Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Χρυσάφι και στοιχειωμένα πλοία

Βαμπίρ, πειρατές, στοιχειωμένα πλοία, σκελετοί. Οχι, δεν είναι ιδέες για αποκριάτικες μεταμφιέσεις. Δεν είναι, καν, σινεμά. Είναι οι δέκα πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις της χρονιάς που φεύγει, σύμφωνα με το «Νάσιοναλ Τζεογκράφικ» και σύμφωνα με την αμερικάνικη αντίληψη των πραγμάτων.
Ας τις δούμε μία προς μία, παρατηρώντας, βεβαίως, πως οι αποκαλύψεις της Μεσογειακής λεκάνης μάλλον φαίνονται αδιάφορες στον αμερικανικό κολοσσό.
Γυναίκα-δηλητήριο: κρανίο γυναίκας, με σφηνωμένο τούβλο ανάμεσα στα σαγόνια -πρακτική εξορκισμού βαμπίρ τον Μεσαίωνα. Βρέθηκε στη Βενετία, όπου εντοπίσθηκαν πολλοί τάφοι με θύματα πανώλης.
Το πειρατικό του κάπτεν... Μαυρογένη, διάσημου πειρατή του 18ου αιώνα, εντοπίστηκε στη Νότια Καρολίνα. Μέσα στο πλοίο του, την «Εκδίκηση της Βασίλισσας Αννας», οι αρχαιολόγοι βρήκαν χρυσά όργανα πλοήγησης και άλλα εργαλεία, κοσμήματα κ.ά.
Τι άφησε πίσω ο Γιαπωνέζος; Ναυάγια από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, κοντά στη Χαβάη. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν δύο υποβρύχια από την επίθεση της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ, που οι Αμερικάνοι βύθισαν μετά τον πόλεμο.
Στόουνχετζ προ Στόουνχετζ: Στο 4.000 π.Χ. ανάγονται οι τύμβοι που βρέθηκαν στην περιοχή του Στόουνχετζ, στη Μεγάλη Βρετανία. Είχαν ξύλινους ναούς και κυκλικούς περιβόλους, στους οποίους ελάμβαναν χώρα τελετές.
Μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε το γνωστό «όταν οι πρόγονοί σας ανέβαιναν στα δέντρα, εμείς χτίζαμε Παρθενώνες»...
Μα το νερό... γλυφό: Πινακίδα με περιγραφές που βρέθηκε κοντά στο οχυρό Τζέιμς, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, αναφέρει στοιχεία από τη διαβίωση των αποίκων στον Νέο Κόσμο 400 χρόνια πριν. Ανάμεσά τους σημειώνεται πως το νερό δεν ήταν πόσιμο και πως το στερεμένο πηγάδι χρησιμοποιούνταν ως αποθέτης σκουπιδιών.Ματαιότης ματαιοτήτων: Ο άγνωστος βασιλιάς που βρέθηκε θαμμένος στο Περού ανήκε στους Μότσε. Οταν πέθανε, έβαλαν μαζί του 19 χρυσά καλύμματα κεφαλής, νεκρικές μάσκες και κοσμήματα από χρυσό, από χαλκό και από άλλα υλικά.«Εκτυφλωτικό» χαμόγελο: Οι σταρ του Χόλιγουντ βάζουν διαμάντια στα οδοντικά τους σφραγίσματα, οι ιθαγενείς της Αμερικής έβαζαν ημιπολύτιμους λίθους 1.500 χρόνια πριν. Ευρήματα στην περιοχή Τσιάπας, στο Μεξικό, είναι εύγλωττα για τους οδοντίατρους της εποχής, που για τροχό χρησιμοποιούσαν έναν πολύ σκληρό λίθο.
Ατυχος: Ο χρυσός αγγλοσαξονικός θησαυρός, ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί στη χώρα, ετάφη από τον κάτοχό του σε κάποιον αγρό στην Κεντρική Αγγλία και έμεινε εκεί για περίπου 1.300 χρόνια. Ποσότητα που εξέπληξε τους ειδικούς και ποιότητα υψηλότατη. Τον βρήκαν ερασιτέχνες αρχαιολόγοι (όχι, μη σας μπαίνουν ιδέες, ο ελληνικός αρχαιολογικός νόμος προβλέπει βαριές ποινές -και σωστά).
Και η βρόχα έπιπτε στρέιτ θρου: Εκείνη τη νύχτα του Οκτωβρίου του 1901, το πλοίο που χρησιμοποιούσαν χρυσοθήρες στον Καναδά βυθίστηκε λόγω της καταρρακτώδους βροχής και των κακών καιρικών συνθηκών στη λίμνη Γιούκον. Φέτος το ναυάγιο φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά.
Ολα ήταν στη θέση τους σε αυτό το «στοιχειωμένο» πλοίο, ακόμη και οι μπότες των πέντε ανδρών που τις πέταξαν για να σωθούν. Τρεις βυθίστηκαν μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: