Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Μόντι: Και εγώ και ο Ολάντ θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
Τη βούληση του ιδίου αλλά και του Γάλλου Προέδρου, η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη υπό την προϋπόθεση όμως να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος διαπίστωσε σύμπτωση απόψεων με το Παρίσι για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Πρέπει να προσφέρουμε κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ στην Ελλάδα, τόνισε ο Ολάντ.
«Μένουν τρεις μέρες για τις εκλογές. Θέλουμε να επαναλάβουμε την επιθυμία μας να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» ήταν το μήνυμα των δυο ηγετών.
«Ο ελληνικός λαός κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, που σε άλλες καταστάσεις θα χρειάζονταν μια γενιά. Η ΕΕ και οι χώρες της Ευρωζώνης δείχνουν και έδειξαν αλληλεγγύη. Οι δυο χώρες μας προσφέρουν το 40% της στήριξης στην Ελλάδα. Η συνέχεια της εφαρμογής από μέρους της Ελλάδας των δομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι η καλύτερη εγγύηση για την παραμονή της στην ζώνη του ευρώ» ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
"Συμμερίζομαι απόλυτα τα όσα είπε ο Μάριο Μόντι. Είναι οι Έλληνες οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν. Τους σεβόμαστε. Κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να ανταποκριθούν σε όσα τους ζητήθηκαν. Η κατάσταση, όμως ήταν τραγική" συμπλήρωσε ο Φρανσουά Ολάντ. «Ο ελληνικός λαός πρέπει να δείξει εκ νέου προσήλωση στο ευρώ και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της Ελλάδας. Η Ευρώπη από τη μεριά της είναι ανάγκη να κάνει ό,τι χρειάζεται», συνέχισε. Η ΕΕ, εξήγησε, «πρέπει να στηρίξει την ανάπτυξη. Υποστηρίζω ότι πρέπει να προσφέρουμε κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ στην Ελλάδα».
Μάριο Μόντι και Φρανσουά Ολάντ εστίασαν στη μεταξύ τους συνεργασία αλλά και στην ανάγκη για ανάπτυξη στην ΕΕ, διαπιστώνοντας "σύμπτωση απόψεων".
Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο θέμα του ευρώ αλλά δεν αρκούν για να προστατευτεί το ενιαίο νόμισμα από τις επιθέσεις των αγορών. Γι' αυτό όπως σημείωσε, θα πρέπει να εντοπιστούν οι αδυναμίες και να ενισχυθεί το σύστημα με δράσεις που θα αφορούν την πραγματική οικονομία και θα εστιάζουν στην ανάπτυξη.
«Συμφωνήσαμε στο ότι χρειάζεται μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη. Αυτό δεν σημαίνει λιγότερη προσοχή στην δημοσιονομική πειθαρχία. Αλλά η ισορροπία στα δημοσιονομικά δεν αρκεί για να έχουμε ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας» εξήγησε ο Μόντι.
Ανέφερε, τέλος, πως «ήταν η πρώτη μας διμερή συνάντηση», προσθέτοντας ότι «θα οργανωθεί διμερής (γαλλο-ιταλική) σύνοδος» το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: