Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Μεσούτ Γιλμάζ:«Εννοούσα τις φωτιές στην Τουρκία»

Τέσσερις ημέρες πέρασαν ώσπου να ανασκευάσει ο πρώην τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ τις δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μπιργκιούν» σχετικά με το ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έκαψαν τα ελληνικά δάση.
«Εννοούσα τα τουρκικά», είπε χθες ο τούρκος πρώην πρωθυπουργός επιδιώκοντας να ρίξει ευθύνες στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Πάντως ο δημοσιογράφος της «Μπιργκιούν», ο οποίος υπέγραψε το άρθρο στην εφημερίδα, δήλωσε στα «ΝΕΑ» χθες ότι δημοσίευσε τις δηλώσεις όπως ακριβώς τις έκανε ο Μεσούτ Γιλμάζ, αν και δεν τις ηχογράφησε.
«Παρεξήγηση», ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε χθες ο Μεσούτ Γιλμάζ μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Ελλάδα. Το δημοσίευμα της «Μπιργκιούν» την Παρασκευή είχε τίτλο «Η πυρπόληση των δασών στην Ελλάδα ήταν κρατικό μυστικό» και είχε δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Ενβέρ Αϊσεβέρ για την έκθεση που του είχε υποβληθεί όταν ήταν πρωθυπουργός σχετικά με το μεγάλο σκάνδαλο Σουσουρλούκ. «Η έκθεση περιλάμβανε όλες τις πληροφορίες, εκτός από τα κρατικά απόρρητα, όπως η απόπειρα πραξικοπήματος στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα εμπρησμού δασών στην Ελλάδα», δήλωσε επί λέξει στην εφημερίδα ο Μεσούτ Γιλμάζ. Χθες ανασκεύασε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο τίτλος της εφημερίδας με το κείμενό της είναι εντελώς διαφορετικός. «Ο δημοσιογράφος με ρώτησε σε ποιες περιπτώσεις ισχύει η έννοια του κρατικού μυστικού και απάντησα ότι αυτό έχει σχέση με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πως οι πυρκαγιές δασών που σημειώθηκαν στα παράλιά μας στο Αιγαίο, όσο δεν υπάρχουν αποδείξεις για τις αξιολογήσεις ότι αυτές έχουν σχέση με την ελληνική μυστική υπηρεσία, υπάρχουν επιφυλάξεις για να δοθούν στη δημοσιότητα. Δηλαδή το θέμα δεν έχει σχέση με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, αλλά με τις πυρκαγιές δασών στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό δεν ετέθη θέμα για μυστικά κονδύλια», ανέφερε χθες ο Μεσούτ Γιλμάζ σε γραπτή του δήλωση.
«Οι φίλοι μας». Μάλιστα αργότερα αναχωρώντας για το Λος Αντζελες δήλωσε ξανά στους δημοσιογράφους ότι «οι φίλοι μας στην Ελλάδα βιάστηκαν να αντιδράσουν» και πως ο ίδιος εννοούσε τις πυρκαγιές δασών στην Τουρκία. «Το '90 υπήρχαν αξιολογήσεις ότι οι πυρκαγιές σχετίζονταν με την ΕΥΠ και στη συνέντευξη είπα πως όσο δεν αποδεικνύονται η δημοσιοποίησή τους θα είναι λάθος λόγω των σχέσεών μας με την Ελλάδα. Το θέμα διαστρεβλώθηκε. Αυτή είναι η αλήθεια», επέμεινε ο Μεσούτ Γιλμάζ.
Από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης αντέδρασε χθες ο υπουργός Δασών Βεϊσέλ Ερογλου, ο οποίος είπε ότι του είχαν προκαλέσει έκπληξη οι δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ, γι' αυτό και ρώτησε αμέσως τον γενικό διευθυντή Δασών, ο οποίος είναι φίλος του, αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Μου είπε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε. Εμείς τρέξαμε να βοηθήσουμε όταν στην Ελλάδα ξεκίνησαν οι πυρκαγιές. Μάλιστα και στην πυρκαγιά του 2009 βοηθήσαμε», είπε ο τούρκος υπουργός. Διερωτήθηκε ακόμη γιατί είπε κάτι τέτοιο ο Μεσούτ Γιλμάζ και τον κάλεσε να παρουσιάσει τα έγγραφα που αποδεικνύουν αυτό το πράγμα. Εκείνη την ώρα ο τούρκος υπουργός πήρε ένα σημείωμα από τους συνεργάτες του που τον ενημέρωναν ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ ανασκεύασε και πως τώρα κατηγορούσε την ΕΥΠ ότι έκαψε τα τουρκικά δάση. «Πλέον αυτό το θέμα θα το δει ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφόρησης. Χρειάζεται να μελετηθεί το ζήτημα αυτό. Είναι εμπλεκόμενη η Ελλάδα; Την περίοδο του Μεσούτ Γιλμάζ, 1994-1997, είχαν καεί 20.000 εκτάρια δάσους στην Τουρκία. Κατά τη δική μας περίοδο σε έναν χρόνο κάηκαν 3.000 εκτάρια δάσους», είπε ο τούρκος υπουργός>

Δεν υπάρχουν σχόλια: