Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Και «νέο σχέδιο Μάρσαλ» στο τραπέζι

Συνεχίζονται οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, την ώρα που χθες το ΔΝΤ έστειλε σαφές μήνυμα για γρήγορη επίλυση του ζητήματος ενώ η Γερμανία ξεκαθάρισε ότι για να συγκληθεί σύνοδος κορυφής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το νέο σχέδιο για την Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, η προπαρασκευαστική επιτροπή του Eurogroup είχε χθες συνάντηση με εκπροσώπους των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης. Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα. Την ίδια ώρα, πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι πλέον η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο το κοινό νόμισμα, ενώ Ifo προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως την καλύτερη λύση για τη χώρα.
Τα σενάρια για το νέο σχέδιο για την Ελλάδα πάντως αυξομειώνονται με απίθανους ρυθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες τα δυο βασικά σενάρια που επεξεργάζεται η Ευρώπη προβλέπουν είτε το δανεισμό της Ελλάδας από το ΕΤΧΣ, προκειμένου η χώρα να επαναγοράσει ομόλογά της από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία, είτε την ανταλλαγή των ομολόγων στο 70% της ονομαστικής τους αξίας, με νέες εκδόσεις διάρκειας 30 ετών με επιτόκιο 3,5%, που θα έχουν την εγγύηση της Ευρωζώνης. Δηλαδή ένα «κούρεμα» της τάξης του 30%, με αντάλλαγμα τη διασφάλιση του υπόλοιπου 70%. Ωστόσο, οι δυο αυτές προτάσεις θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσουν τους οίκους αξιολόγησης στο να τοποθετήσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».
Στα σενάρια αυτά έρχεται να προστεθεί - σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν χθες στις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές - και πρόταση για ένα «σχέδιο Μάρσαλ», το οποίο θα υποστηριχθεί από τους εταίρους, με στόχο την έξοδο της χώρας από την ύφεση. Πληροφορίες κάνουν λόγω για την επίτευξη σημαντικής προόδου στις συζητήσεις και για σύγκλιση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας για τη λήψη τελικών αποφάσεων. Ρόλο πάντως αναμένεται να παίξει και η στάση των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι απειλούν ότι θα θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», κάτι που, προς στιγμήν, αρνείται να δεχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία φοβάται τον κίνδυνο να παρασυρθούν κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Ναυτεμπορική στη συνάντηση που έγινε στη Ρώμη μεταξύ των εκπροσώπων των ιδιωτών επενδυτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και του προέδρου της Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής, Βιτόριο Γκρίλι, προέκυψε ότι είναι εφικτή μια σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη της Ελλάδας.
Επίσης, στο «τραπέζι» βρίσκεται, τις τελευταίες ώρες, ακόμα μια σημαντική πρόταση, με στόχο την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, πέρα από το ότι θα μπορούσε να έχει τη μορφή δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης, με χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής 30 έτη.


Σόιμπλε: Η ελληνική κρίση θέτει σε κίνδυνο το ευρώ


Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung δήλωσε πως η ελληνική κρίση θέτει πλέον σε κίνδυνο το ευρώ και ως εκ τούτου η Ευρώπη θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος της. «Η κρίση εμπιστοσύνης που παρακινήθηκε από την Ελλάδα θέτει πλέον σε κίνδυνο το ευρώ στο σύνολό του. Ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με πειστικό τρόπο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Εν τω μεταξύ, στην κλιμάκωση των πιέσεων προς την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ να λάβει σύντομα μια απόφαση για το πώς θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες επενδυτές στον νέο μηχανισμό διάσωσης της Ελλάδας αναφέρονται σε δημοσίευμά τους την Παρασκευή οι Financial Times.Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στις εκκλήσεις στελεχών του ΔΝΤ και Ιταλών αξιωματούχων που προειδοποιούν πως όσο καθυστερούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα τόσο θα ενισχύονται οι πιέσεις προς την Ιταλία.
«Οι οίκοι αξιολογήσεων, οι διεθνείς δανειστές και οι Ιταλοί ηγέτες, όλοι επιρρίπτουν τις ευθύνες για την αναταραχή των αγορών στην αδυναμία των αξιωματούχων της Ευρωζώνης να ολοκληρώσουν την συμφωνία για την Ελλάδα, που καθυστερεί εξαιτίας γερμανικών και ολλανδικών απαιτήσεων να επωμιστούν μέρος του βάρους της διάσωσης οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων» αναφέρουν οι Financial Times. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η κρίση χρέους έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στις αγορές διατραπεζικού δανεισμού, καθώς ορισμένες τράπεζες δυσκολεύονται να αντλήσουν κεφάλαια, ενόψει των τραπεζικών stress tests που αναμένονται σήμερα.
Ενδεικτικά αναφέρεται στις UniCredit και Intesa Sanpaolo, δύο από τις μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες που σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές κλήθηκαν να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια στην διατραπεζική αγορά για να δανεισθούν.


Ifo: Η Ελλάδα πρέπει να εξέλθει από το ευρώ


Την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξέλθει από το ευρώ εξέφρασε εκ νέου ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo), με έδρα το Μόναχο Χανς Βέρνερ Ζιν. Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο γερμανικό PNP ο Ζιν δήλωσε ότι αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια δεκαετή «ασθένεια» επιχειρώντας να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, μέσω της μείωσης των μισθών και των τιμών.
«Η επιστροφή στο παλαιό της νόμισμα, τη δραχμή, θα ήταν μια πιο εύκολη διαδρομή για την Ελλάδα», δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ο Ζιν, ο οποίος επανειλημμένα έχει υποστηρίζει πως θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να ζητήσει να λάβει «άδεια εξόδου» από τη ζώνη του ευρώ.


Μείωση μέσω αναδιάρθρωσης προτείνουν οίκοι αξιολόγησης


Απαραίτητη θεωρεί η Barclays τη μείωση του ελληνικού χρέους μέσω αναδιάρθρωσης, η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου 2011. Η δημοσιονομική εξυγίανση και οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας δεν αρκούν για να σταθεροποιηθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ, τονίζει στην τελευταία έκθεσή της για την Ελλάδα, εκτιμώντας μάλιστα ότι το haircut θα μπορούσε να φτάσει στο 60% ήτοι στα 200 δισ. ευρώ του συνολικού χρέους. Επισημαίνει δε, ότι η εθελοντική η μερικώς εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους θα είχε μη ουσιαστική επίδραση στο χρέος ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει και επιδείνωσή του.
Η βέλτιστη επιλογή είναι, κατά τη γνώμη της Barclays, μια αναδιάρθρωση που θα προβλέπει «δίκαιο» επιμερισμό των βαρών μεταξύ των ομολογιούχων και των πιστωτών του δημόσιου τομέα, η οποία θα απέτρεπε την εξάπλωση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα, ο ιαπωνικός οίκος Normura, υπογραμμίζει όιτ επειδή αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι αφερέγγυα, η μόνη ρεαλιστική αντίδραση θα ήταν η προσπάθεια συμβιβασμού από τους κατόχους χρέους, ώστε να μειώσουν τη δανειακή επιβάρυνση. Αν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. κινηθούν προς ένα rollover παρόμοιο με αυτό της γαλλικής πρότασης, δεδομένων των υψηλών επιτοκίων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα, θα πρόκειται μόνο για μία εκ των πολλών αναδιαρθρώσεων που θα ακολουθήσουν. Αν, ωστόσο, αποφασίσουν να λάβουν μέτρα για να δώσουν ένα τέλος στην περαιτέρω μετάδοσης της κρίσης, τότε θα «επιβιβαστούν» σε μια αναδιάρθρωση μεγαλύτερης κλίμακας.


Σήμερα ανακοινώνονται τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών


Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών (stress tests) θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority - ΕΒΑ).
Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναμένεται να περάσει με επιτυχία την κρίσιμη δοκιμασία, με την μόνη τράπεζα που ενδεχομένως να μη περνά το ακραίο σενάριο των ασκήσεων προσομοίωσης να είναι η Αγροτική. Η Wall Street Journal μετέδωσε ότι οι Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Κύπρου, MPB θα έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 πάνω από 5%, που είναι το ελάχιστο όριο που θέτουν τα τεστ.
Η βασική ανησυχία των αναλυτών αφορά στην έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ειδικά μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής να συμπεριλάβει το στοιχείο της πιθανότητας κρατικής χρεοκοπίας στα τεστ. Η ΕΒΑ δεν έχει συμπεριλάβει και την ελληνική χρεοκοπία στα δυσμενή σενάρια των τεστ αντοχής, όμως οι διοικήσεις των τραπεζών κλήθηκαν να αποκαλύψουν τι δυνατότητες εκτιμούν πως διαθέτουν, στην περίπτωση που πράγματι προκύψει ο κίνδυνος από την κατάσταση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: