Μέχρι το 2050,θα πεινάσουν ακόμη 25 εκατομμύρια παιδιά,καθώς οι κλιματικές αλλαγές επιδεινώνουν τη διατροφική κρίση.Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την έλλειψη φαγητού,σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων,όπως είναι το ρύζι,το σιτάρι,το καλαμπόκι και τα φασόλια σόγιας.
Βάσει αναφοράς που εκπονήθηκε για την Παγκόσμια Τράπεζα και την Αναπτυξιακή Τράπεζα Ασίας,όλες οι περιοχές του κόσμου θα επηρεαστούν,αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα θα σημειωθεί-από τις αποτυχημένες σοδειές-στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.
Τα παιδιά του 2050 θα έχουν στη διατροφή τους πολύ λιγότερες θερμίδες από αυτές που είχαν το 2000,με αποτέλεσμα να διαγραφούν δεκαετίες προόδου στη μείωση του παιδικού υποσιτισμού.Οι διαθέσιμες κατ'άτομο θερμίδες στα βιομηχανικά κράτη θα μειωθούν από 3.450 το 2000 σε περίπου 3.200. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο μέσος όρος θα πέσει από 2.696 σε 2.410 θερμίδες.Στην υποσαχάρια Αφρική,οι άνθρωποι θα παίρνουν μόνο 1.924 θερμίδες την ημέρα από 2.316 θερμίδες το 2000.
Οι ηγέτες στη σύνοδο του G20,την προηγούμενη εβδομάδα στο Pittsburgh,συμφώνησαν να παραχωρήσουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διαφύλαξη του φαγητού.Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών,Μπαν Κι Μουν,πιέζει την παγκόσμια τράπεζα και άλλους οργανισμούς,ώστε να συνδράμουν περισσότερο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.Ο ίδιος εστιάζει στην αναζήτηση καλλιέργειας και στην προσφορά περισσότερων οικονομικών εγγυήσεων σοδειάς,στους μικρούς αγρότες των αναπτυσσόμενων χωρών.
Παρόλο που το κόστος έχει σταθεροποιηθεί,το παγκόσμιο σύστημα σίτισης βρίσκεται ακόμη σε κρίση. «Σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους δεν επιτρέπεται φαγητό καθώς οι τιμές είναι επίμονα υψηλές,γιατί η αγορά ενέργειας έχει μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης ή γιατί οι βροχές έχουν αποτύχει και τα αποθέματα πρώτων υλών έχουν φαγωθεί»,σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου