Το εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 70% των ανήλικων κρατούμενων στα καταστήματα κράτησης νέων της χώρας μας εγκατέληψαν το σχολείο πολύ πριν συμπληρώσουν το 15ο έτος της ηλικίας τους,και αναγκάστηκαν ή αφέθηκαν από το οικογενειακό τους περιβάλλον να εργάζονται,όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η πλειονότητα των νεαρών κρατουμένων δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σωματική βία από άτομα του κοντινού περιβάλλοντος τους,ακόμη πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι το 96% εξ αυτών δηλώνουν ότι δεν είχαν καμία ψυχολογική ή κοινωνική υποστήριξη στη ζωή τους από οποιαδήποτε κοινωνική υπηρεσία,ακόμη και στις περιπτώσει που παρενέβη η Αστυνομία.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία 4 στους 5 κρατούμενους σε φυλακές ανηλίκων επιστρέφουν αργότερα στην ενήλικη ζωή τους στις φυλακές.
Την ίδια στιγμή,άλλη έρευνα του ΑΠΘ,καταδεικνύει τον κατακερματισμό των υπηρεσιών που ασχολούνται με την μέριμνα των κακοποιημένων παιδιών,καθώς επίσης την απουσία θεσμοθετημένης συνεργασίας μεταξύ τους.
Χαρακτηριστικό είναι,ότι σύμφωνα με καθηγήτρια Νομικής του ΑΠΘ Έλλη Συμεωνίδου–Καστανίδου - η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών σε εκδήλωση του ΔΣΘ με θέμα «Ανήλικοι δράστες: οι νομοθετικές επιλογές από τον εγκλεισμό στην επανένταξη - η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και ο αριθμός των υπηρεσιών που δηλώνουν ότι ασχολούνται με τα κακοποιημένα παιδιά εκεί,ανέρχεται σε τουλάχιστον 53!«Ανήκουν σε διαφορετικά υπουργεία,σε δήμους ή ιδιώτες και αγνοούν σε μεγάλο βαθμό όσα κάνουν οι υπόλοιποι»,δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια του ΑΠΘ.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι ανήλικοι παραβάτες από την ελληνική Δικαιοσύνη,ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας,Σωτήριος Μπάγιας,τόνισε ότι στο 96% των περιπτώσεων επιβάλλονται στους δράστες αναμορφωτικά μέτρα,ενώ στο 3,5% των περιπτώσεων επιβάλλεται το έσχατο μέτρο του εγκλεισμού τους σε καταστήματα κράτησης.
Λέγοντας αναμορφωτικά μέτρα,ο κ.Μπάγιας διευκρίνισε ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ακολουθείται το μέτρο της επίπληξης, ενώ σε ποσοστό 20% επιλέγεται ο νέος θεσμός της συνδιαλλαγής ανήλικου δράστη και θύματος ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα και η προσφορά από τον ανήλικο δράστη κοινωφελούς εργασίας.
«Η διαπαιδαγώγηση είναι το όπλο για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μπόγιας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου