Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό

Προβάδισμα στη ΝΔ δίνουν δυο νέες δημοσκοπήσεις με τη ρευστότητα, ωστόσο να παραμένει στο πολιτικό σκηνικό καθώς δεν διαφαίνεται η επίτευξη αυτοδυναμίας σε ενδεχόμενες εκλογές. Ποσοστό 32,5% δίνει στη ΝΔ δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και της Καθημερινής, με το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει ποσοστό 26,5%. Την ίδια ώρα, σε δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό του περιοδικού Επίκαιρα, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου, έχοντας διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του ΠΑΣΟΚ στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Βρίσκεται, ωστόσο, ακόμα κάτω από το όριο του 30% (29,5%) και μακριά από την επίτευξη αυτοδυναμίας.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Public Issue, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,5% στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής το ΠΑΣΟΚ 26,5%, ενώ την ίδια ώρα, η εκλογική επιρροή του ΚΚΕ βρίσκεται στο 11,5%, στο 9% του ΣΥΡΙΖΑ, στο 7,5% του ΛΑΟΣ και στις 3,5% των Οικολόγων-Πράσινων. Η απήχηση της Δημοκρατικής Αριστεράς ανέρχεται σε 2% και της Δημοκρατικής Συμμαχίας σε 1,5% ενώ η αποχή ανέρχεται στο 38%.
Όσον αφορά την παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 43% ενώ το ΠΑΣΟΚ μόλις 16%. Ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται και στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 29% έναντι 22% του Γιώργου Παπανδρέου. Αναφορικά δε, με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών τις περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο Αντώνης Σαμαράς και ακολουθούν οι Γιώργος Καρατζαφέρης, Αλέξης Τσίπρας, Αλέκα Παπαρήγα και Γ.Παπανδρέου.
Οι εκτιμήσεις των εδρών είναι για το ΠΑΣΟΚ: 66-80, για τη ΝΔ: 133-147, για το ΚΚΕ: 29-34, για το ΛΑΟΣ: 18-23, για τον ΣΥΡΙΖΑ 22-27 και για τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ: 8-12
Επιπλέον το 62% εκτιμά ότι οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές - το 34% θεωρεί μάλιστα ότι χρειάζονται εκλογές - έναντι του 28% που θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.
Η έρευνα της VPRC, η οποία δημοσιεύεται στα Επίκαιρα, δίνει προβάδισμα 4 ποσοστιαίων μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ. Βρίσκεται, ωστόσο, ακόμα κάτω από το όριο του 30% (29,5%) και μακριά από την επίτευξη αυτοδυναμίας. Την ίδια ώρα, το 54% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν θα ξαναψηφίσει το κυβερνών κόμμα.
Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,5%, έναντι 25,5% του ΠΑΣΟΚ Ακολουθεί το ΚΚΕ με 13%, ο ΛΑΟΣ με 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με ποσοστό 4%, η Δημοκρατική Αριστερά με ποσοστό 2,5% και η Δημοκρατική Συμμαχία με ποσοστό 2%.
Η επόμενη Βουλή, με τα σημερινά δεδομένα της έρευνας, θα είναι καταρχάς εξακομματική. Θα καταφέρουν την είσοδο σε αυτή οι Οικολόγοι Πράσινοι, θα παλέψει για την είσοδο –με μειονέκτημα όμως η Δημοκρατική Αριστερά, θα δυσκολευτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η Δημοκρατική Συμμαχία. Ένα νέο πολιτικό σχήμα που θα κάλυπτε το αριστερό και πατριωτικό κενό πολιτικής εκπροσώπησης που έχει αφήσει το ΠΑΣΟΚ θα είχε εξαιρετικές πιθανότητες να εισέλθει στη Βουλή.

Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για την οικονομική κατάσταση

Δυσοίωνες είναι, εν τω μεταξύ, οι εκτιμήσεις των πολιτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας, σύμφωνα με το βαρόμετρο της Public Issue. Οκτώ στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και ότι τον τελευταίο χρόνο έχει χειροτερέψει η οικονομική τους κατάσταση, ενώ σχεδόν 9 στους 10 κάνουν λόγο για κοινωνική ανασφάλεια τα επόμενα χρόνια. Το 92% εκτιμά ότι είναι απίθανο να αποταμιεύσει.
Αυξημένο 4% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση είναι το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι συμμετείχαν σε απεργίες ή πορείες τον τελευταίο μήνα και διαμορφώνεται στο 29%. Εννέα στους 10 πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Επτά στους δέκα θεωρούν ότι κανένα πάω τα δυο κόμματα δεν θα ήταν καλή κυβέρνηση για τη χώρα.

Ικανοποίηση ΝΔ για δημοσκοπήσεις

Για αυξανόμενη δυναμική της Ν.Δ. που καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις μιλάνε στο επιτελείο του κ. Σαμαρά και αναφέρουν ότι βελτιώνεται συνεχώς η διαφορά από το ΠαΣοΚ. «Νομίζουμε ότι όταν η χώρα μπει στην προεκλογική περίοδο, η δυναμική αυτή θα διευρυνθεί. Ο λαός θα δώσει καθαρή εντολή» ανέφερε (Ρ/Σ ΝΕΤ) ο κ. Λαζαρίδης, έχοντας την εικόνα της τελευταίας μέτρησης της εταιρείας VPRC για το περιοδικό «Επίκαιρα».
«Ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση δεν έχει αξιολογηθεί τόσο πολύ αρνητικά, σε κλίμα
γενικευμένης αίσθησης ότι δεν είναι σε θέση να σηματοδοτήσει καμία απολύτως ελπίδα» αναφέρει ο Πολιτικός Σχεδιασμός της Ν.Δ. που είδε χθες το βράδυ με ικανοποίηση και το βαρόμετρο της Public Issue.

Δεν υπάρχουν σχόλια: