Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

New York Times: Στην Ελλάδα κλέβουν αρχαιότητες λόγω οικονομικής κρίσης

Με τις σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον ελληνικό πολιτισμό και πιο συγκεκριμένα τις αρχαιότητες, ασχολούνται οι «New York Times», οι οποίοι σε άρθρο τους επισημαίνουν πως υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα στην φύλαξη αλλά και συντήρηση των αρχαιοτήτων.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στην κλοπή αρχαιοτήτων που σημειώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μουσείο της Ολυμπίας, στην αναγκαστική συνταξιοδότηση πολλών έμπειρων αρχαιολόγων, αλλά και στο σποραδικό κλείσιμο αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω των περικοπών στις κρατικές δαπάνες.
Στο άρθρο φιλοξενούνται και οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος είχε πει πως ο τομέας της ασφάλειας των αρχαιολογικών και πολιτισμικών χώρων, η ολοκλήρωση σημαντικών προγραμμάτων, όπως ο εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων σε περισσότερους από εκατό αρχαιολογικούς χώρους, έχει μεγάλες απαιτήσεις.
Επίσης, σημειώνεται ότι τα μέτρα για τους αρχαιολογικούς χώρους είναι μέρος των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα και έχουν οδηγήσει σε εκλογική κρίση και στο φάντασμα που πλανιέται πάνω από την Ελλάδα για αποχώρηση από την Ευρωζώνη.
Στο δημοσίευμα τονίζονται οι επιπτώσεις από τις περικοπές στον πολιτιστικό τομέα, δίνοντας έμφαση στις ζημιές που έχουν υποστεί αρχαιολογικοί χώροι, όπως στα Κύθηρα, με δηλώσεις αρχαιολόγων, από τους οποίους ορισμένοι έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: