Είτε τις προσλαμβάνουμε από τα δημητριακά πρωινού και τα μαύρα ζυμαρικά είτε από τα φρούτα και τα λαχανικά, οι φυτικές ίνες δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας.
Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι καταναλωτές αναζητούν στις ετικέτες των τροφίμων το διατροφικό ισχυρισμό ‘’πλούσιο σε φυτικές ίνες’’. Σε μια πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Συμβουλίου Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα οι καταναλωτές ανέφεραν τις φυτικές ίνες ως το κορυφαίο συστατικό που αναζητούν, όταν επιλέγουν τρόφιμα ή ποτά με οφέλη για την υγεία.
Ωστόσο το γεγονός ότι οι καταναλωτές δηλώνουν ότι θέλουν να τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τρώνε αρκετές. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες προσλαμβάνουν λιγότερη από τη μισή της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης των 19 - 38 γραμμαρίων.
Οι διατροφολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί στη σύσταση ορισμένων τροφίμων με προσθήκη φυτικών ινών, ιδίως όταν είναι πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη, αλάτι ή λίπος.
«Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι απαραίτητες: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως», επισημαίνει η Joanne Slavin, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Δεν αρκεί όμως να φάτε μία μπάρα δημητριακών για να προσλάβετε την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών και ίσως δεν είναι και ό, τι καλύτερο δεδομένης της υψηλής θερμιδικής αξίας που ενδεχομένως έχει.»Τι συνιστούν οι διαιτολόγοι; Να προσπαθούμε να σταθμίσουμε τα οφέλη των φυτικών ινών με τα πιθανά μειονεκτήματα που έχει η –συχνή- κατανάλωσή τους.
Τι προσφέρουν οι φυτικές ίνες στην υγεία μας
Μπορεί να είναι περισσότερο γνωστές για τη συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου, φαίνεται όμως ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους αρκεί να καταναλώνονται σωστά.
Επιδρούν ευεργετικά στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και βοηθούν στην πρόληψη και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει τις φυτικές ίνες με την αποτροπή του καρκίνου του παχέος εντέρου και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Μεμονωμένες διαλυτές ίνες, όπως η πηκτίνη, το πίτουρο ρυζιού ή βρώμης, μειώνουν τόσο τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα όσο και της χοληστερόλης LDL, της «κακής χοληστερόλης». Η πρόσληψη φυτικών ινών –ιδιαίτερα όταν εντάσσεται σε μία ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη- προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Σημαντικός είναι ο ρόλος των φυτικών ινών και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν το χρόνο διέλευσης των τροφών από το γαστρεντερικό σωλήνα, μειώνοντας το διαθέσιμο χρόνο απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών τους συμπεριλαμβανομένων και των θερμιδογόνων συστατικών. Επιπλέον λόγω του μεγάλου όγκου τους μένουν περισσότερο χρόνο στο έντερο και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού, γεγονός που αποτρέπει το τσιμπολόγημα παχυντικών σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μπορούμε να τρώμε πολλές φυτικές ίνες;
Η υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως φούσκωμα και αέρια, ειδικά όταν δεν είστε συνηθισμένοι σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Μάλιστα σε ορισμένες συσκευασίες τροφίμων αναγράφεται ότι η μεγάλη κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.
Ακολουθήστε τις συστάσεις των διαιτολόγων :
* Προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες σταδιακά στη διατροφή σας. Αφήστε το σώμα σας να προσαρμοστεί στα αυξημένα επίπεδα για 1 ή 2 εβδομάδες πριν αυξήσετε την ποσότητα και πάλι.
* Φροντίστε να πίνετε άφθονα υγρά.
* Μην καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες σε ένα γεύμα. Προσπαθήστε η πρόσληψη φυτικών ινών να κατανέμεται στα γεύματα όλης της ημέρας.
* Επιλέξτε προϊόντα με τουλάχιστον 8 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Αυτό είναι περίπου το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες και τα παιδιά. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε το μέγιστο όφελος με τις λιγότερες θερμίδες.
*Προσπαθήστε να φθάσετε τα επίπεδα της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών καταναλώνοντας αρκετά δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου