Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας τα χαλασμένα καρπούζια μπορούν να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή διατροφικών συμπληρωμάτων και βιοκαυσίμων.Συγκεκριμένα,ο χυμός του καρπουζιού μπορεί να υποβληθεί σε ειδική επεξεργασία για την απομόνωση λυκοπένιου και L-κιτρουλλίνης,δύο διατροφικών συμπληρωμάτων για τα οποία υπάρχει αρκετή ζήτηση ώστε η μέθοδος να είναι οικονομικά βιώσιμη.Το λυκοπένιο,η ουσία που δίνει το κόκκινο χρώμα στο καρπούζι και την τομάτα,έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ η κιτρουλλίνη έχει την ιδιότητα να διαστέλλει τα αγγεία και ίσως αποδειχθεί χρήσιμη κατά της υπέρτασης.
Επιπλέον η μέθοδος απομόνωσης των δύο ουσιών αποδίδει 0,4 γραμμάρια καύσιμης βιοαιθανόλης ανά γραμμάριο σακχάρων καρπουζιού.
«Περίπου το 20% της ετήσιας σοδειάς καρπουζιού αφήνεται στο χωράφι εξαιτίας επιφανειακών δυσχρωμιών ή παραμορφώσεων.Δείξαμε ότι ο χυμός αυτών των καρπουζιών είναι πηγή σακχάρων που μπορούν να υποστούν άμεσα ζύμωση» αναφέρει ο επικεφαλής των ερευνητών Ουέιν Φις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου