Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Έτοιμοι για το σάλτο φυγής

Έτοιμοι να πηδήσουν από το τρένο ακόμα και σήμερα είναι οι γαλάζιοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα «δόλια σχέδια» στελεχών όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και ζητούν την παράταση του χρόνου ζωής της επ’ αόριστον.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται αποφασισμένος να μην επιτρέψει την υιοθέτηση αυτού του σεναρίου, αφού θεωρεί ότι το κόμμα του βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση της αυτοδυναμίας και άρα της εισόδου του στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αντίθετα πιστεύει ότι μια ανεξέλεγκτη παράταση αυτού του κυβερνητικού σχήματος θα έβαζε πάλι το ΠΑΣΟΚ στο παιχνίδι.
Αφετηρία
Ο Σαμαράς επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένος, όπως επίσης συγκεκριμένο είναι και το έργο το οποίο έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας. Διευκρινίζει πάντως ότι η 19η Φεβρουαρίου δεν οριοθετεί απόλυτα την ημέρα των εκλογών, αλλά την αφετηρία για να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, που πρέπει να έχει σύντομο χρόνο.
Στη Συγγρού γνωρίζουν πολύ καλά ότι με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς θα δεχθούν και πάλι τις σοβαρές πιέσεις των Ευρωπαίων δανειστών μας για την ανάληψη νέων μέτρων και την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης.
Έτσι – όπως ισχυρίζεται το οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ. – έχει αρχίσει τη συγγραφή συγκεκριμένου πακέτου προτάσεων που θα έχει ως βάση το «Ζάππειο 2» και θα κινείται εκτός της πεπατημένης μεθόδου που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα. Η φιλοσοφία του δηλαδή θα απέχει από αυτήν που μιλά για μείωση μισθών και συντάξεων και την περαιτέρω όξυνση της ύφεσης.
Με το πακέτο αυτό τα στελέχη της Συγγρού σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της τρόικας, η οποία μετά τις γιορτές θα ζητήσει νέο πακέτο μέτρων προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα της διετίας 2011-2012.
Το γεγονός ότι οι τροϊκανοί έχουν συνδέσει την εξάλειψη του ελλείμματος του 2011 με νέα μη εξειδικευμένα μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τα στελέχη του κόμματος που μοιάζουν να είναι εγκλωβισμένα μπροστά στο μεγάλο δίλημμα: «Μόνοι ή μαζί με τους άλλους τα νέα μέτρα». Δεν είναι λίγα τα στελέχη της Ν.Δ. που θεωρούν ότι ο Σαμαράς επιμένει στον χρόνο των πρόωρων εκλογών δεδομένου ότι με τη νέα χρονιά θα υπάρξει νέο πακέτο μέτρων. «Καλύτερα θα ήταν να πάρει η κυβέρνηση Παπαδήμου αυτά τα μέτρα, ακόμα και με το ρί-σκο ότι δεν αντισταθήκαμε όσο έπρεπε, παρά να αναγκαστούμε εμείς μόνοι μας, μόλις αναλάβουμε, να φέρουμε νέα επώδυνα μέτρα» έλεγε στέλεχος της Συγγρού.
Από την άλλη πλευρά, τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. όσο και αρκετοί στενοί του συνεργάτες θεωρούν ότι μόνο εάν το κόμμα τους έχει αυτοδυναμία θα μπορέσει να επιχειρήσει την επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων σε άλλη βάση, αν και γνωρίζει ότι αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Ο ίδιος ο πρόεδρος έδωσε μάλιστα το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του δεν είναι εναντίον των νέων μέτρων, θα πρέπει όμως να είναι στοχευμένα στην «περικοπή της σπατάλης», ενώ επανέλαβε την ανάγκη επιβολής ενιαίου φόρου επιχειρηματικών κερδών 15% αλλά και μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.
Με σύνθημα «τα κεφάλια μέσα»
Εκτός των άλλων, ο αρχηγός Ν.Δ. θεωρεί ότι η παράταση του χρόνου ζωής της κυβέρνησης Παπαδήμου θα δώσει στην πραγματικότητα ένα φιλί ζωής στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα βρει χρόνο να ανασυγκροτηθεί.
Ένας νέος πρόεδρος, με διάθεση αυτοκριτικής και με κεντροαριστερή αντίληψη, θα ήταν ένα πραγματικό εμπόδιο για τον Σαμαρά και, όπως πιστεύουν στη Ν.Δ., μπορεί να του στερήσει την αυτοδυναμία. Εάν μάλιστα προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς και οι διαδικασίες και δοθεί το μεγάλο πακέτο της 7ης δόσης, οπότε προβλέπεται να υπάρξει μια μικρή χρονική ανάσα, τότε τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα άσχημα για το κόμμα του.
Το κόστος
Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και καταγράφουν δυσπιστία και απογοήτευση στους πολίτες, έρχονται να πιέσουν ακόμη περισσότερο το επιτελείο της Ν.Δ., που πρώτη φορά εισπράττει το κόστος της συγκυβέρνησης. Γνωρίζουν δε πολύ καλά ότι, όσο περνάει ο καιρός, τα πράγματα θα γίνονται ακόμη δυσκολότερα και οι απόλυτοι αριθμοί στην εκλογική αναμέτρηση θα είναι πολύ πιο δύσκολο να κερδηθούν.
Έτσι το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. σφύριξε την έναρξη του προεκλογικού αγώνα, προκειμένου στελέχη και βουλευτές να είναι σε ετοιμότητα, με σύνθημα «τα κεφάλια μέσα».
Έχοντας λοιπόν αυτήν τη λογική της «σεμνότητας και ταπεινότητας» δεν δίστασε να ξεκαθαρίσει ότι κανείς δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές εάν δεν προχωρήσει προηγουμένως στις νομικές εκείνες διαδικασίες με τις οποίες θα παραιτείται επίσημα και οριστικά από τη διεκδίκηση αναδρομικών.
Με αυτόν τον τρόπο ο Αντ. Σαμαράς θέλησε να στείλει ένα σαφέστατο μήνυμα ότι απέχει από τις πρακτικές που ακολουθούνται παραδοσιακά σε τέτοια θέματα από την πλειονότητα του βουλευτικού σώματος και δεν θα διστάσει να απομακρύνει από το κόμμα του όσους τις υιοθετούν σε αυτές τις δύσκολες ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: