Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Μέρκελ: Θα σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της μη τήρησης των κανόνων

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Πιστή στη γραμμή της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και προειδοποιητική προς τη διεθνή κοινότητα ότι οι δυνάμεις της Γερμανίας δεν είναι ανεξάντλητες εμφανίστηκε σήμερα η Αγκελα Μέρκελ απορρίπτοντας ως «αντιπαραγωγική» κάθε βιαστική λύση στο πρόβλημα χρέους της ευρωζώνης και επιμένοντας στον «Ηράκλειο», όπως τον χαρακτήρισε, άθλο της πολιτικής ολοκλήρωσης της Κοινότητας.
Η Αγκελα Μέρκελ επέστησε την προσοχή στην G20 να μην βασίζει τη διάσωση της ευρωζώνης στις πλάτες της Γερμανίας, προειδοποιώντας ότι οι δυνατότητες της χώρας της «δεν είναι απεριόριστες και δεν πρέπει να υπερτιμώνται».
Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο λίγες ημέρες πριν από την επερχόμενη Σύνοδο των ηγετών του G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού, η καγκελάριος επανέλαβε την αντίθεσή τις στις «λύσεις – θαύμα» όπως τα ευρωμόλογα ή το πανευρωπαϊκό σύστημα εγγυήσεων των καταθέσεων για τις τράπεζες.«Σε όλους αυτούς λέω: ναι, η Γερμανία είναι δυνατή, είναι η οικονομική μηχανή είναι η άγκυρα σταθερότητας στην Ευρώπη. Η Γερμανία χρησιμοποιεί τη δύναμή της και την ισχύ της για το καλό των ανθρώπων όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και της ευρωπαϊκής ενότητας και της παγκόσμιας οικονομίας. Γνωρίζουμε όμως ότι η δύναμη αυτή δεν είναι ανεξάντλητη».
Στέλνοντας δε έμμεσο μήνυμα στις «απείθαρχες» χώρες της ευρωζώνης πρόσθεσε: «Αποστολή μας είναι να πράξουμε σήμερα αυτά που δεν έγιναν (όταν δημιουργήθηκε το ευρώ) και να βάλουμε τέλος στον διεφθαρμένο κύκλο του αυξανόμενου χρέους και της μη προσήλωσης στις δεσμεύσεις».
Η Αγκελα Μέρκελ εξήγησε ότι τα τελευταία έτη απέδειξαν ότι η Ευρώπη έκανε λάθος όταν προωθώντας τη Νομισματική Ενωση με τη δημιουργία του ευρώ προ 13 ετών, δεν νοιάστηκε για την ανάγκη και της πολιτικής ένωσης.
Και επέμεινε σε αυτή τη διαδικασία ως απάντηση στα προβλήματα της ευρωζώνης, λέγοντας: «Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο, ότι είναι επώδυνο, μία μακρά διαδικασία. Πρόκειται για έναν Ηράκλειο άθλο, αλλά είναι αναπόφευκτο».
Απαντώντας στις συχνές επικρίσεις των ΗΠΑ, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν είναι η μόνη που οφείλει να καταβάλει προσπάθειες, φέρνοντας προ των ευθυνών τους και τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας των 20. «Ολοι πρέπει να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων χρεών.Η ευρωζώνη δεν μπορεί μόνη της να σηκώσει την ευθύνη της ανάπτυξης. Ολοι οι εταίροι οφείλουν να καταβάλουν προσπάθειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: