Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Το θέμα του ΟΠΑΠ επανεξετάζει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τις επιλογές για το θέμα του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. Το κυβερνών κόμμα πρόκειται να μελετήσει αν η πώληση ποσοστού της εταιρείας είναι ο καλύτερος τρόπος για την άντληση εσόδων, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναμένει έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ από την επέκταση της άδειας.
«Δεν έχουμε δεσμευθεί ότι θα πωλήσουμε τον ΟΠΑΠ. Έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε έσοδα υπέρ του δημοσίου χρέους από τον ΟΠΑΠ. Το υπουργικό συμβούλιο θα εκτιμήσει ποιο είναι το καλύτερο μέσο για να αντληθούν τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να επεκτείνει την σύμβαση του ΟΠΑΠ το γ' τρίμηνο και να προχωρήσει σε πώληση του 34% που διαθέτει στην εταιρία το δ' τρίμηνο, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να αντλήσει 50 δις ευρώ έως το 2015.
Το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα θα ενημερωθεί αναλυτικά για την προετοιμασία που έχει γίνει για το πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων, σε συνάντηση με το προεδρείο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.
Σύμφωνα με την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, ο ΟΠΑΠ παίρνει το σύνολο των αδειών των μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών. «Δεν μπορεί να διασπαστεί η άδεια σε 2 –μία για ΟΠΑΠ και μία για κάποιον άλλον» δήλωσε.
Από τα 35.000 μηχανήματα που θα ανήκουν στον ΟΠΑΠ τα 16.500 θα πάνε σε πρακτορεία του και τα υπόλοιπα θα δοθούν από τον οργανισμό σε υποπαραχωριούχους που θα τελούν υπό τον έλεγχό του. Ο κος Βενιζέλος εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει «διαφάνεια, κοινωνικός έλεγχος, συμμόρφωση στην οδηγία της Ε.Ε., δημοσιονομικό όφελος και όφελος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» κυρίως όμως θα «ενισχυθεί η αξία του ΟΠΑΠ».
Στη συνέχεια, υπενθύμισε πως «πρέπει να παρουσιάσουμε 1,7 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις ως το τέλος Σεπτεμβρίου και 5 δισ. ως το Δεκέμβριο. Αν δεν το κάνουμε θα είμαστε αναξιόπιστοι. Ο ΟΠΑΠ είναι σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου. Το δημόσιο κατέχει το 1/3 και το δικαίωμα διοίκησης. Θέλουμε να τα ενισχύσουμε και τα δύο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: