Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

"Μεγάλα μέτωπα στην οικονομία"

Για "μεγάλα μέτωπα" που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία έκανε λόγο την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Eurogroup) και του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin).
Εξάλλου,ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι ξεκινάει σύντομα η κατάρτιση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο θα υποβληθεί στη ΕΕ τον Ιανουάριο και ότι για την κατάρτιση του προγράμματος αυτού θα στείλει επιστολή στους ομολόγους του για ενίσχυση της προσπάθειας.
"Σκληρά μέτρα για τους φοροδιαφεύγοντες"
Ο κ.Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί με τον προϋπολογισμό και θα ληφθούν με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης δεν θα είναι σκληρά για την ελληνική οικογένεια,αλλά θα είναι σκληρά για αυτούς που έχουν συνηθίσει τη σπατάλη στο δημόσιο και φοροδιαφεύγουν.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης,η αλλαγή στο σύστημα των φορολογικών ελέγχων,η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων-όχι με την παλαιά λογική αλλά με τη δήλωση του συνόλου σχεδόν των δαπανών διαβίωσης και με δειγματοληπτικούς ελέγχους-η διεύρυνση του πόθεν έσχες και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής,σε συνδυασμό με την περιστολή της σπατάλης στα υπουργεία και με πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο λέγοντας ότι θα υπάρξει διαδικασία προσαρμογής σταδιακά με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δε προβλέπεται τώρα κάτι τέτοιο.
Aκόμη,άφησε ανοικτό το θέμα του χρονικού διαστήματος της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας και ότι τον Φεβρουάριο το Ecofin θα αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο άρθρο 104 άρθρο παρ 9 δηλαδή θα τεθεί σε στενότερη παρακολούθηση η πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα,διέψευσε κατηγορηματικά ότι δέχεται πιέσεις από την Κομισιόν για κατάργηση του 13ου μισθού,αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τις συντάξεις.
Όσον αφορά τα "μεγάλα μέτωπα",όπως τα χαρακτήρισε,ο κ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ενημέρωσε Εcofin και Εurogroup.
Τα μέτωπα αυτά είναι:
- Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας σε συνδυασμό με τη δημιουργία ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας.
- Η έναρξη κοινωνικού διαλόγου για το νέο φορολογικό σχέδιο νόμου
- Η προσπάθεια που ξεκινάει για τον νέο τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και
- Το πλαίσιο διαλόγου για το ασφαλιστικό
Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης "βλέπει" η Merrill Lynch
Απαραίτητες είναι για την ελληνική οικονομία οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες και το μέγεθος του δημόσιου τομέα,δήλωσε στο μεταξύ την Πέμπτη ο ανώτερος οικονομικός αναλυτής για την Ευρώπη,την Ασία και την Μέση Ανατολή της Merrill Lynch Wealth Management Μπιλ Ο'Νιλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Αθήνα.
Ο ανώτερος οικονομικός αναλυτής της Merrill Lynch επισήμανε ότι η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας παραμένει ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη.
Παρόλ'αυτά,σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου,που διατυπώθηκαν αρχές Νοεμβρίου και οι οποίες είναι όμως υπό αναθεώρηση, όπως είπε ο Ο΄Νιλ,προβλέπεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης 2,1% το 2010 και 2,8% το 2011.
Σε κάθε περίπτωση οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας ακόμη και εάν αναθεωρηθούν προς τα κάτω θα είναι θετικοί καθώς θα επηρεαστούν από την ανάκαμψη στην ευρωζώνη, υπογράμμισε ο οικονομολόγος της Merrill Lynch.
Παράλληλα,τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας όσον αφορά στη χρηματοδότησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: