Εξοικονόμηση ενέργειας έως και 16,5% για θέρμανση και ψύξη,αλλά και βελτίωση του αστικού μικροκλίματος με οφέλη για ολόκληρη την περιοχή,εξασφαλίζει η φύτευση του δώματος των κτιρίων με πράσινο.
Σύμφωνα με μελέτη προσομοίωσης που πραγματοποίησαν ερευνητές του ΑΠΘ,σε ένα κτίριο γραφείων της δεκαετίας του 80 χωρίς θερμομόνωση και βιοκλιματικό σχεδιασμό και σε μια νεόδμητη διπλοκατοικία με χαρακτηριστικά βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, η «πράσινη στέγη» περιορίζει κατά 14,56% την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση στη Θεσσαλονίκη,κατά 15,11% στην Αθήνα και κατά 16,57% στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Αντίστοιχα,η εξοικονόμηση ενέργειας για ψύξη ανέρχεται σε 3,47% στη Θεσσαλονίκη, 8,47% στην Αθήνα και 9,13% στο Ηράκλειο,ενώ ανάλογη είναι και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Οπως εξήγησε στο «Εθνος»,ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ,Αγις Παπαδόπουλος,σε απόλυτο βαθμό η μείωση είναι η ίδια,αλλά ως ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη διαφέρει από πόλη σε πόλη λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν σε καθεμία απ αυτές.
Οπως προέκυψε από τη μελέτη προσομοίωσης,εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη,το φυτεμένο δώμα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των δομικών υλικών της στέγης,αυξάνει τη μόνωση και βελτιώνει τη στεγανοποίηση του κτιρίου.Επίσης, συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου της «αστικής νησίδας»,απορροφά αέριους ρύπους και σκόνη και βελτιώνει το μικροκλίμα και τον αερισμό των πόλεων.Αυξάνει την προστασία έναντι της ηχορύπανσης κατά 8 dB και μειώνει την αντανάκλαση του ήχου κατά 3 dB,μειώνει την απορροή των ομβρίων υδάτων από 50% έως 90% στο αποχετευτικό δίκτυο,ενώ βελτιώνει και τον αισθητικό χαρακτήρα του κτιρίου,δημιουργώντας παράλληλα μικρά οικοσυστήματα μέσα στις αστικές περιοχές.
«Με δεδομένο το γεγονός ότι τα σύγχρονα δώματα σπάνια αποτελούν κάτι περισσότερο από νεκρούς χώρους,καθώς η παλιά τους λειτουργία ως χώρους στεγνώματος ρούχων έχει προ πολλού ξεπεραστεί,η προσέγγιση του φυτεμένου δώματος αποτελεί μια καθ όλα βιώσιμη πρόταση ανάπλασης των κτιρίων και δημιουργίας ενός ζωντανού,λειτουργικού, κοινόχρηστου χώρου», αναφέρουν οι μελετητές (Μ. Καρτέρης,Ι.Θεοδωρίδου,
Α.Παπαδόπουλος,Τ.Τζώρτζη,Α.Καρτέρης),που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης στο περιβαλλοντικό συνέδριο του ΑΠΘ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου