδα σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία, 18 από τα οποία στο δίκτυο της Εγνατίας Οδού με τις ζώνες των καθέτων της στους Νομούς Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών.
Ειδικότερα:
2 θάνατοι σημειώθηκαν στην Εγνατία Οδό
16 θάνατοι στις ζώνες των καθέτων της
- 10 στη ζώνη του τμήματος Σιάτιστα – Καστοριά - Κρυσταλλοπηγή και
- 6 στη ζώνη του τμήματος Κοζάνη – Φλώρινα - Κρυσταλλοπηγή,
7 θάνατοι στο επαρχιακό δίκτυο
Μόνο το 2009, στις παραπάνω περιοχές σημειώθηκαν οκτώ περιστατικά τροχαίων με έξι νεκρές αρκούδες.
Στο υπόμνημα προτείνονται μέτρα τα οποία αποτελούν μερικούς από τους βασικούς κανόνες ορθής πρακτικής στην κατασκευή οδικών αξόνων και αφορούν τόσο στην ελαχιστοποίηση της θνησιμότητας της πανίδας (είσοδος των ζώων στο οδόστρωμα και αποφυγή πιθανής σύγκρουσης) όσο και στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην πανίδα της ευρύτερης περιοχής όπως:
1.-Περίφραξη ειδικών προδιαγραφών για τους αυτοκινητόδρομους.
2.-Οδική σήμανση σχετική με την παρουσία άγριας πανίδας στην περιοχή.
3.-Ειδικά μέτρα τα οποία θα αποτρέπουν τα ζώα να πλησιάζουν στο οδόστρωμα.
4.-Κατασκευή σηράγγων και κοιλαδογεφυρών για τη διασφάλιση των μετακινήσεων των ζώων.
5.-Κατασκευή γεφυρών και όχι επιχωμάτων σε μικρά ρέματα. Κατασκευή «πράσινων γεφυρών» σε εκτάσεις όπου το ανάγλυφο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της χάραξης δεν επιτρέπουν άλλη τεχνική λύση (σήραγγα, υπόγεια διάβαση) για τη διέλευση των ζώων.
6.-Κατασκευή Υπόγειων Διαβάσεων Πανίδας.
7.-Λήψη Αντισταθμιστικών Μέτρων, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από την κατασκευή ενός μεγάλου τεχνικού έργου. Τα μέτρα αφορούν την αναγνώριση των Ειδικών Ζωνών Σύνδεσης για τους πληθυσμούς της αρκούδας μεταξύ των ορεινών όγκων Πίνδου και Περιστερίου. Στις ζώνες αυτές θα ισχύει ειδικό καθεστώς διαχείρισης, κυρίως σε ότι αφορά τη ρύθμιση και χωροθέτηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
«Είναι το τρίτο υπόμνημα που κατατίθεται στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ζητάμε την άμεση εφαρμογή των μέτρων ώστε να εξασφαλισθεί η ασφάλεια οδηγών και αρκούδων στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας.
Τέλος, περιμένουμε από το νεοσύστατο Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να επιληφθούν των θεμάτων αυτών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οδική ασφάλεια των πολιτών και την ορθολογική προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας της χώρας μας», τονίζουν χαρακτηριστικά Αρκτούρος και Καλλιστώ.
Το Υπόμνημα υποστηρίζουν οι οργανώσεις Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και MOm - Εταιρεία για την Μελέτη & την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: