Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Πλήθος κόσμου στην Βηθλεέμ για την Αγια Νύχτα

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης χιλιάδες πιστοί από όλο τον κόσμο συνέρευσαν στη Βηθλεέμ για τον εορτασμό της Γέννησης του Θεανθρώπου.
Στην μικρή αυτή πόλη της Δυτικής Οχθης περίπου 100.000 πιστοί περίμεναν υπομονετικά την Λειτουργία του Μεσονυχτίου στον Ναό της Γέννησης, ο οποίος είναι χτισμένος στο σημείο όπου πιστεύεται πως γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός.
Εξω, πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκαν γύρω από το 15 μέτρων χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Πλατεία Μάνγκερ.
Ο δήμαρχος της Βηθλεέμ δήλωσε ότι ελπίζει οι φετινές γιορτές να φέρουν τους Παλαιστίνιους πιο κοντά στο όνειρό τους για ένα ανεξάρτητο κράτος.
«Γιορτάζουμε αυτά τα Χριστούγεννα με την ελπίδα ότι στο εγγύς μέλλον θα βρούμε το δίκαιό μας για ανεξαρτησία, να δημιουργήσουμε το δικό μας δημοκρατικό Παλαιστινιακό κράτος στην παλαιστινιακή γη», πρόσθεσε ο δήμαρχος σε δηλώσεις του στο Associated Press. «Για αυτό τα Χριστούγεννα αυτά είναι μοναδικά», είπε.
Το τελευταίο 12μηνο, οι τοπικές αρχές στη Βηθλεέμ εκτιμούν ότι από την ιστορική πόλη διήλθαν περίπου δύο εκατομμύρια τουρίστες, όπως έγινε και το 2010. Ως προς την προέλευση, μακράν πρώτοι έρχονται οι τουρίστες από όλη την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., προσθέτουν οι ίδιοι.
Πολλοί κάτοικοι της Βηθλεέμ θλίβονται από την απουσία ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Το Ισραήλ ελέγχει την πρόσβαση στην πόλη μέσω σημείων ελέγχου και του επίμαχου φράχτη.
Οι κάτοικοι λένε ότι η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο με τον φράχτη, ο οποίος περιβάλλει την Βηθλεέμ σε τρία σημεία.
Σήμερα, ποσοστό περίπου 27% των μονίμων κατοίκων της Βηθλεέμ είναι Χριστιανοί. Πολλοί Χριστιανοί πέρασαν στο Ισραήλ τους τελευταίους μήνες και οι συνοικίες τους είναι εγκαταλειμμένες.
Ο Πατριάρχης Τούαλ κάλεσε τους πιστούς, να μη φοβούνται στο μέλλον το προσκήνυμα στους 'Αγιους Τόπους.
Ευχήθηκε την «Ειρήνη για όλη τη Μέση Ανατολή και σε όλη τη Βόρεια Αφρική». «Ελάτε κοντά μας, σάς αναμένουμε με ένα θερμό καλωσόρισμα», έκανε έκκληση στους πιστούς ο Πατριάρχης Τούαλ.
Τέλος, ο ίδιος ευχήθηκε να βρεθεί, πολύ σύντομα, η ειρηνική λύση στη διένεξη, που για δεκαετίες αντιπαραθέτει τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: