Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Τι σημαίνει "επιλεκτική" χρεοκοπία για την Ελλάδα

Η αναφορά του υπουργού Οικονομικών στην "επιλεκτική" χρεοκοπία έχει προκαλέσει φόβο και πολλά σχόλια. Πώς θα επηρεαστεί η ζωή των πολιτών αν η χώρα μπει στο συγκεκριμένο καθεστώς. Τι θα σημαίνει για τη ρευστότητα και τις εισαγωγές. Αναμένονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες για τον λαό
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη να προσπάθησε να πείσει ότι δεν θα πρέπει να φοβόμαστε μια "επιλεκτική" χρεοκοπία, ωστόσο και μόνο η αναφορά στη λέξη προκαλεί φόβο και ποικίλα σχόλια.
Ο κ. Βενιζέλος, υποστήριξε ότι η "επιλεκτική" χρεοκοπία "δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα. Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος".
Τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών δείχνουν την κρισιμότητα της κατάστασης και είναι πλέον φανερό ότι η Σύνοδος Κορυφής της Παρασκευής δεν μπορεί να είναι άλλη μια σύνοδος που θα παραπέμψει τις αποφάσεις στο μέλλον.
Τεχνικός όρος, πραγματικές επιπτώσεις
Τι σημαίνει όμως επιλεκτική χρεοκοπία για την Ελλάδα; Το να μπει μια χώρα σε καθεστώς "επιλεκτικής" χρεοκοπίας αποτελεί τεχνικό ζήτημα και δεν έχει τις συνέπειες μιας πτώχευσης.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα που μπαίνει σε αυτό το καθεστώς, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κάποιες υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όμως, συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της για τα άλλα έτη.
Έτσι θα οδηγηθούμε αυτομάτως σε έκπτωση μέρους των εγγυήσεων που έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance-ELA), ώστε να εξασφαλισθεί για ένα χρονικό διάστημα η ρευστότητα.
Το να μπει πλαφόν στις αναλήψεις είναι ακραίο σενάριο, ωστόσο βέβαιο είναι ότι αν μπούμε σε αυτό το καθεστώς, θα τεθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα, καθώς η Ελλάδα θα βρίσκεται με το πιστόλι στο κρόταφο και χωρίς επιλογή.
Τα σενάρια και η στάση της ΕΚΤ
Κρίσιμο σημείο είναι το πόσο θα διαρκέσει η "επιλεκτική" χρεοκοπία, κάτι που εξαρτάται από την στάση της ΕΚΤ, από το αν δηλαδή θα συνεχίσει να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα ή όχι.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση "επιλεκτικής" χρεοκοπίας δεν θα παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Το πιθανότερο είναι ότι αυτή η στάση θα αλλάξει, αν όμως δεν το κάνει τότε υπάρχουν δυο σενάρια.
*Το πρώτο είναι η Ελλάδα να μπει στο συγκεκριμένο καθεστώς για μικρό χρονικό διάστημα -δυο ή τρεις μήνες- κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αντέξουν και δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.
*Το δεύτερο, είναι να διαρκέσει αρκετά και τότε οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Είναι βέβαιο ότι αν η "επιλεκτική χρεοκοπία" κρατήσει για ένα ή δύο χρόνια, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν έλλειψη ρευστότητας, κάτι που θα έχει άμεση επίδραση στην καθημερινότητα του πολίτη.
Η ήδη ταλαιπωρημένη αγορά θα ξεμείνει από κεφάλαια, επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο και θέσεις εργασίας θα χαθούν. Επίσης θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τις εισαγωγές της Ελλάδας. Τα ράφια θα αρχίσουν να αδειάζουν και δεν θα καλύπτονται οι ανάγκες σε καύσιμα.
Αν το χειρότερο σενάριο γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει η Ευρωζώνη να παράσχει μεγάλη οικονομική στήριξη στην Ελλάδα και όπως γίνεται αντιληπτό θα απαιτηθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: