Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΙΞΕ ΜΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ

Αποφάσισε λέει ο boss να πηδήξει ότι βρει μπροστά του και αμόλησε τα σκυλιά
να φάνε τους μεγαλοφοροφυγάδες του Κολωνακίου, ερχόμενος με κεκτημένη ταχύτητα
από τη Νίκαια και τη Δραπετσώνα, μόνο που πάνω στη φούρια του τα μπέρδεψε λίγο.
Διότι μπορεί στο Κολωνάκι να κυνηγάει καρχαρίες και άλλα μεγάλα κήτη,
αλλά στη Δραπετσώνα πηδάει μεροκαματιάρηδες, νοικοκυρές και συνταξιούχους.
Το viagra που του ρίξαν στην πορτοκαλάδα οι μάστορες του ΔΝΤ ανακατεύτηκε
με το σοσιαλιστικό αίμα που κυλάει στις φλέβες του και η αντίδραση δημιούργησε
ένα νέο μοντέλο. George Andreas Papandreou. Η νέα πρόταση στην πολιτική ιδεολογία.
Σοσιαλιστής στο Κολωνάκι, δικτάτορας στη Δραπετσώνα.
ΠΗΓΗ:vasiliastismonaxias.blogspot.com

Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ

1974-2010: ΤΟ ΡΕΖΟΥΜΕ ΜΙΑΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΔΕΘ...2010

Οι αντρες κοιτούν το σώμα, οι γυναίκες το πρόσωπο

Τα δύο φύλα τείνουν να αποφασίζουν με διαφορετικά κριτήρια, όταν διαλέγουν σύντροφο για το επόμενο ραντεβού. Οι άνδρες κοιτάζουν περισσότερο τις καμπύλες του σώματος μιας γυναίκας, ενώ οι γυναίκες είναι πιο… ανοιχτόμυαλες και κοιτάζουν πιο πολύ το πρόσωπο του άνδρα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη, από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας - Όστιν, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Evolution and Human Behavior» (Εξέλιξη και Ανθρώπινη Συμπεριφορά), σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», μελέτησε και συνέκρινε τις αντιδράσεις 375 ανδρών και γυναικών που κλήθηκαν να αξιολογήσουν ένα μέλος του αντίθετου φύλου και κυρίως να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα ωραίο πρόσωπο και σε ένα σώμα με ωραίες καμπύλες.
Η έρευνα επιβεβαίωσε… τις υποψίες ότι οι άνδρες νοιάζονται περισσότερο για το σώμα μιας γυναίκας, όταν πρόκειται για μια σύντομης διάρκειας σχέση, ενώ οι γυναίκες έχουν πιο «πλατιά» κριτήρια. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνδρες μελετούν το πρόσωπο μιας γυναίκας μόνο όταν αναζητούν σύζυγο ή σύντροφο για μακρόχρονη σχέση, παρά μια σύντομη περιπέτεια, οπότε οι προτιμήσεις τους στρέφονται στις… καμπύλες.
Οι γυναίκες δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την προοπτική της χρονικής διάρκειας μιας σχέσης και, με μεγαλύτερη συνέπεια, εστιάζουν την προσοχή τους στο πρόσωπο των ανδρών σε σχέση με το σώμα τους. Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τη σωματική ελκυστικότητα είχαν δείξει τη σημασία χαρακτηριστικών όπως η συμμετρία, η υφή του δέρματος, η αναλογία διαμέτρου μέσης προς γοφούς κ.ά.

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΩΣ ΓΕΝΙΝ ΑΥΤΟ;

Τατούλης: ‘Το τοπίο στο όραμα του κ. Παπανδρέου είναι βαθύτατα θολό.’

Αφού το Πασοκ στηρίζει Πέτρο Τατουλη δείτε τι έλεγε
Πέτρος Τατούλης (13 Σεπτεμβρίου 2008
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Θυμόμαστε όλοι καλά ότι είναι πάγια τακτική των κομμάτων στην Ελλάδα να μη συζητούν σε βάθος όταν έχουν να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις. Αν εξαιρέσει κανείς το 1996, οπότε η σύγκρουση μεταξύ της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και του παλαιοπασοκισμού της 3ης Σεπτεμβρίου, επέτρεψε στην ελληνική σοσιαλδημοκρατία να χαράξει νέα ιδεολογική ρότα, καμία ανάλογη προσπάθεια δεν επιχειρήθηκε από κανέναν άλλο τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Ο κ. Παπανδρέου το 2004 δεν διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματός του καταθέτοντας κάποια συγκεκριμένη ατζέντα, κάποια ιδεολογική πλατφόρμα προς συζήτηση, εκείνες τις βασικές συνιστάμενες που θα χρησίμευαν ως πυξίδα όταν θα καλούταν να διαχειριστεί την τύχη της χώρας και να την οδηγήσει στο μέλλον.
Αρκεί να εντρυφήσει κανείς στις ομιλίες εκείνης της εποχής, για να καταλάβει το αυτονόητο. Το 2004 ο κ. Παπανδρέου εξελέγη πανηγυρικά, ως ο μοναδικός φορέας του υψηλού και ηχηρού ονόματος του ιδρυτή του κινήματος. Ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ του επέτρεψαν να κόψει πρώτος το νήμα σε έναν αγώνα που ο διεκδικητής του τίτλου έτρεχε μόνος του. Βέβαια, αυτό δεν σήμαινε σε καμία περίπτωση ότι επιβραβεύθηκαν με κάποιο τρόπο οι προοδευτικές απόψεις που είχε ο τελευταίος κατ’ επανάληψη στο παρελθόν εκφράσει(από τις σχέσεις της εκκλησίας με το κράτος έως την ελληνοτουρκική προσέγγιση).
Ούτε και πιθανόν επιτυχίες στο υπουργικό του χαρτοφυλάκιο. Ούτε ασφαλώς και το όραμα που δεν είχε (ή αν είχε δεν ομολόγησε ποτέ) για την χώρα. Ο κ. Παπανδρέου εξελέγη το 2004 με μια και μόνο ατζέντα: Να κερδίσει τις εκλογές.
Να κερδίσει τις θέσεις εξουσίας που κινδύνευαν να χάσουν οι λίγοι και εκλεκτοί του συστήματος. Να κερδίσει το έπαθλο του Κράτους. Ο κ. Παπανδρέου το 2004 δεν εξελέγη ως ο πιο ικανός για την διακυβέρνηση της χώρας. Εξελέγη ως φέρων το όνομα που θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί στον φέροντα το έτερο όνομα της ελληνικής μεταπολίτευσης.
Ο κ. Παπανδρέου το 2004 δεν εξελέγη προασπιζόμενος το εκσυγχρονιστικό παρελθόν του κόμματός του, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου υπήρξε και ο ίδιος, αλλά ως κατ’ όνομα διάδοχος του παλαιοπασοκισμού του κινήματος. Τέσσερα χρόνια μετά Ο κ. Παπανδρέου του 2008 διαθέτει την ίδια ακριβώς ατζέντα, όπως αυτή καθορίστηκε από τη σημερινή συνέντευξη του στη Θεσσαλονίκη: Πώς θα κερδίσει τις εκλογές.
Εξ ου και η αριστερίστικη ρητορεία. Εξ ου και ο καταγγελτικός λόγος. Εξ ου και η λαϊκίστικη προσέγγιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος. Εξ ου και η παντελής έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων που θα βγάλουν τον τόπο από τα σημερινά αδιέξοδα. Ο κ. Παπανδρέου του 2008 θεωρεί ότι το δόγμα που για δεκαετίες όριζε τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα «πρώτα χάνει η κυβέρνηση, και μετά κερδίζει η αντιπολίτευση», ήλθε επιτέλους να ισχύσει και στην δική του περίπτωση.
Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνει παραδοσιακά φιλοσοσιαλιστική εφημερίδα «Το ΠΑΣΟΚ έπειτα από πολύ καιρό, ξαναμπαίνει στο πολιτικό… ζάπινγκ της ευρύτερης κοινής γνώμης, που είχε χάσει, όχι γιατί έκανε μέχρι στιγμής κάτι εξαιρετικό, αλλά γιατί …ο κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση»*.
Ο κ. Παπανδρέου του 2008 είναι σαφές ότι θεωρεί εαυτόν έναν ακόμη πρίγκιπα. Λες κι η Ιστορία του χρωστάει. Λες και η Ελλάς έχει ακόμη να πληρώνει πολλά στο ταμείο της οικογενειοκρατίας και του φαβοριτισμού που μονοπώλησε μεταπολιτευτικά την κεντρική πολιτική σκηνή. Τα λάθος προβλήματα του ΠΑΣΟΚ: Από το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ του «Αλαβάνου» Πάει καιρός που στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαγκωνίζονται όλοι σε πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης. «Δέσμευσή μας, η ανθρώπινη κοινωνία, που διασφαλίζει την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό στον πολίτη, τον σεβασμό στον μόχθο του. Που συμβάλλει στην ανάπτυξη, που δίνει ευκαιρίες, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, που σέβεται τα δικαιώματά του στην υγεία, στην παιδεία, σε ένα σωστό ασφαλιστικό σύστημα.
Ο συνταξιούχος, ο νέος, ο επιχειρηματίας, ο εργαζόμενος χρειάζονται σεβασμό και αξιοπρέπεια. Και αυτό εμείς δεσμευόμαστε να κάνουμε», δήλωνε ανήμερα 3ης Σεπτεμβρίου ο κ. Παπανδρέου και αυτά επανέλαβε με διαφορετικά και με ίδια λόγια και σήμερα. Παρέλειψε ωστόσο ο κ. Παπανδρέου να μας πει πώς θα επιτύχει στα μεγάλα του οράματα. Διότι μπορεί σε επίπεδο ιδεών να έχει καταθέσει επανειλημμένως τον προοδευτισμό του, πλην όμως από το παλιό, το διεφθαρμένο και το άκρως συντηρητικό, τίποτε νέο και ελπιδοφόρο δεν μπορεί να γεννηθεί. Το τοπίο στο όραμα του κ. Παπανδρέου είναι βαθύτατα θολό.
Πώς θα βρει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ παραπάνω για την παιδεία ο κ. Παπανδρέου από την πρώτη ημέρα; Πώς θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας; Θα επανακρατικοποιήσει τον ΟΤΕ ίσως (!); Ποια είναι η μεταρρύθμιση που προτείνει για το ασφαλιστικό, προκειμένου να κάνει πράξη τη βαθύτατή του μέριμνα για τους συνταξιούχους;
Τι θα μας πει σήμερα για το περιβόητο άρθρο 16; Τι μας λέει σήμερα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το άσυλο, τη δημόσια εκπαίδευση; Τι μας λέει για τις κοινωνικές δαπάνες και το κράτος πρόνοιας; Τι μας λέει για την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τις ΔΕΚΟ; Τι μας λέει για το οικονομικό μοντέλο που θα ακολουθήσει η χώρα και πού το είδε να εφαρμόζεται με επιτυχία, σε ποια εξελιγμένη δυτική κοινωνία
; Πώς θα έλθει η ανάπτυξη; Πότε θα ξεκινήσει να εφαρμόζει ο ίδιος κατ’ αρχήν όλες αυτές τις εξαιρετικά λαμπρές ιδέες του για δημοσιοποίηση όλων των δημοσίων δεδομένων στους πολίτες; Δεν έχει δεσμευτεί στο παρελθόν ότι θα δημιουργήσει έναν κόμβο, όπου θα δημοσιοποιούνται όλα τα οικονομικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η διαφάνεια; Πώς θα περικόψει τις δημόσιες δαπάνες –όπως δήλωσε σήμερα-, προκειμένου να προβεί σε φοροελαφρύνσεις του μέσου Έλληνα που υποφέρει;
Ο κ. Παπανδρέου- παρά τους ευαγείς του στόχους- εγκλωβίστηκε στην εύκολη ψευδοαριστερή ρητορεία (τόσο ξένη προς το δικό του προσωπικό παρελθόν), την ίδια στιγμή που συνέτεινε στην βαθιά ποινικοποίηση του εκσυγχρονισμού (αν και άρρηκτα συνυφασμένος με την δική του προσωπική διαδρομή). Το αποτέλεσμα; Να προσπαθεί κι εκείνος να δώσει λάθος λύσεις σε λάθος προβλήματα! Ας πάρουμε ενδεικτικά τις κοινωνικές δαπάνες, στις οποίες ενέμεινε σήμερα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε προκλητικά λαϊκίστικο βαθμό.
Το έχω επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δίνουμε λιγότερα από ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Το πρόβλημα είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζομαστε τα κονδύλια αυτά είναι αποδεδειγμένα ανορθολογικός, με αποτέλεσμα ο τελικός παραλήπτης να μην είναι ο Έλληνας πολίτης, αλλά η χαβούζα της ελληνικής γραφειοκρατίας και αδιαφάνειας.
Ο κ. Παπανδρέου απέδειξε σήμερα ότι αρνείται να συνειδητοποιήσει τους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε εκτός εξουσίας το 2004 και έκτοτε δεν κατορθώνει να βρει το βηματισμό του. Αρνείται να αντιληφθεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε ως δεξιό (όπως ορισμένοι του παλαιοπασοκικού μπλοκ εμμένουν να χαρακτηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του κ. Σημίτη). Ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε ούτε ως αριστερό.
Ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε επειδή το όραμα του για τη χώρα είτε απουσίαζε είτε ήταν θολό. Ο κ. Παπανδρέου αρνείται να αντιληφθεί ότι η χώρα δεν χρειάζεται και δεύτερο Αλαβάνο , διότι αν ήταν έτσι γιατί να μην ψηφίσει καλύτερα τον πρώτο και αυθεντικό; Ότι η χώρα δεν κυβερνιέται με επικοινωνισμούς και αυτό πλέον αποδεικνύεται από την οδυνηρή εξέλιξη των πραγμάτων και την κακή τύχη που επιφυλάσσει μέλλον και ιστορία στους λάτρεις των επικοινωνιακών «μαγικών»… Τα λάθος φαντάσματα του ΠΑΣΟΚ : Από τον ορθολογισμό στη συνωμοσιολογία Εκτός από λάθος προβλήματα, ο κ. Παπανδρέου εφευρίσκει και λάθος , ή μάλλον σωστότερα ανύπαρκτους εχθρούς. Είναι γνωστή και δοκιμασμένη η τακτική: όταν κάπου αποτύχεις, δημιούργησε έναν φανταστικό εχθρό, ρίξε πάνω του το φταίξιμο και μετά προσπάθησε να βγεις ο ίδιος «λάδι». Τι μας λέει για πολλοστή φορά ο κ.Παπανδρέου; Ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να βρίσκεται εκτός εξουσίας, διότι βρίσκει απέναντί του τα συμφέροντα , τα οποία ωστόσο θα αντιπαλέψει με όλες του τις δυνάμεις, και ταυτοχρόνως ουδέποτε θα ταυτιστεί/ συνδιαλλαγεί με αυτά. Προτού τρομάξουμε και κρυφτούμε σε καμιά καταπακτή, ας δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα. Η μετάλλαξη στην περιρρέουσα πολιτική κουλτούρα, με όλα εκείνα τα πολιτικά αποτελέσματα που καταγράφουμε όλοι μας σήμερα, είναι εξαιρετικά πρόδηλη. H διαχειριστική ανεπάρκεια των σημερινών ηγεσιών μετατοπίζει τον ιδεολογικό άξονα της ελληνικής κοινωνίας στις απλοϊκές, λαϊκίστικες πεποιθήσεις του παρελθόντος. Φθάσαμε έτσι να μιλούμε για πολλά. Για εξωθεσμικά κέντρα που επιβουλεύονται το μέλλον της κυβέρνησης. Για «δούρειους ίππους» των Αμερικανών και έτερων «φονιάδων των Λαών». Για πέντε έξι «νταβατζήδες» που υφαρπάζουν τον πλούτο του Έλληνα. Για κάτι σκοτεινούς τύπους στο διαδίκτυο που συστήνουν απειλητικά παράκεντρα για υπουργούς και κυβέρνηση. Και τώρα, για κάτι ορκισμένα «συμφέροντα» που δεν αφήνουν το ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει και τον κ. Παπανδρέου να αποκαλύψει την ατζέντα του. Η συνωμοσιολογική διάθεση των παραπάνω έχει κριθεί και η ανακύκλωση τους δεν προκαλεί πλέον παρά μόνο ειρωνικά μειδιάματα. Σε διαφορετική περίπτωση κάποιος φαντάζομαι θα μας είχε ενημερώσει για το πού βρίσκονται οι έρευνες περί εξωθεσμικών κέντρων και ακόμη περισσότερο κάποιον «νταβατζή» θα είχαμε δει να διαβαίνει τις πόρτες της δικαιοσύνης. Τα «συμφέροντα» του 2008 και οι «νταβατζήδες» του 2004 είναι οι δύο όψεις του ίδιου ακριβώς νομίσματος, ενός νομίσματος όμως που ξοδεύεται πολύ γρήγορα…. Το λάθος ΠΑΣΟΚ: από το «παλιό» στο «νέο» χωρίς να έχει αλλάξει τίποτε. Το ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Παπανδρέου φάνηκε και σήμερα ότι δεν κατόρθωσε να εξηγήσει στον Έλληνα πολίτη τι ακριβώς είναι. Παλινδρομεί ανάμεσα στην διεύρυνση του εκσυγχρονισμού, για να καταλήξει συνέχεια του «παλαιοπασοκισμού».Ο κ. Παπανδρέου επικαλείται το «Νέο ΠΑΣΟΚ». Και μάλιστα προβαίνει σε τέτοιου είδους τεκμηριώσεις έχοντας στο πλευρό του όλους εκείνους που κάποτε απεχθάνονταν τις παλιές του απόψεις, έτοιμοι και σήμερα να κλαδέψουν κάθε του προοδευτικό βήμα. Η δυναμική της αυλής του υπαγορεύει και την πολιτική του. Το «Νέο ΠΑΣΟΚ» του κ. Παπανδρέου είναι το παλιό ΠΑΣΟΚ. Με περισσότερες ίντριγκες, πολύ διχασμό, αλληλοσυγκρουόμενες κατευθύνσεις, ένδεια πολιτικής συνοχής, απουσία νέων ιδεών, καινοτόμων μυαλών. Συνεχίζει ωστόσο και υπάρχει το συνεκτικό στοιχείο: η ελπίδα ότι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΡΟΔΑ στην Ελλάδα που γυρίζει είναι μία και κάποια στιγμή θα «κλειδώσει» εκ νέου το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Εξ ου και οι φωνές κοπάσανε. Εξ ου και τα συντροφικά μαχαίρια μπήκαν για λίγο στα θηκάρια. Είναι πολλά τα λεφτά της εξουσίας. Η δίψα των μηχανισμών για τη διαχείριση του κράτους, και τις απολαβές που επιφυλάσσει, υποκαθιστά κάθε άλλη ιδεολογική ζύμωση, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος ατόμων με διαφορετικές ιδέες , προτεραιότητες, κώδικες ηθικής. Και αυτό ονομάζεται ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Παπανδρέου. Εν είδει επιλόγου «Ο κόσμος ζητάει ένα σοβαρό ΠΑΣΟΚ που θα του πει πέντε σωστά πράγματα χωρίς ‘ψεύτικα χάδια’. Που θα καταλάβει ότι είναι δίκαια, μπορούν να γίνουν, θα καλυτερεύσουν τη ζωή του και θα υλοποιηθούν από ένα ικανό και μη διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό. Ζητάει ειλικρίνεια και καθαρές κουβέντες, χωρίς λαϊκίστικες υπερβολές»* έγραφε η ίδια φίλα προσκείμενη στην σοσιαλδημοκρατία εφημερίδα, αγνοώντας ωστόσο επιδεικτικά ότι αν όλα τούτα συμβούν, τότε σαφέστατα το κόμμα δεν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ… Την ίδια στιγμή, ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλους κληρονόμους και πρίγκιπες της πολιτικής. Οι πολίτες θέλουν καθαρές θέσεις και όχι να ψάχνουν να τις ανακαλύψουν στους χειμαρρώδεις λόγους του νεολαικισμού ένθεν κακείθεν. Οι πολίτες θέλουν αλλαγές στη ζωή τους και όχι μεγαλόπνοα συνθήματα που η μόνη αλλαγή που θα εξασφαλίσουν είναι η παχυλή και πλούσια ζωή των διαφόρων κομματικοδίαιτων του δημόσιου βίου. Οι πολίτες δεν θέλουν άλλα διλήμματα: δεξιά ή αριστερά. Η μόνη επιλογή είναι μπροστά ή πίσω. Και σε αυτό το κομβικό σημείο τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Στις δημοκρατίες, όπου «δεν υπάρχουν αδιέξοδα», καμία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΡΟΔΑ δεν είναι και η μοναδική.
ΠΗΓΗ:ΑΡΓΟΛΙΔΑ

O μεγαλο-τσιφλικάς της Επιδαύρου

Eντελώς διαφορετική εικόνα για την οικονομική κατάσταση του συγχωριανού τους βουλευτή Γιάννη Ανδριανού, στενού συνεργάτη ως πρόσφατα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, είχαν μέχρι προχθές οι κάτοικοι της Νέας Επιδαύρου, αφού όλοι γνώριζαν ότι προέρχεται από φτωχή αγροτική οικογένεια και τα μικρά ιδιόκτητα αγροτεμάχια που είχε ο πατέρας του δεν παρείχαν κάποιο σημαντικό εισόδημα.
Ο ίδιος συχνά παραπονιόταν συζητώντας στο χωριό ότι είναι σε «δύσκολη οικονομική κατάσταση και δεν βγαίνουν τα έξοδα».
Γι’ αυτό και αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία» η δημοσιοποίηση από τη Βουλή της δήλωσης «πόθεν έσχες» του βουλευτή τους και για πρώτη φορά έμαθαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο Γιάννης, όπως τον αποκαλούν, διαθέτει 58 ακίνητα, όπως τα δήλωσε, και κοντά μισό εκατομμύριο ευρώ καταθέσεις. Αυτό είναι τώρα και το μόνιμο θέμα συζήτησης στις παρέες στο Λυγουριό, στην Παλαιά και στη Νέα Επίδαυρο.
Εμφανίζεται να κατέχει συνολικά 166 στρέμματα εκτάσεων, από τις οποίες, κληρονόμησε 53,4 στρέμματα, της συζύγου του είναι 37,5 στρέμματα και ο ίδιος αγόρασε άλλα 75,3 στρέμματα. Από τις δικές του αγορές ορισμένα όπως τα 47,5 στρέμματα στο Αλεποτάξι βρίσκονται σε μια πλαγιά πάνω από τη ρεματιά, υπάρχουν ωστόσο και «φιλέτα» κοντά στη θάλασσα. Για αγορές δύο σπιτιών, το 2002 και το 2003 στην περιοχή του Ν. Κόσμου, ο Γιάννης Ανδριανός δήλωσε στο «πόθεν έσχες» ότι πλήρωσε 250.000 ευρώ, ενώ στη δήλωσή του αναφέρει και καταθέσεις 493.000 ευρώ.
Για την αγορά κτήματος 47 στρεμμάτων το 1996 στην περιοχή Αλεποτάξι, μια πλαγιά πάνω από το χωριό, πλήρωσε στον πρώην αστυνομικό Απόστολο Στόκο 18.000.000 δρχ. Αλλες 800.000 δρχ. πλήρωσε για αγορά 800 τ.μ. ενός αγροτεμαχίου πλάι σε ιδιόκτητο από παλιότερα κτήμα δύο στρεμμάτων με πορτοκαλιές, στη θέση «Γωνιά». Το κτήμα αυτό είναι πολύ κοντά στη θάλασσα και η τιμή του σήμερα ως πορτοκαλεώνας είναι πάνω από 30.000 ευρώ το στρέμμα. Ως?μελλοντικό οικόπεδο όμως, μπορεί να πιάσει μέχρι και 100.000 το στρέμμα.
Πολύ πρόσφατα το 2008, δηλώνει επίσης ότι πλήρωσε 18.884,25 ευρώ, για αγορά 13,625 στρ. στη θέση Λοχτερίκι.

Το... λαχείο

Ο «Γιάννης της Επιδαύρου» εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά και ως σύμβουλος επικοινωνίας. «Ισως κέρδισε το λαχείο και μας το έκρυβε», λένε οι κάτοικοι, με... νόημα και εικάζουν ότι τα εισοδήματα μάλλον προέρχονται από κληρονομιές και προίκα. Σε «γονικές παροχές» και «αποδοχή κληρονομιάς» αναφέρεται και ο ίδιος κατά κύριο λόγο στο «πόθεν έσχες» του. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι αναφέρει και εισοδήματα από ενοίκια σπιτιών στην Αθήνα, ενώ έχει διαθέσει προς ενοικίαση στη Νέα Επίδαυρο και ένα παλιό διώροφο σπίτι στην Ελληνική Αστυνομία.
Οι γονείς του ήταν αγρότες και δεν είχαν ιδιαίτερα σημαντικά εισοδήματα. Η μητέρα του, η κυρία Σοφία, έβαζε για χρόνια, μερικά καφάσια μπροστά στο μαγαζί του Τάκη Κλεμπετσάνη και πουλούσε φρούτα από το μπαξέ τους, στο αυτοσχέδιο μικρό μανάβικο, από τα πολλά που υπάρχουν το καλοκαίρι στον δρόμο, για τους ταξιδιώτες.
Η πιο σημαντική όμως «προίκα» που πήρε ο Γιάννης Ανδριανός, είναι πολιτική, καθώς η σύζυγός του προέρχεται από το περιβάλλον του Μιλτιάδη Εβερτ, κοντά στον οποίο από το 1994 άνοιξαν οι πόρτες της πολιτικής, που του εξασφάλισαν μια ζηλευτή εξέλιξη ως κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. Ηταν υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. από το 2000 για να φτάσει το 2004 να είναι στενός συνεργάτης στο πρωθυπουργικό γραφείο, «εξ απορρήτων» του Κώστα Καραμανλή, αφού εκτός από θέματα Τύπου χειρίζονταν και «ευαίσθητες υποθέσεις», με πιο χαρακτηριστική την πολύκροτη ιστορία με τον «κομιστή του DVD του Ζαχόπουλου».
Δεν έχει αδέλφια, είναι παντρεμένος και έχει μια 9χρονη κόρη, ο πατέρας του έχει πεθάνει. Ζει η μητέρα του η κυρα-Σοφία, συνταξιούχος του ΟΓΑ, για την οποία όλοι στο χωριό έχουν έναν καλό λόγο: «Ηταν πάντα αξιοπρεπής και εργατική».
Καλά λόγια λένε και για τον ίδιο, που είναι πάντα φιλικός με όλους και σήμερα διατηρεί στο χωριό άριστες σχέσεις.

Τα παράπονα και οι διορισμοί

Παρά το γεγονός ότι ήταν στην «καρδιά της εξουσίας», το παράπονο του χωριού του είναι ότι ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις των συμπατριωτών του να συμβάλει να γίνει κάποιο σημαντικό έργο στην περιοχή.
Θυμούνται που έφερε τον Κ. Καραμανλή στην περιοχή για να προωθήσει την υποψηφιότητά του και ανάμεσα στ’ άλλα επισκέφθηκε έξω από το Λυγουριό και το έργο κατασκευής του νέου δρόμου Επιδαύρου - Ναυπλίου, που είχε αρχίσει μεν, αλλά «μπλόκαρε» η συνέχιση της χρηματοδότησης στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Και παρόλο που σ’ αυτή την επίσκεψη ο τότε πρωθυπουργός «ξεμπλοκάρισε» το έργο και θα συνεχιζόταν απρόσκοπτα, έρχεται ο Γιάννης Ανδριανός την περασμένη μόλις εβδομάδα, με ερώτησή του στη Βουλή να ζητά να μάθει από τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Ρέππα «ποιος είναι ο λόγος της καθυστέρησης»! Ο Γιάννης Ανδριανός έχει διαπρέψει, ειδικά την προεκλογική περίοδο, στον τομέα των διορισμών συντοπιτών του. Κάποιες δεκάδες «βόλεψε» στο «Αττικό νοσοκομείο» στο Χαϊδάρι, ακόμη και στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο.
166 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ εκτάσεων έχει στην κατοχή του o Γ. Ανδριανός, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε περιοχές - φιλέτα.
500 ΧΙΛΙΑΔΕΣ € εμφανίζεται να έχει σε καταθέσεις ο πρώην στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή.
47,4 στρέμματα είναι η έκταση του κτήματος που αγόρασε το 1996 ο κ. Ανδριανός στο Αλεποτάξι. Μάλιστα, όπως φαίνεται, ένα μέρος του έχει ήδη καθαριστεί.
ethnos.gr

Με ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΝΙΑΤΗ 5 νυν δήμοι αποκτούν Σχέδιο Χωροταξικής - Πολεοδομικής Οργάνωσης (ΣΧΟΟΑΠ)

Σχέδιο Χωροταξικής – Πολεοδομικής Οργάνωσης (ΣΧΟΟΑΠ) αναμένεται να αποκτήσουν μέσα στους πρώτους μήνες του 2011 οι Δήμοι Κουτσοποδίου, Μιδέας, Μυκηνών, Ασίνης και Λυρκείας, μετά την απόφαση του ΕΤΕΡΠΣ για χρηματοδότηση της Β’ φάσης των μελετών αυτών.
Αναφορικά με το θέμα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, έκανε την εξής δήλωση:
«Με τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της Β’ φάσης των ΣΧΟΟΑΠ που εκπονούνται στην Αργολίδα, μέσα σε λίγους μήνες αναμένεται να υπάρχει ένα πλήρες χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο, τόσο για τους οικισμούς, όσο και για το σύνολο των περιοχών των Δήμων αυτών.
Στις περιοχές αυτές, συναντώνται πλήθος αρχαιολογικών χώρων, παραδοσιακών οικισμών, παραλιακών περιοχών και εκτάσεων με έντονη τουριστική ανάπτυξη και ταυτόχρονα, απαιτείται μια πλήρης αναπτυξιακή πρόταση για τη ρύθμιση του χώρου, τον προσδιορισμό χρήσεων γης, την πολεοδομική και οικιστική αναβάθμιση και τελικά τη διαμόρφωση ενός χωρικού πλαισίου αειφόρου ανάπτυξης, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
Μετά την ολοκλήρωση της Α’ φάσης των μελετών, δηλ. την Ανάλυση της υφισταμένης κατάστασης, οι μελετητικές ομάδες πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στις πολεοδομικές και χωροταξικές Προτάσεις τους. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και μετά την θεσμοθέτηση του Καλλικράτη, αφού η νέα οργανωτική δομή της αυτοδιοίκησης, όχι μόνο δεν επηρεάζει αρνητικά, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει στη σύνθεση των επιμέρους προτάσεων.
Καλώ τις σημερινές δημοτικές αρχές των παραπάνω Δήμων, αλλά και αυτές που θα εκλεγούν στις επόμενες δημοτικές εκλογές, να προχωρήσουν ταχύτατα στο σχεδιασμό και την διαμόρφωση των πολεοδομικών και χωροταξικών προτάσεων που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος».

ΣΥΝΝΕΦΑ πάνω από τον ΕΜΠΟΡΙΚΟ Κόσμο της Αργολίδας

Με απαισιοδοξία ατενίζουν τη χειμερινή περίοδο οι έμποροι του Άργους, αλλά και ολόκληρης της Αργολίδας, ύστερα από την πτωτική πορεία που σημειώθηκε στην αγοραστική κίνηση κατά την διάρκεια των προηγούμενων μηνών.
Δεν έδωσε ανάσα στους εμπόρους η περίοδος των εκπτώσεων. Αντιθέτως, μολονότι το ποσοστό των εκπτώσεων ήταν ιδαίτερα υψηλό ξεπερνώντας σε πολλες περιπτώσεις ακόμα και το 50%, είδαν τον τζίρο τους να πέφτει σημαντικά.
Οι ντόπιοι καταναλωτές από τη πλευρά τους δεν φάνηκαν να συγκινούνται από τις δελεαστικές τιμές των προϊόντων και παρέμειναν συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί στις αγορές τους.
“Η περίοδος των εκπτώσεων δε πήγε καλά. Εκτός από κάποια καταστήματα τα οποία έχουν την αποκλειστικότητα κάποιων επώνυμων προϊόντων, η αγορά δε πήγε όπως περιμέναμε μολονότι οι συνάδελφοι ιδιαιτέρως στην ένδυση και την υπόδηση είχαν κάνει εντυπωσιακές εκπτώσεις. Γενικότερα η χρονιά δεν ήταν καθόλου καλή και ακολούθησε τη κρίση που υπάρχει σε όλα τα επαγγέλματα. Είχε πολύ μεγάλη πτώση και δυσκολία στις πληρωμές. Έχει δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Από τη πλευρά των εμπόρων έχει γίνει προσπάθεια με προσφορές και εκπτώσεις να δημιουργήσουμε μία κίνηση και να δώσουμε στον καταναλωτή την ευκαιρία να αγοράσει αυτό που θέλει. Δυστυχώς υπήρξε μικρή ανταπόκριση εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών” σημειώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άργους, κ. Μιχάλης Αναγνωστόπουλος.
Η χαμηλή εμπορική κίνηση και ο μειωμένος τζίρος έχει φέρει σε δεινή θέση αρκετούς εμπόρους οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά βάρη των επιχειρήσεων τους.
Κάποιοι έχουν οδηγηθεί σε κλείσιμο των καταστημάτων τους, ενώ άλλοι αναγκάζονται να προχωρούν σε περικοπές, όπως μείωση του προσωπικού.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στα υψηλά για την εποχή ενοίκια, μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε νέες επαγγελματικές στέγες, οι οποίες τους εξασφαλίζουν χαμηλά έξοδα ενοικίασης, ακόμα και αν αυτές βρίσκονται σε απόσταση από το εμπορικό κέντρο της πόλης.
Η περικοπή στους μισθούς των δημοσιών υπαλλήλων, η αύξηση της ανεργίας, ο “μαρασμός” της αγροτιάς, οι αρνητικοί δείκτες των πωλήσεων τους προηγούμενους μήνες, καθώς και η αύξηση των εξόδων των νοικοκυριών από την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης δεν αφήνουν τους εμπόρους να δουν με αισιοδοξία τη χειμερινή περίοδο.
Η πλειονότητα αυτών εκτιμούν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι “παγερός” και “βαρύς”.
“Σίγουρα η χειμερινή περίοδος που περιμένουμε είναι δύσκολη. Αυτό που θέλω να πω στους καταναλωτές είναι να προτιμούν και να επιλέγουν το στεγασμένο εμπόριο, ώστε να ξέρουν τι ψωνίζουν” αναφέρει ο κ. Μιχάλης Αναγνωστόπουλος.

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Αποσύρεται άμεσα φάρμακο για τον διαβήτη

Πρόκειται για σκευάσματα που περιέχουν την ουσία ροσιγλιταζόνη που ενοχοποιούνται για καρδιακά επεισόδια.
Αποσύρονται άμεσα από τα ράφια των φαρμακείων το Αvandia, το οποίο χορηγείται στους πάσχοντες από διαβήτη, και άλλα σκευάσματα τα οποία περιέχουν την ουσία ροσιγλιταζόνη (rosiglitazone). Ανάμεσά τους είναι και τα φάρμακα Αvandamet και Αvaglim (σ.σ.: το δεύτερο δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά).
Την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας των παραπάνω αντιδιαβητικών φαρμακευτικών προϊόντων συνέστησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έπειτα από αναφορές ότι συνδέονται με την εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων.
Αντιθέτως, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) αποφάσισε να παραμείνουν διαθέσιμα στις ΗΠΑ όλα τα φάρμακα τα οποία περιέχουν ροσιγλιταζόνη, βάζοντας όμως επιπρόσθετους περιορισμούς στη χρήση καθώς και στην ένδειξη. Πάντως σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της παρασκευάστριας εταιρείας αναφέρουν ότι η GlaxoSmithΚline θα διακόψει εθελοντικά την προώθηση του Αvandia σε όλες τις χώρες στις οποίες έχει παρουσία.
Οι εκπρόσωποι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) καλούν τους ασθενείς που λαμβάνουν σήμερα τα φάρμακα αυτά να συναντηθούν με τον γιατρό τους προκειμένου να συζητήσουν κατάλληλες εναλλακτικές θεραπείες. Τους συμβουλεύουν ωστόσο να μη σταματήσουν τη θεραπεία τους χωρίς να μιλήσουν με τον γιατρό τους. Επίσης καλούν τους γιατρούς να σταματήσουν τη συνταγογράφηση φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν ροσιγλιταζόνη. Οι ασθενείς που λαμβάνουν τέτοια προϊόντα θα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου, ώστε να τροποποιηθεί η θεραπεία τους.
Η τρέχουσα αναθεώρηση της ροσιγλιταζόνης από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CΗΜΡ) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) άρχισε στις 9 Ιουλίου, μετά τη γνωστοποίηση νέων μελετών που αμφισβητούν την καρδιαγγειακή ασφάλεια του φαρμάκου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΦ, οι μελέτες έδειξαν «έναν ενδεχομένως αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας που συνδέεται με τη χρήση της ροσιγλιταζόνης. Περαιτέρω περιορισμοί στη χρήση αυτών των φαρμάκων σε ασθενείς με ισχαιμική καρδιακή νόσο είχαν εισαχθεί».
Λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών που εφαρμόζονται ήδη στη χρήση της ροσιγλιταζόνης- συνεχίζεται στην ανακοίνωση- η Επιτροπή δεν μπορούσε να προσδιορίσει πρόσθετα μέτρα που θα μείωναν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ως εκ τούτου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη της ροσιγλιταζόνης δεν υπερτερούν πλέον των κινδύνων της και εισηγήθηκε την αναστολή της άδειας κυκλοφορίας όλων τα φαρμακευτικών προϊόντων που την περιέχουν. «Η αναστολή των αδειών» συνεχίζεται «θα παραμένει σε ισχύ,εκτός αν ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας παράσχει πειστικά στοιχεία βάσει των οποίων να αναγνωρίζεται μια ομάδα ασθενών για την οποία τα οφέλη των φαρμάκων αντισταθμίζουν τους κινδύνους».
Στην ανακοίνωση της παρασκευάστριας εταιρείας αναφέρεται ότι «το Αvandia είναι μια σημαντική θεραπεία για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και αυτή τη στιγμή η εταιρεία συνεργάζεται με τον FDΑ και τον ΕΜΑ για να συναποφασίσει τις απαιτούμενες ενέργειες».

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Οι ελέφαντες τελικά φοβούνται τα μεμρύγκια

Τελικά είναι αλήθεια... Τα μυρμήγκια είναι ο φόβος και ο τρόμος των ελεφάντων, γι' αυτό και η ακακία τα χρησιμοποιεί ως ασπίδα προστασίας!
Eρευνητές από το Πανεπιστήμιο του Wyoming και της Florida, έκαναν μια σειρά από μελέτες στην περιοχή Likipia της Κεντρικής Κένυα προκειμένου να ερευνήσουν το κατά πόσο ο αυξημένος αριθμός των ελεφάντων στην περιοχή επηρέαζε την βιωσιμότητα των φυτών.
Προς μεγάλη τους έκπληξη όμως ανακάλυψαν πως οι ελέφαντες έγδερναν τα δέντρα όπου υπήρχε αμμώδη επιφάνεια. Αντίθετα δεν πλησίαζαν το αργιλώδες έδαφος , δηλαδή εκεί όπου φυτρώνει μόνο ένα φυτό η ακακία.
Αυτό το φυτό έχει βασικά μια συμβιωτική σχέση με τα μυρμήγκια. Το φυτό προσφέρει στέγη και φαγητό στα μικρά έντομα, με αντάλλαγμα να τους προστατέψουν από τους ελέφαντες!
Για να καταλάβουν οι ερευνητές αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, απομάκρυναν τα μυρμήγκια από το δέντρο, και τότε παρατήρησαν ότι οι ελέφαντες πλησίαζαν για να το φάνε. Όμως, όταν ξαναγέμιζε με μυρμήγκια, όλο και λιγότεροι ελέφαντες “λιγουρεύονταν” το δέντρο.
Έπειτα, πήγαν το φυτό στο εθνικό πάρκο της Κένυας, όπου είχαν δύο ακακίες: η μια με μυρμήγκια και η άλλη χωρίς.
“Οι ελέφαντες ούτε που άγγιξαν τα κλαδιά του δέντρου με τα μυρμήγκια. Μπορούσαν να μυρίσουν τα έντομα και ήξεραν ότι θα ήταν επίπονη η διαδικασία της κατάποσης.” είπε ο καθηγητής Γκοέν κατά τη διάρκεια των αποτελεσμάτων.
Φαίνεται ότι οι ελέφαντες γνωρίζουν ότι τα μυρμήγκια μπορεί να τους δαγκώσουν την κάτω μεριά της προβοσκίδας τους, εξηγεί ο καθηγητής.

Τι γίνεται μετά τον θάνατο: Εικασίες από… την άλλη πλευρά

Ίσως ο βασικότερος λόγος ύπαρξης των τεσσάρων χιλιάδων και πλέον θρησκειών του πλανήτη, το εναγώνιο ερώτημα «τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε;» έχει τόσες απαντήσεις όσες και οι ομάδες/ επιστήμες/ θεωρίες που έχουν επιχειρήσει να το απαντήσουν. Έτσι, ανάλογα με το σημείο του πλανήτη στο οποίο έχεις γεννηθεί, τους ανθρώπους που έχεις συναναστραφεί, τις ιστορίες που έχεις ακούσει και τα βιβλία που έχεις διαβάσει, μπορεί να πιστεύεις ότι:
Α. Οι καλοί άνθρωποι πηγαίνουν στον παράδεισο, οι κακοί στην κόλαση
Όλες σχεδόν οι θρησκείες του πλανήτη συμφωνούν σε ένα πράγμα: στην ύπαρξη μεταθανάτιας ζωής. Οι μεγαλύτερες εξ αυτών, τώρα, συμφωνούν και στην «ανταμοιβή», και αντίστοιχα την «τιμωρία», για όσα έκανες ή δεν έκανες σε αυτήν τη ζωή, υπό τη μορφή αιώνιας ή μη ευτυχίας, κι αντίστοιχα αιώνιας ή μη δυστυχίας, στην επόμενη. Η αιωνιότητα της κατάστασης εξαρτάται συνήθως από τη δημοκρατικότητα της θρησκείας: η χριστιανική κόλαση είναι αιώνια, ενώ το κάρμα σου ως ινδουιστής έχεις σε μερικές έξτρα ζωές την ευκαιρία να το φτιάξεις.
Οι κανόνες, βέβαια, είναι λίγο πιο περίπλοκοι από αυτήν την απλουστευμένη εξήγηση. Η χριστιανική διδασκαλία, για παράδειγμα, λέει ότι έχεις την ευκαιρία να μετανοήσεις για τις αμαρτίες σου, και να βρεθείς, τελικά, στον παράδεισο, παρ’ ότι υπήρξες κακός άνθρωπος σε αυτήν την ζωή. «Παραθυράκι» που γεννά την εύλογη απορία, αν ο Χίτλερ συνειδητοποίησε, ας πούμε, λίγο πριν πεθάνει, το λάθος του να ψήνεις ανθρώπους σε ξυλόφουρνους , αυτή τη στιγμή πίνει κόκκινο κρασί σε έναν κήπο με τριανταφυλλιές, με έναν εξίσου μετανοημένο Μιλόσεβιτς;
Β. Προχωράς σε ένα τούνελ, βλέπεις το σώμα σου από ψηλά, και πληροφορείσαι ότι το νόημα της ζωής είναι η αγάπη
Ή τουλάχιστον αυτό (σε διάφορες παραλλαγές) ισχυρίζονται όσοι υποτίθεται πως πέθαναν και γύρισαν πίσω –έζησαν, δηλαδή, μία “near death experience”, όπως λέγεται. Αντικείμενο πολυετών ερευνών –οι οποίες συγκλίνουν ανησυχητικά προς το συμπέρασμα ότι πρόκειται απλώς για ψευδαισθήσεις– οι εμπειρίες αυτές έχουν απασχολήσει ψυχολόγους και ψυχίατρους, μεταξύ των οποίων ο Dr. Raymond Moody, ο οποίος κατέγραψε τις μαρτυρίες 150 ατόμων που «επέστρεψαν από την άλλη πλευρά», καταλήγοντας στις εννέα συχνότερες μεταθανάτιες εμπειρίες: το άκουσμα δυσάρεστων ήχων, το αίσθημα γαλήνης και έλλειψης πόνου, η εξω-σωματική εμπειρία, η αίσθηση ότι ταξιδεύεις μέσα σε τούνελ, η αίσθηση ότι ανυψώνεσαι στα ουράνια, οι εικόνες ατόμων, συχνά νεκρών συγγενών, η συνάντηση με ένα ανώτερο ον, οι αποσπασματικές εικόνες ανασκόπησης της ζωής και η απροθυμία επιστροφής στην ζωή αυτήν.
Γ. Δεν γίνεται τίποτα
Η γέννηση είναι η αρχή, ο θάνατος το τέλος. Ενδιάμεσα υπάρχει η ζωή. Πριν και μετά τίποτα. Όσο τρομακτική, απόλυτη ή δύσπεπτη και αν ακούγεται, η συγκεκριμένη θεωρία κερδίζει τα τελευταία χρόνια οπαδούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι, αν βγάλεις τον θάνατο από το θρησκευτικό/ πνευματικό του πλαίσιο –αν με άλλα λόγια δεν πιστεύεις σε καμία θρησκεία– δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή έστω υπόνοια συνέχισης. Τα ζωτικά όργανα παύουν να λειτουργούν, άρα τίποτα δε σε κρατά σε αυτό το σύμπαν –ούτε σε κανένα άλλο. Απλά σταματάς να υπάρχεις. Μετά δεν γίνεται τίποτα. Ναι, ακούγεται τρομακτικό.
Δ. Δεν ξέρουμε, και δεν θα μάθουμε ποτέ
Από τον Δία που έριχνε κεραυνούς όταν θύμωνε, μέχρι τους εξωγήινους που ταξίδεψαν στα πέρατα του σύμπαντος κι έφτασαν μέχρι τη Γη απλά και μόνο για να στήσουν μερικά παράξενα οικοδομήματα (πυραμίδες, moai, γραμμές Nazca κλπ) και να ξαναφύγουν, ο άνθρωπος διακατεχόταν πάντοτε από την παρόρμηση να εξηγεί με αυθαίρετες θεωρίες οτιδήποτε δεν μπορούσε να κατανοήσει. Καθώς το ανθρώπινο γένος εξελίσσεται κι η επιστήμη προοδεύει στο πέρασμα των χιλιετιών, μπορούμε (;) να ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα φτάσουμε στο σημείο όπου συνειδητοποιείς πως κάποια πράγματα σε ξεπερνούν, και πως ο φωτεινός παντογνώστης υπάρχει μόνο στα μάτια των παιδιών. Μετά το πέρας της ενηλικίωσης, το να πιστεύεις ότι υπάρχουν απαντήσεις για τα πάντα είναι τουλάχιστον αφελές.

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Στα απόκρυφα της Σελήνης

Η δημιουργία ενός πλήρους τοπογραφικού χάρτη των μεγάλων σεληνιακών κρατήρων από Αμερικανούς επιστήμονες, με βάση τα νέα στοιχεία του σκάφους Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) της NASA, θέτει νέες βάσεις για την επιστημονική αναζήτηση της απαρχής της Σελήνης ενώ δημιουργεί και ερωτήματα σχετικά με το παρελθόν του δικού μας πλανήτη.Η Σελήνη πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, από τα υπολείμματα μιας σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ της Γης και ενός ουράνιου σώματος σαν τον Άρη.
Αυτό που απασχολεί βασικά τους ερευνητές είναι αν υπήρξε ένα αιφνίδιος βομβαρδισμός από ουράνια σώματα στην επιφάνεια της Σελήνης πριν από 3,9 δισ χρόνια, προβληματισμός που προκαλείται από την ύπαρξη πολλαπλών σημαδιών προσκρούσεων. Φυσικά οι επιστήμονες προσανατολίζονται και προς την αιτιολογία μιας τέτοιας σύγκρουσης.

Πως λειτούργησε το LRO

Το διαστημικό σκάφος LRO εξέπεμψε ακτίνες λέιζερ στην επιφάνεια της Σελήνης και έτσι, μέσω του υπολογισμού του χρόνου που χρειάστηκαν οι ακτίνες για να επιστρέψουν στο διαστημικό σκάφος, επιτράπηκε η λεπτομερή τοπογραφική μελέτη του φεγγαριού.
Επιπλέον κατέστη δυνατό να εντοπιστεί οποιαδήποτε ανωμαλία του σεληνιακού εδάφους με ύψος ακόμα και δέκα εκατοστών.
Μελετώντας τα ευρήματα του σκάφους οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πλανητικό γεωλόγο Τζέημς Χεντ του Πανεπιστημίου Μπράουν, εντόπισαν 5.185 κρατήρες με διάμετρο άνω των 20 χιλιομέτρων, περίπου διπλάσιους από όσους είχαν εντοπίσει οι επιστήμονες μέχρι τώρα.
Τα αποτελέσματα δε της έρευνας δημοσιεύτηκαν σε σχετική εργασία στο περιοδικό ''Science''.
Ακόμα υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρξαν δύο διαφορετικά κύματα προσκρούσεων στη Σελήνη καθώς οι παλαιότερες περιοχές του φεγγαριού είχαν αναλογικά περισσότερους μεγάλους κρατήρες σε σχέση με τις πιο νέες γεωλογικά περιοχές.
Οι μεγαλύτεροι κρατήρες, που προήλθαν από μεγαλύτερους αστεροειδείς, προκλήθηκαν πιο παλιά (πριν από 3,8 έως 3,9 δισ. χρόνια), ενώ οι μικρότεροι κρατήρες σχηματίστηκαν πιο πρόσφατα και προέρχονται από πιο μικρούς αστεροειδείς, που βρίσκονται πιο κοντά στη Γη.
Επίσης η μελέτη των στοιχείων του LRO σχετικά με τα κοιτάσματα ορυκτών δείχνει ότι ουσιαστικά πάνω στο φεγγάρι δεν υπάρχει πια καμία "παρθένα" επιφάνεια εξαιτίας των αλλεπάλληλων προσκρούσεων, με συνεπεία οι επιστήμονες να μην μπορέσουν να βρουν απομεινάρια πετρωμάτων που χρονολογούνται από την πιο πρώιμη εποχή γέννησης του δορυφόρου.
Ακόμα ανακαλύφθηκαν αρκετές ποσότητες οξυγόνου δεσμευμένες μέσα στα σεληνιακά ορυκτά, γεγονός που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο σε μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι καθώς θα καθιστούσε εφικτή την αναπνοή και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό καυσίμων.
Άλλοι επιστήμονες, όπως ο Γκέρχαρντ Νέουκουμ του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, υποστηρίζουν ότι, επί δισεκατομμύρια χρόνια, διάφορες γεωλογικές διαδικασίες, όπως η ροή λάβας και η εκτίναξη υλικών από τις προσκρούσεις, έχουν στο μεταξύ αλλοιώσει σημαντικά τη σεληνιακή επιφάνεια με αποτέλεσμα να μην προκύπτει μια αξιόπιστη εικόνα για το αν όντως περισσότεροι μεγαλύτεροι αστεροειδείς προσέκρουσαν στη Σελήνη κατά το απώτατο παρελθόν σε σχέση με το πιο πρόσφατο.

Το πιο θερμό οκτάμηνο

Η περίοδος Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 υπήρξε η θερμότερη στην καταγεγραμμένη ιστορία διεθνώς, "ισοφαρίζοντας" το ρεκόρ του 1998. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Κλιματολογικών Δεδομένων της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2010, η συνδυασμένη παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξηράς και της θάλασσας διαμορφώθηκε σε 14,7 βαθμούς Κελσίου, κατά 0,67 βαθμούς υψηλότερα σε σχέση με το μέσο όρο του 20ού αιώνα.Εξάλλου, σύμφωνα με το Science Daily, το φετινό καλοκαίρι (περίοδος Ιουνίου-Αυγούστου) υπήρξε το δεύτερο θερμότερο παγκοσμίως μετά το 1998, με μέση παγκόσμια θερμοκρασία 16,2 βαθμών σε ξηρά και ωκεανούς, κατά 0,64 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (15,6 βαθμοί Κελσίου).
Μόνο στην ξηρά κατά το θερινό τρίμηνο φέτος, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 14,8 βαθμοί, κατά ένα βαθμό πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα (13,8 βαθμοί). Αντίστοιχα, η παγκόσμια θερμοκρασία μόνο στην επιφάνεια των ωκεανών ήταν, κατά την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, 16,91 βαθμοί, δηλαδή κατά 0,51 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο (16,4 βαθμοί) του 20ού αιώνα, με συνέπεια το φετινό καλοκαιρινό τρίμηνο να είναι το πέμπτο θερμότερο στην ιστορία των θαλασσών του πλανήτη μας.
Ο Αύγουστος, με μέση θερμοκρασία επίσης 16,2 βαθμούς στην ξηρά και τους ωκεανούς, ήταν ο τρίτος πιο ζεστός στην ιστορία του πλανήτη και ο δεύτερος θερμότερος μετά τον Αύγουστο του 1998, αν ληφθούν υπόψη μόνο οι θερμοκρασίες ξηράς και όχι των ωκεανών (από το 1880, όταν άρχισαν να διατηρούνται αρχεία καταγραφών θερμοκρασιών).
Η θερμοκρασία των 16,2 βαθμών Κελσίου φέτος τον Αύγουστο ήταν κατά 0,60 βαθμούς πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 20ού αιώνα (15,6 βαθμοί). Η θερμοκρασία μόνο στην ξηρά τον Αύγουστο 2010 ήταν 14,7 βαθμοί Κελσίου, κατά 0,90 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο παγκόσμιο όρο του 20ού αιώνα (13,8 βαθμοί) για τον μήνα αυτό.
Υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες καταγράφηκαν φέτος το καλοκαίρι και ειδικότερα τον Αύγουστο σε πολλές περιοχές της Γης, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, τον Ανατολικό Καναδά και τμήματα της Ανατολικής Ασίας. Ψυχρότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες υπήρξαν στην Αυστραλία, την κεντρική Ρωσία και τη νότια Αμερική.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών φέτος τον Αύγουστο ήταν 16,9 βαθμοί (0,5 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα). Ο φετινός μήνας στις θάλασσες του πλανήτη ήταν ο έκτος θερμότερος.
Όσον αφορά την κάλυψη των πόλων με πάγους, η Αρκτική Θάλασσα ήταν καλυμμένη σε μια έκταση περίπου 6 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων στη διάρκεια του φετινού Αυγούστου, μια επιφάνεια κατά 22% μικρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1979-2000. Ο φετινός Αύγουστος ήταν ο δεύτερος σε μικρότερη παγοκάλυψη μετά τον Αύγουστο του 2007 και ο 14ος συνεχόμενος Αύγουστος (1997-2010) με πάγους λιγότερους από τον διαχρονικό μέσο όρο.
Αντίθετα, στην Ανταρκτική οι πάγοι στις θάλασσες φέτος τον Αύγουστο ήσαν κατά 4,15% περισσότεροι από τον μέσο όσο της περιόδου 1979-2000, με συνέπεια να υπάρχουν οι περισσότεροι επιπλέοντες πάγοι στην ιστορία (το προηγούμενο ρεκόρ στο Νότιο Πόλο ήταν τον Αύγουστο του 2000).
Εξάλλου, σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Γερμανία γνώρισε φέτος τον πιο υγρό Αύγουστο στην ιστορία της, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και στην Αυστραλία.

Ολικό ξεσκαρτάρισμα στο "βιβλίο του φυτικού βασιλείου"

Περισσότερα από 600.000 φυτά δεν είναι καθόλου νέα, αφού όπως φαίνεται, μέχρι σήμερα, οι ερευνητές “ανακάλυπταν”, συνέλεγαν και βάφτιζαν διάφορα φυτά, χωρίς να συνειδητοποιούν, ότι πολλά από αυτά, τα είχαν ανακαλύψει και τους είχαν ήδη δώσει διαφορετικό όνομα. άλλοι συνάδελφοί τους, σε άλλα μέρη του κόσμου.Σύμφωνα με το BBC, Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες αποφάσισαν να προχωρήσουν στο πιο πλήρες “ξεσκαρτάρισμα” στο “βιβλίου του φυτικού βασιλείου”, προκειμένου να εντοπίσουν τα φυτά που έχουν διπλοεγγραφεί στους καταλόγους.
Η τοματιά για παράδειγμα, έχει 790 διαφορετικά ονόματα ανά τον πλανήτη και η βελανιδιά γύρω στα 600!
Υπολογίζεται μάλιστα, ότι κατά μέσο όρο ένα φυτό του πλανήτη έχει δύο έως τρία ονόματα, με αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα, να έχουν καταγραφεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο ανθοφόρα φυτά.
Μέχρι στιγμής οι ερευνητές έχουν απομονώσει 301.000 είδη φυτών, έχουν εντοπίσει 480.000 εναλλακτικά ονόματα φυτών (που συνεπώς πρέπει να διαγραφούν) και απομένουν ακόμα 240.000 ονόματα φυτών για ξεκαθάρισμα.
Όπως δήλωσε ο Άλαν Πάτον των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Κιού, έξω από το Λονδίνο, εκ των βασικών παραγόντων στο "ξεσκαρτάρισμα", όταν πια η διαδικασία ολοκληρωθεί, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2010, εκτιμάται ότι τα φυτά θα έχουν περιοριστεί σε 400.000 είδη ή λίγο περισσότερα.
Η έρευνα πάντως, όπως είπε, έφερε στο φως και αντίστροφες περιπτώσεις, δηλαδή φυτά που θεωρούνταν μέχρι τώρα ίδια, αλλά η γενετική ανάλυση έδειξε ότι έχουν διαφορές μεταξύ τους, συνεπώς πρέπει πια να θεωρηθούν ξεχωριστά είδη.
Η διαδικασία εκκαθάρισης έχει ξεκινήσει εδώ και τρία περίπου χρόνια και άρχισε μετά από αίτημα των κρατών μελών που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλία, ώστε να υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το πόσα και ποια φυτά απειλούνται.
Η εκκαθάριση του "μητρώου" των φυτών θα βοηθήσει επίσης να ξεκαθαριστεί ποια φυτά είναι πιο σημαντικά για την οικονομία και την ιατρική-φαρμακευτική, καθώς οι ερευνητές δεν θα μπερδεύονται με τις "διπλοεγγραφές" και θα έχουν ταχύτερα μια συνολική εικόνα για την εξάπλωση και την αξία ενός φυτού.
Εκτός από τα περίπου 400.000 είδη φυτών με άνθη, στη Γη εκτιμάται ότι υπάρχουν άλλα 15.000 είδη φτερών και συγγενικών φυτών, 1.000 είδη γυμνόσπερμων (όπως τα κωνοφόρα και οι λεύκες), καθώς επίσης 23.000 είδη βρύων και συγγενικών ειδών.

AIDS, μια πανάρχαια ασθένεια

Ο ιός του AIDS υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, αν και μεταλλάσσεται διαρκώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης.Η ομάδα των ερευνητών διεξήγαγε πειράματα σε πιθήκους στο νησί Μπιόκο και ανακάλυψε ότι ο πρόγονος του ιού του AIDS εμφανίσθηκε σε πιθήκους πριν από 32.000 χρόνια.
Έτσι, κάθε φορά που οι άνθρωποι κυνηγούσαν πιθήκους για να εξασφαλίσουν την τροφή τους, ερχόντουσαν αυτομάτως σε επαφή με τον ιό.
Η ανακάλυψη αυτή καταργεί τις μέχρι τώρα αντιλήψεις της επιστημονικής κοινότητας, η οποία πίστευε ότι ο ιός εμφανίστηκε πριν από λίγους αιώνες.
Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Science, οι επιστήμονες του αμερικανικού Κέντρου Θηλαστικών του Πανεπιστημίου Τουλάνε στη Λουιζιάνα τονίζουν ότι ο άνθρωπος ήρθε άπειρες φόρες στην ιστορία του σε επαφή με τον ιό.
Το κυνήγι πιθήκων και μαϊμούδων, με σκοπό την εξασφάλιση τροφής, τον άφηνε εκτεθειμένο με τον ιό SIV, τον πρόγονο του AIDS.
Οι επιστήμονες έλεγξαν 79 πιθήκους στο ηφαιστειακό νησί Μπιόκο, το οποίο βρίσκεται 19 μίλια ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής, και διαπίστωσαν περαιτέρω ότι ο SIV μεταπήδησε από τους πιθήκους στον άνθρωπο τουλάχιστον πέντε φορές στο παρελθόν.
Το ερώτημα που δημιουργείται είναι το πως μεταδόθηκε η ασθένεια από τους πιθήκους στο ανθρωπινό γένος.
Να σημειωθεί επίσης ότι για τους πιθήκους ο ιός αυτός είναι σχετικά ήπιος σε αντίθεση με τον άνθρωπο.
Το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα του HIV σε άνθρωπο εμφανίστηκε το 1959 στο τότε βελγικό Κογκό, ενώ η επιστημονική κοινότητα διαθέτει στοιχεία για την ταυτότητα του ιού μόνο τα τελευταία 25 χρόνια.

2,5 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από υπέρταση

Μεγάλος ο αριθμός των υπερτασικών στη χώρα μας καθώς ανέρχεται περίπου στα 2,5 εκατομμύρια ενώ μόνο οι μισοί από αυτούς κατορθώνουν να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα μετά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.Σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή (17/09) με το συγκεκριμένο θέμα, τονίστηκε από την επιστημονική κοινότητα, ότι το πρόβλημα της υπέρτασης έχει άμεση σχέση με την ηλικία καθώς επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, προσβάλλοντας άτομα ηλικίας 60-70 ετών σε ποσοστό άνω του 50% και σε ποσοστό άνω του 75% άτομα μεγαλύτερα των 70 ετών.
Επιπλέον το πρόβλημα της υπέρτασης συνδέεται με βάρος του ατόμου καθώς ένας στους τρεις υπερτασικούς είναι υπέρβαρος ενώ αρκετοί από αυτούς πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμα ότι ένα από τα βασικότερα λάθη που διαπράττουμε καθημερινά και επηρεάζει την αρτηριακή μας πίεση, είναι η καθημερινή κατανάλωση 9 γραμμαρίων αλατιού αντί για τη συνιστώμενη ποσότητα των 5 γραμμαρίων.
Μεγάλο μέρος του αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά εμπεριέχεται στα έτοιμα τρόφιμα ακόμα και στα γλυκά καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχο της ποσότητας αλατιού που λαμβάνουμε.
Είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων τονίζουν ειδικοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς η συχνότητα της υπέρτασης αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% έως το 2025.
Μελέτες δείχνουν ότι αν οι ασθενείς λάβουν έγκαιρα την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ρυθμίσουν την πίεσή τους, πρώιμες βλάβες στην καρδιά, στους νεφρούς και στις καρωτίδες, είναι δυνατόν να προληφθούν.

Ελληνόπουλα στο βάθρο της Ολυμπιάδας Αστρονομίας

Έλληνες μαθητές πρωτοστάτησαν στην 4η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, η οποία διεξάχθηκε στο Πεκίνο, καθώς δύο, ο Ορφέας Βουτυράς από την Αθήνα και ο Γιώγρος Λιούτας από τα Τρίκαλα, κατέκτησαν το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα.Επιπλέον με τιμητική διάκριση βραβεύτηκε και ένα ακόμα Ελληνόπουλο, ο Νίκος Φλεμοτόμος από την Αθήνα ενώ πήραν μέρος και η Δέσποινα Παζούλη από τη Δράμα και ο Στέφανος Τύρος από την Καλαμάτα.
Με το χρυσό μετάλλιο βραβεύτηκε ένας Πολωνός, γεγονός που σημαίνει ότι η επόμενη Ολυμπιάδα θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία το Σεπτέμβριο του 2011.
Στη διοργάνωση έλαβαν μέρος περίπου 110 μαθητές από 22 χώρες της Ευρώπης, της Νοτίου Αμερικής και της Ασίας ενώ η Ολυμπιάδα λήγει επισήμως την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Αστρονομίας του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης είχε συμβάλλει στην καθιέρωση της Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής, θέτοντας το ζήτημα το 2006 στη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης που έλαβε χώρα στην Πράγα.
Έτσι ηγήθηκε ο ίδιος της φετινής ελληνικής αποστολής μαζί με το λέκτορα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Λουκά Ζαχείλα.

Το αλκοόλ οδηγεί στην πρόωρη άνοια

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ συμβάλει στην εκδήλωση πρόωρης άνοιας, σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων.
Σύμφωνα με την Δρ Αντριέν Γουϊθαλ, από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, από την μελέτη που έκανε προκύπτει ότι το ένα πέμπτο των ασθενών που εκδηλώνουν πρόωρη άνοια έχει να κάνει με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
"Τα ποσοστά είναι διπλάσια από προηγούμενες μελέτες και ανησυχητικά" είπε η Δρ. Γουϊθαλ και πρόσθεσε: "Ενδεχομένως να οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από τους νέους και ειδικά τα σφηνάκια. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πόσο κακό κάνει μακροπρόθεσμα στην υγεία τους η κατάχρηση στο ποτό".

Έρχονται τα πρώτα τρισδιάστατα γυαλιά οράσεως

Τα πρώτα τρισδιάστατα γυαλιά οράσεως στον κόσμο θα είναι γεγονός σε πολύ λίγο καιρό και θα συνδυάζουν οπτική καθαρότητα και διευρυμένη γωνία περιφερειακής όρασης..
Η ιταλική εταιρία γυαλιών οράσεως Luxottica ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει στην αγορά τα πρώτα στον κόσμο 3-D γυαλιά, που θα επιτρέπουν την παρακολούθηση τρισδιάστατων ταινιών και τα οποία, παράλληλα, θα διαθέτουν φακούς με βάση τις συγκεκριμένες οπτικές προδιαγραφές που οι οφθαλμίατροι θα έχουν γράψει για κάθε χρήστη.
Οι τρισδιάστατοι φακοί, που έχουν δημιουργηθεί από την αμερικανική θυγατρική Oakley της Luxottica, μπορούν να συνδυάζουν την οπτική καθαρότητα, τη διευρυμένη γωνία περιφερειακής ορασης και την ικανότητα παρακολούθησης τρισδιάστατων εικόνων, σύμφωνα με την ιταλική εταιρία.
Η Luxottica χρησιμοποιεί για δοκιμές τα εργαστήρια του γνωστού στούντιο γραφικών του Χόλιγουντ DreamWorks Animation, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η εταιρία δήλωσε ότι η νέα σειρά προϊόντων της "θα είναι τα πρώτα 3-D γυαλιά στη Γη με οπτικά σωστούς φακούς". Το πρώτο ζευγάρι τρισδιάστατων γυαλιών θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ εντός του 2010 και στον υπόλοιπο κόσμο το 2011.
Η αγορά για τρισδιάστατα προϊόντα αρχίζει να γνωρίζει άνθηση, καθώς τόσο νέες συσκευές (π.χ. 3-D τηλεοράσεις), όσο και τρισδιάστατες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες κυκλοφορούν πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα.
Το ιαπωνικό κέντρο οικονομικών ερευνών Fuji Chimera εκτιμά ότι μέχρι το 2015 ο αριθμός τηλεοράσεων στην αγορά, οι οποίες θα είναι εξοπλισμένες με τρισδιάστατη τεχνολογία, θα αποτελεί περίπου το ήμισυ των συνολικών τηλεοπτικών συσκευών στον κόσμο.

Η ακμή προκαλεί κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας

Οι έφηβοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακμής είναι τρεις φορές περισσότερο επιρρεπείς στην αυτοκτονία από εκείνους που έχουν καθαρή επιδερμίδα.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Όσλο, η οποία δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Ερευνητικής Δερματολογίας, σε δείγμα 3.775 Νορβηγών ηλικίας μεταξύ 18 και 19 χρονών, το 14% των ερωτηθέντων νέων θεωρούν ότι η ακμή αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα, με επιπτώσεις στην κοινωνική και σεξουαλική τους ζωή.
Τα επίπεδα κατάθλιψης και αυτοκτονικών τάσεων ήταν δύο ή και τρεις φορές υψηλότερα μεταξύ των νέων που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα ακμής, σε σχέση με εκείνους που είχαν μικρό ή και καθόλου πρόβλημα, λένε οι Νορβηγοί ερευνητές, οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι παρενέργειες που αποδίδονταν παλαιότερα στα φάρμακα για τη θεραπεία της ακμής που περιέχουν ισοτρετινοΐνη, ενδεχομένως να οφείλονται στην κατάσταση αυτή καθ' εαυτή.
«Υπάρχει στενή και σταθερή σχέση μεταξύ των προβλημάτων ακμής και των συμπτωμάτων κατάθλιψης ή προβλημάτων ψυχικής υγείας», δήλωσε ο Τζον Αντερς Χαλβόρσεν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της μελέτης. «Στο παρελθόν υπήρξε μεγάλος προβληματισμός για τα φάρμακα που περιέχουν ισοτρετινοΐνη, με αποτέλεσμα οι δερματολόγοι να διστάζουν να τα χορηγήσουν», εξήγησε ο κ. Χαλβόρσεν, σύμφωνα με τον οποίο η μελέτη του αποδεικνύει ότι η αντίληψη αυτή ήταν λανθασμένη.
Πάντως, ο ψυχίατρος Ίαν Γκουντγίερ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ προειδοποιεί ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. «Από τη μελέτη αυτή, δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία δεν έχουν καμία σχέση με τα φάρμακα για την καταπολέμηση σοβαρών περιπτώσεων ακμής. Μπορεί να υπάρχουν συνδυαστικές επιπτώσεις σε μία ήδη ευάλωτη ομάδα».
Παρά το γεγονός ότι η ακμή είναι συνηθισμένο φαινόμενο κατά την εφηβεία και οι περισσότερες περιπτώσεις είναι σχετικά ήπιες, σύμφωνα με τους ειδικούς, για το 10-20% των εφήβων η ακμή μπορεί να καταστεί παραμορφωτική, κάτι που αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα για μία κοινωνική ομάδα ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα εμφάνισης.

Βρέθηκε γονιδιακή θεραπεία κατά της αναιμίας

Είναι η πρώτη φορά που μια δραστική γονιδιακή θεραπεία αναπτύσσεται σε μια τόσο συχνή κληρονομική ασθένεια.
Ένας νέος άνδρας που προσβλήθηκε από μια σοβαρή γενετική αιματολογική ασθένεια, τη θαλασσαιμία, η οποία προκαλεί μεγάλη αναιμία, υποβλήθηκε για πρώτη φορά με επιτυχία σε γονιδιακή θεραπεία, ανακοίνωσαν γιατροί και ερευνητές.
«Είναι μια παγκόσμια πρωτιά», δήλωσε ο καθηγητής Φιλίπ Λεμπούλς (Inserm-CEA/Γαλλία και Harvard/ΗΠΑ), επιστημονικός διευθυντής της κλινικής δοκιμής τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Nature.
«Τρία χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας, ο ασθενής που σήμερα είναι 21 ετών, δεν χρειάζεται πλέον να μεταγγίζεται», εξηγεί. «Η ζωή του άλλαξε. Βρήκε μια σταθερή εργασία (με σύμβαση αορίστου χρόνου) ως μάγειρας σε παρισινό εστιατόριο», είπε ο ερευνητής διευκρινίζοντας ότι «πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί» καθώς η αποτελεσματικότητα της θεραπείας πρέπει να επιβεβαιωθεί και σε άλλους ασθενείς.
Είναι επίσης η πρώτη φορά που μια δραστική γονιδιακή θεραπεία αναπτύσσεται σε μια τόσο συχνή κληρονομική ασθένεια.
Σχεδόν 200.000 παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο στον κόσμο με ένα θαλασσαιμικό σύνδρομο και κάθε χρόνο η νόσος διαγιγνώσκεται σε έναν άνθρωπο στις 10.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο νεαρός Γάλλος, βιετναμέζικης και ταϊλανδικής καταγωγής, στον οποίο το διορθωτικό γονίδιο διοχετεύτηκε στην ηλικία των 18 ετών, παρουσιάζει μια μορφή της ασθένειας, τη λεγόμενη «βήτα Ε/βήτα Ο» που είναι ιδιαίτερα συχνή στη νοτιοανατολική Ασία και στους πληθυσμούς που κατάγονται από την περιοχή αυτή, όπως και στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.
Βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών του ασθενή αφαιρούνται, μετά «διορθώνονται» στο εργαστήριο με την εισαγωγή ενός γονιδίου-φαρμάκου και κατόπιν επαναδιοχετεύονται σε ενέσιμη μορφή στον ασθενή.
«Ο ασθενής έμεινε σχεδόν ένα μήνα στο νοσοκομείο", είπε η καθηγήτρια Ελιάν Γκλουκμάν, υπεύθυνη της κλινικής δοκιμής. Αυτή η πρωτοποριακή μέθοδος μοσχεύματος βλαστοκυττάρων αίματος του ομφάλιου λώρου "σημαίνει μεγάλη πρόοδο», τόνισε.
«Είναι μια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος για τους ασθενείς που δεν μπορούν να επωφεληθούν από ένα μόσχευμα μυελού ή αίματος του ομφάλιου λώρου», τόνισε.
«Ο οργανισμός παράγει κανονικά σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια την ημέρα», αναφέρει ο Λεμπούλς.
«Η θεραπεία έδρασε μέσα σε μερικούς μήνες», σημειώνει η καθηγήτρια Μαρίνα Κάλβο του νοσοκομείου Necker του Παρισιού. «Είναι μεγάλη πρόοδος που πρέπει όμως να διαπιστωθεί και σε άλλα περιστατικά».
Οι αιμογλομπινοπάθειες (β-θαλασσαιμία και δρεπανοκυττάρωση) είναι οι πιο συχνές κληρονομικές γενετικές νόσοι στον κόσμο. Οφείλονται σε ελλείψεις του γονιδίου που παραγγέλλει την παραγωγή της β-γλομπίνης, βασικού στοιχείου της αιμογλομπίνης που μεταφέρει το οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Στις πιο σοβαρές μορφές της β-θαλασσαιμίας, οι ασθενείς που έχουν πολύ μεγάλη αναιμία, επιβιώνουν με τις μεταγγίσεις αίματος και με μια θεραπεία που έχει στόχο να περιορίσει την υπερβολική ποσότητα σιδήρου που συσσωρεύεται επικίνδυνα στο αίμα τους, λόγω των επαναλαμβανόμενων μεταγγίσεων.
Η κλινική δοκιμή θα συνεχιστεί και θα περιλάβει 10 ασθενείς που πάσχουν από τη μια ή την άλλη ασθένεια. Στην Ταϊλάνδη 3.000 παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο με β-θαλασσαιμία.

Τα SΜS μπορούν και να σκοτώσουν

Προσοχή: Η αποστολή μηνυμάτων την ώρα που βαδίζουμε είναι άκρως επικίνδυνο «σπορ».
Κίνδυνος-θάνατος μπορεί να αποβεί ένα απλό και αθώο SΜS για τους πεζούς, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας. Οπως εξηγεί η Τζοάνα Λούμντσεν του Πανεπιστημίου του Αστον στο Μπέρμιγχαμ, η αποστολή μηνυμάτων SΜS την ώρα που περπατάμε μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σοβαρούς ή ακόμη και μοιραίους τραυματισμούς, αφού αποσπά σχεδόν όλη την προσοχή μας.
«Ενας στους δέκα χρήστες κινητών τηλεφώνων έχει ήδη τραυματιστεί, έστω και ελάχιστα, από αμέλεια ή απροσεξία του στον δρόμο την ώρα που πληκτρολογούσε μήνυμα σε κάποιον» υποστηρίζει η κυρία Λούμντσεν.
Για τις ανάγκες της έρευνας εθελοντές προέβησαν σε ένα πείραμα. Ακολούθησαν ένα φωτεινό μονοπάτι την ώρα που πληκτρολογούσαν ένα μήνυμα στο κινητό τους. Γύρω τους άναβαν διάφορες ενδείξεις που τους προειδοποιούσαν για πιθανό κίνδυνο. Η επιστήμονας παρατήρησε ότι οι εθελοντές αδυνατούσαν λόγω της προσήλωσης στο κινητό τους τηλέφωνο να προσέξουν έναν στους πέντε πιθανούς κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα.
«Αυτό σημαίνει ότι σε όρους καθημερινότητας ένας πεζός που πληκτρολογεί μήνυμα την ώρα που περπατάει αδυνατεί να προσέξει ένα στα πέντε φανάρια, στύλους, ακόμη και διερχόμενα αυτοκίνητα» επισημαίνει η δρ Λούμντσεν, προσθέτοντας πως τα κινητά τηλέφωνα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε απαιτούν όλη μας την προσοχή, οπότε είναι λογικό, όταν γράφουμε ένα SΜS, μεγάλο μέρος του εγκεφάλου μας να είναι προσηλωμένο μόνο στη συγκεκριμένη συσκευή.
«Δύο νέοι άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά στο Λονδίνο από απροσεξία τους την ώρα που πληκτρολογούν SΜS περπατώντας» τονίζει η επικεφαλής της έρευνας. Και καταλήγει: «Φυσικά στην εποχή που ζούμε δεν είναι δυνατό να ζητήσουμε από κάποιον επαγγελματία που πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με κόσμο σχεδόν όλο το 24ωρο να σταματήσει να στέλνει SΜS περπατώντας. Αλλά θα ήταν καλό να το αποφεύγει όποτε μπορεί για δικό του καλό».
Η αποστολή γραπτών μηνυμάτων από το κινητό δεν κάνει κακό μόνο όταν περπατάμε, αλλά και όταν οδηγούμε. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μεταφορών στη Βιρτζίνια χρησιμοποίησε κάμερες ώστε να παρατηρεί διαρκώς οδηγούς ελαφρών οχημάτων και φορτηγών, διαπιστώνοντας ότι, όταν οι οδηγοί βαρέων φορτηγών στέλνουν μήνυμα από το κινητό, ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι 23 φορές μεγαλύτερος από ό,τι όταν δεν στέλνουν μήνυμα.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο αμερικανικό ινστιτούτο έρευνας για την ασφάλεια, η αποστολή SΜS αυξάνει τον κίνδυνο της σύγκρουσης πολύ περισσότερο από όσο είχαν συμπεράνει προηγούμενες μελέτες, καθώς οι αυτοκινητιστές σταματούν να κοιτάζουν τον δρόμο για πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι όταν συνομιλούν στα κινητά τους.
Ενας πεζός που πληκτρολογεί μήνυμα (SΜS) τη στιγμή που περπατάει αδυνατεί να προσέξει 1 στα 5 φανάρια, στύλους, ακόμη και διερχόμενα αυτοκίνητα. Δύο νέοι άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά στο Λονδίνο από δική τους απροσεξία, την ώρα που βαδίζουν πληκτρολογώντας ένα SΜS.
Το 74% όλων των χρηστών κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως (δηλαδή τα 2,4 δισ. εκ των συνολικά 3,3 δισ. κατόχων) χρησιμοποιούν καθημερινά SΜS.
Το παγκόσμιο ρεκόρ χρήσης SΜS κατέχουν οι Φιλιππίνες με 142 δισ. μηνύματα τον χρόνο, σχεδόν 27 SΜS καθημερινά ανά κάτοικο

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Δίας μας πλησιάζει!

Σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου ο Δίας θα βρίσκεται 368 εκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη και όσο και αν φαίνεται τεράστια η απόσταση, στην ουσία θα είναι η πιο κοντινή που έχει έρθει ο γειτονικός μας πλανήτης τα τελευταία σαράντα περίπου χρόνια.Επιπλέον θα είναι ορατός κατά το σούρουπο στα νοτιοανατολικά και κατά τα μεσάνυχτα στα βόρεια.
Προηγούμενες θεάσεις του Δία τον περιγράφουν σαν ένα υπερβολικά φωτεινό αστέρι, αλλά τώρα θα είναι ακόμα πιο εύκολο να τον εντοπίσει κανείς.
Συμπτωματικά και ο Ουρανός θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη περίπου την ίδια ώρα, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να παρατηρηθεί.
Ο Δίας θα παραμείνει σε κοντινή απόσταση για μερικές εβδομάδες, οπότε όποιος ενδιαφέρεται θα έχει την ευκαιρία να του ρίξει μια ματιά!

Τα φορτηγά μπλόκαραν το Άργος

Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποήθηκε λίγο πριν το μεσημέρι στην πόλη του Άργους.Περισσότερα από 100 φορτηγά δημοσίας χρήσης της Αργολίδας διέσχισαν τον κεντρικό δρόμο της πόλεως,διαμαρτυρόμενοι για τις κυβερνητικές επιλογές, κάνοντας επίδειξη αποφασιστικότητας για τα αιτήματα τους και ταυτόχρονα προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο στη πόλη του Άργους.
Δυνάμεις της τροχαίας συνόδευουν τα φορτηγά καθ΄όλη τη διάκεια της πορείας.

Βραδινές επιδρομές κουνουπιών στην Αργολίδα

Σε όλες της πόλης του νομού, Ναύπλιο, Κίος, Άργος παντού μόλις πέσει το φως τα κουνούπια κάνουν στην κυριολεξία επιδρομή! Απόδειξη η φωτογραφία που δείχνει ότι ακόμα και οι αλοιφές για τα τσιμπήματα κουνουπιών δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Όλα αυτά έχουν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα και παρά το γεγονός ότι έχουμε διαμαρτυρηθεί στη Νομαρχία κανένας δεν φαίνεται να ασχολείται σοβαρά. Ζητούμε να γίνει άμεσα ψεκασμός για τα κουνούπια, γιατί κάθε βράδυ ζούμε ένα μαρτύριο...

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010

Πυροβολήστε και... σκοτώστε τον αναποφάσιστο

Για κάποιους γονείς είναι εξοργιστικό να βλέπουν τα παιδιά τους κλειδωμένα στο δωμάτιό τους να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια για ατελείωτες ώρες, αρκετές φορές χωρίς φαγητό και νερό.
Όμως τώρα μια νέα έρευνα αποκάλυψε ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα οποία εξελίσσονται σε γρήγορους ρυθμούς, μας κάνουν να παίρνουμε σωστές και γρηγορότερα τις όποιες αποφάσεις μας.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη διεξήγαγαν μία σειρά πειραμάτων για να αξιολογήσουν κατά πόσο κανονικές «δόσεις» παιχνιδιών γρήγορης δράσης θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τις γνωστικές μας ικανότητες.
Οι ερευνητές εξέτασαν δεκάδες νέους ηλικίας 18-25 ετών οι οποίοι δεν ήταν τακτικοί παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, χωρίζοντάς τους σε 2 γκρουπ.
Το πρώτο γκρουπ έπαιζε με παιχνίδια «υψηλής αδρεναλίνης» («Call of Duty 2», «Unreal Tournament») στα οποία οι συμμετέχοντες σκοτώνονται μεταξύ τους.
Στο δεύτερο γκρουπ δόθηκε το «Sims 2», ένα ήπιο παιχνίδι στρατηγικής το οποίο μιμείται τους ρυθμούς της καθημερινής ζωής.
Μετά από 50 ώρες συνεχούς παιξίματος και τα 2 γκρουπ έπρεπε να περάσουν από μια σειρά τεστ προκειμένου να διαπιστώσουν οι ερευνητές αν θα έπαιρναν γρηγορότερα τις όποιες αποφάσεις.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι «εκπαιδεύτηκαν» με παιχνίδια δράσης, έπαιρναν τις αποφάσεις τους 25% γρηγορότερα από τους συμμετέχοντες στο δεύτερο γκρουπ ενώ απάντησαν σωστά και στον ίδιο αριθμό ερωτήσεων.
«Οι παίκτες παιχνιδιών δράσης, είναι ακριβείς και ταχείς, όσο και οι υπόλοιποι» δηλώνει η καθηγήτρια νοητικής ανάπτυξης του Ρότσεστερ, Ντάφνι Μπαβελιέ η οποία τα τελευταία 10 χρόνια ερευνά πώς τα παιχνίδια δράσης επηρεάζουν το μυαλό και τα μάτια.
Τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή δείχνουν πώς κάποια ηλεκτρονικά παιχνίδια - τα οποία κατά καιρούς έχουν κατηγορηθεί ότι κάνουν τους ανθρώπους νωθρούς - βοηθούν τους παίκτες να αποκτήσουν οξυμένη ευαισθησία για τα όσα συμβαίνουν γύρω τους.
Τώρα οι ερευνητές λένε ότι τα παιχνίδια δράσης έχουν επππτώσεις και στον αληθινό κόσμο όπως βελτίωση των ικανοτήτων μας να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, να οδηγούμε, να διαβάζουμε ακόμη και τα ψιλά γράμματα και να ξεχωρίζουμε τους φίλους μας μέσα σε ένα πολύβουο πλήθος.

Απειλείται και η πολική αλεπού

Οπως αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, μετά την πολική αρκούδα στη λίστα των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση είναι πλέον και οι πολικές αλεπούδες. Το Αμερικανικό Κέντρο Βιοποικιλότητας αναφέρει ότι οι κλιματικές αλλαγές και το λιώσιμο των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο έχουν επηρεάσει τη διαβίωση των πολικών αλεπούδων αφού εξαφανίζονται τόσο οι περιοχές όπου ζουν όσο και τα θηράματα.
Η πολική αλεπού είναι το 17ο είδος που καταγράφεται στη λίστα των απειλούμενων αρκτικών ειδών. Εκτός από τις αρκούδες και τις αλεπούδες, ανάμεσα στα αρκτικά είδη που απειλούνται με εξαφάνιση είναι ένα είδος θαλάσσιου ίππου, τέσσερα είδη φαλαινών, τέσσερα είδη από φώκιες, ένα είδος βουβαλιού, ένα είδος ελαφιού, ένα είδος πεταλούδας και τρία είδη πτηνών.

Τα έμβρυα με κακή διατροφή κινδυνεύουν ως ενήλικοι από πρόωρη γήρανση

Τα έμβρυα των μητέρων που δεν διατρέφονται επαρκώς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εμφανίσουν πιο πρόωρη εγκεφαλική γήρανση και έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, υπό τη Σούζαν ντε Ρούιχ του πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, μελέτησαν τις περιπτώσεις 737 ατόμων ηλικίας 56-59 ετών. Το 40% αυτών των ανθρώπων είχαν γνωρίσει σοβαρή πείνα, όταν ήσαν έμβρυα την περίοδο που η ναζιστική Γερμανία
είχε επιβάλει εμπάργκο τροφίμων στη βόρεια Ολλανδία κατά τους τελευταίους έξι μήνες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, γεγονός που είχε ως συνέπεια να πεθάνουν περίπου 20.000 άνθρωποι.
Στη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου οι ατομικές ημερήσιες μερίδες τροφής του ολλανδικού πληθυσμού είχαν πέσει στις 400 - 800 θερμίδες. Σύμφωνα με την μελέτη, ενώ η ήπια μείωση των θερμίδων στους ενηλίκους μπορεί να αναβάλει τη γήρανση και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής στον άνθρωπο και σε άλλα ζώα, αντίθετα όταν αυτή η μείωση συμβαίνει πριν τη γέννηση, κατά την εγκυμοσύνη, έχει διάφορες μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στη νοητική και σωματική υγεία του ατόμου αργότερα στη ζωή του.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι 64 ηλικιωμένοι που είχαν εκτεθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην πείνα κατά τον πόλεμο, είχαν χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ, σε σχέση με όσους είχαν γνωρίσει την πείνα για λιγότερο χρόνο ή και καθόλου.
Ακόμα οι ολλανδοί επιστήμονες βρήκαν ότι η έκθεση στο λιμό σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης είχε ως αποτέλεσμα μικρότερη περιφέρεια κεφαλιού για τα άτομα 56-59 ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μέγεθος του κεφαλιού σχετίζεται με το μέγεθος του εγκεφάλου και το μικρότερο μέγεθος παραπέμπει σε μειωμένες γνωστικές και νοητικές ικανότητες, καθώς και σε πιθανότητα πρόωρης γήρανσης και εκφύλισης του εγκεφάλου, αν και τόνισαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση.

«Επανεκκίνηση» ωοθηκών με βλαστικά κύτταρα

Ελπίδα μητρότητας σε γυναίκες που έχουν περάσει πρόωρα στην εμμηνόπαυση και δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά στέλνει μια νέα μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Οπως ανέφεραν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου για τη Γονιμότητα και τη Στειρότητα στο Μόναχο, πέτυχαν να κάνουν «restart» στις ωοθήκες θηλυκών αρουραίων που είχαν σταματήσει να παράγουν ωάρια.
Η πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια «πλήττει» το 1% των γυναικών κάτω των 40 ετών καθώς και μία στις 1.000 γυναίκες κάτω των 30 ετών. Στα πιθανά αίτια για την εμφάνισή της περιλαμβάνονται χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ελλείψεις ενζύμων και αυτοάνοσα νοσήματα.
Οι ερευνητές από το Κάιρο κατάφεραν να αναστρέψουν την ωοθηκική ανεπάρκεια σε θηλυκούς αρουραίους με τη χρήση βλαστικών κυττάρων. Αρχικώς χορήγησαν στα πειραματόζωα ένα χημικό το οποίο σταματά τη λειτουργία των ωοθηκών και στη συνέχεια τους έκαναν ενέσεις βλαστικών κυττάρων. Δύο εβδομάδες αργότερα η ωοθηκική λειτουργία είχε επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως έδειξαν ειδικές εξετάσεις. Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Οσάμα Αζμι ανέφερε ότι «η θεραπεία οδήγησε σε αποκατάσταση της λειτουργίας των ωοθηκών οι οποίες άρχισαν να παράγουν ωάρια». Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες είναι να ελέγξουν αν τα ζώα που υπεβλήθησαν σε αυτή τη θεραπεία μπορούν να κυοφορήσουν και να γεννήσουν υγιείς απογόνους.

Τσιπ γραφικών μιμείται την ανθρώπινη όραση

Ένα τσιπ με την επεξεργαστική ισχύ ολόκληρου υπερυπολογιστή μαθαίνει να προσομοιώνει το οπτικό σύστημα των θηλαστικών και θα μπορούσε μια μέρα να «βλέπει» αρκετά καλά ώστε να οδηγεί αυτοκίνητο.
«Το να αναγνωρίζουμε και να αποφεύγουμε τα εμπόδια που βλέπουμε στο δρόμο μπορεί να μας φαίνεται εύκολο, ωστόσο κανείς υπολογιστής μέχρι σήμερα δεν μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό τον άθλο», σχολιάζει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Γέιλ.
Το σύστημα «συνθετικής όρασης» NeuFlow λειτουργεί καλύτερα από ποτέ, υποστηρίζει η ομάδα του Δρ Γιουτζίνιο Κουλουρτσιέλο στη Σχολή Μηχανικής και Εφαρμοσμένης Επιστήμης του Γέιλ.
Η συσκευή που φέρει τον κεντρικό επεξεργαστή γραφικών συνδέεται σε έναν φορητό υπολογιστή και μιμείται το νευρωνικό δίκτυο του οπτικού συστήματος των θηλαστικών.
Για να βλέπει και να αποφεύγει εμπόδια, το σύστημα «επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο δεκάδες εικόνες Megapixel» αναφέρει η ανακοίνωση.
Αν και καταναλώνει μόνο μερικά watt ηλεκτρικού ρεύματος, το σύστημα μπορεί να εκτελεί 300 δισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, επίδοση που το κατατάσσει στην κατηγορία των υπερυπολογιστών.
Με λίγη ακόμα εξάσκηση, ελπίζουν οι ερευνητές, το NeuFlow θα μπορούσε να επιτρέψει στα ρομπότ να κινούνται αυτόματα σε περίπλοκα περιβάλλοντα.
Αργότερα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αυτοκίνητα που οδηγούνται από μόνα τους.
«Το πλήρες σύστημα δεν θα είναι μεγαλύτερο από πορτοφόλι, οπότε θα μπορούσε εύκολα να ενσωματωθεί στα οχήματα» εκτίμησε ο Δρ Κουλουρτσιέλο.
Ο ερευνητές επέδειξε το σύστημα στις 15 Σεπτεμβρίου σε συνέδριο υπολογιστών που πραγματοποιείται στη Βοστόνη.

Η κατάθλιψη προκαλείται από την ακμή, όχι από τα φάρμακα

Οι έφηβοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακμής είναι τρεις φορές περισσότερο επιρρεπείς στην αυτοκτονία από εκείνους που έχουν καθαρή επιδερμίδα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Όσλο η οποία δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Ερευνητικής Δερματολογίας, σε δείγμα 3.775 Νορβηγών ηλικίας μεταξύ 18 και 19 χρονών, το 14% των ερωτηθέντων νέων θεωρούν ότι η ακμή αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα, με επιπτώσεις στην κοινωνική και σεξουαλική τους ζωή.
Τα επίπεδα κατάθλιψης και αυτοκτονικών τάσεων ήταν δύο ή και τρεις φορές υψηλότερα μεταξύ των νέων που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα ακμής, σε σχέση με εκείνους που είχαν μικρό ή και καθόλου πρόβλημα, λένε οι νορβηγοί ερευνητές οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι παρενέργειες που αποδίδονταν παλαιότερα στα φάρμακα για τη θεραπεία της ακμής που περιέχουν ισοτρετινοΐνη, ενδεχομένως να οφείλονται στην κατάσταση αυτή καθ' εαυτή.
«Υπάρχει στενή και σταθερή σχέση μεταξύ των προβλημάτων ακμής και των συμπτωμάτων κατάθλιψης ή προβλημάτων ψυχικής υγείας», δήλωσε ο Τζον Αντερς Χαλβόρσεν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της μελέτης. «Στο παρελθόν υπήρξε μεγάλος προβληματισμός για τα φάρμακα που περιέχουν ισοτρετινοΐνη, με αποτελέσμα οι δερματολόγοι να διστάζουν να τα χορηγήσουν», εξήγησε ο κ. Χαλβόρσεν, σύμφωνα με τον οποίο η μελέτη του αποδεικνύει ότι η αντίληψη αυτή ήταν λανθασμένη.
Πάντως, ο ψυχίατρος Ίαν Γκουντγίερ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ προειδοποιεί ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. «Από τη μελέτη αυτή, δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία δεν έχουν καμία σχέση με τα φάρμακα για την καταπολέμηση σοβαρών περιπτώσεων ακμής. Μπορεί να υπάρχουν συνδυαστικές επιπτώσεις σε μία ήδη ευάλωτη ομάδα».
Παρά το γεγονός ότι η ακμή είναι συνηθισμένο φαινόμενο κατά την εφηβεία και οι περισσότερες περιπτώσεις είναι σχετικά ήπιες, σύμφωνα με τους ειδικούς, για το 10-20% των εφήβων η ακμή μπορεί να καταστεί παραμορφωτική, κάτι που αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα για μία κοινωνική ομάδα ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα εμφάνισης.

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Laser καίει τους μεταστατικούς όγκους στον πνεύμονα

Πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά μπορεί πλέον να γίνει η επέμβαση αφαίρεσης μεταστατικών όγκων στον πνεύμονα, χάρη στην τεχνολογία laser.
Ήδη, από τις 7 Ιουνίου του 2010 το Βασιλικό Νοσοκομείο του Μπρόμπτον στη Βρετανία διαθέτει εξειδικευμένο χειρουργείο με όλα τα ειδικά μηχανήματα που κατευθύνουν ακτίνες laser για την αφαίρεση όγκων από τους πνεύμονες.
Αυτό γίνεται με την ελάχιστη βλάβη σε διπλανούς υγιείς ιστούς των πνευμόνων.
Επικεφαλής θωρακοχειρουργός στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μπρόμπτον είναι ο έλληνας χειρουργός Γιώργος Λαδάς.

Πώς λειτουργεί

Ακτίνες laser στέλνουν 70.000 watts ανά τετραγωνικό εκατοστό, δημιουργούν θερμότητα 700 βαθμών κελσίου, που στοχεύει με αφάνταστη ακρίβεια εξατμίζοντας τον καρκινικό ιστό σε καπνό και αέριο χωρίς να βλάπτει τους υγιείς ιστούς.
Παράλληλα, σφραγίζει κάθε αγγείο που ανοίγει μηδενίζοντας κάθε ενδεχόμενο εσωτερική αιμορραγίας.
Το laser στους πνεύμονες αξιοποιείται στην αφαίρεση μεταστατικών καρκίνων όλων των ειδών, όπως του όγκου που μεθίσταται στους πνεύμονες από το έντερο ή του σαρκώματος, ενός ιδιαίτερα επιθετικού καρκίνου.
Η νέα τεχνολογία διευκολύνει το χειρουργό να κάνει μια περίπλοκη χειρουργική επέμβαση στους πνεύμονες πιο σύντομα και με περισσότερη αποτελεσματικά με πολλά περισσότερα οφέλη για τους ασθενείς και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητας ο ασθενής να ζήσει.
Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, το ότι ο χειρουργός δε χρειάζεται να αφαιρέσει μεγάλο κομμάτι του πνεύμονα για να αφαιρέσει τον όγκο.
Με αυτό τον τρόπο ο χειρουργός διατηρεί τη λειτουργία των πνευμόνων και προλαμβάνει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα για τον ασθενή στην ουσία βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της ζωής του.
Το laser για τους πνεύμονες έχει χρηματοδοτηθεί από την οικογένεια Portnoi.

Νέα εξέταση αποκαλύπτει τη νοητική ανάπτυξη ενός παιδιού

Ο βαθμός εγκεφαλικής και νοητικής ανάπτυξης ενός παιδιού μπορεί να μετρηθεί με τρόπο γρήγορο και απλό, όπως το βάρος ή το ύψος του, χάρη σε μια πρωτοποριακή μέθοδο "χαρτογράφησης" του εγκεφάλου που ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες.
Η νέα τεχνική χρησιμοποιεί έναν τομογράφο (MRI) και ένα πρόγραμμα υπολογιστή (μαθηματικό αλγόριθμο) για να συμπεράνει, μέσα σε πέντε μόλις λεπτά, σε ποιο βαθμό έχει ωριμάσει ο εγκέφαλος του παιδιού.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λιούις, υπό τον δρα Νίκο Ντόσενμπαχ και τον καθηγητή παιδιατρικής νευρολογίας Μπράντλεϊ Σλάγκαρ, παρουσίασαν τη νέα διαγνωστική μέθοδο στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και το Live Science.
Οι αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν τη νευρολογική ανάπτυξη στους εγκεφάλους 238 υγιών ατόμων ηλικίας επτά έως 30 ετών.
H εξέταση αποκάλυψε ποιες λειτουργικές εγκεφαλικές συνδέσεις δυναμώνουν με το πέρασμα του χρόνου (πορτοκαλί χρώμα) και ποιες εξασθενούν (μπλε χρώμα). Στα μικρά παιδιά οι εγκεφαλικές συνδέσεις είναι πιο τοπικά εντοπισμένες σε μερικές γειτονικές περιοχές, ενώ όσο μεγαλώνουν, οι βραχείες συνδέσεις γίνονται πιο μεγάλες και λιγότερο τοπικά εντοπισμένες, με συνέπεια να δημιουργούνται ευρύτερα νευρωνικά δίκτυα.
Οι αμερικανοί επιστήμονες τροφοδότησαν τα στοιχεία των νευρικών συνδέσεων, που προέκυψαν από τον απεικονιστικό έλεγχο των εγκεφάλων των εθελοντών, σε έναν υπολογιστή με πολύπλοκο λογισμικό (μαθηματικό αλγόριθμο) και τελικά παρήγαγαν ένα μοναδικό "σκορ" που αντανακλά την ωριμότητα του εγκεφάλου του παιδιού, όπως πιστεύουν. Με τον τρόπο αυτό -και ανάλογα με την ηλικία του παιδιού- εξάγεται ένα συμπέρασμα για το πόσο αργά ή γρήγορα αναπτύσσονται ο εγκέφαλος και οι νοητικές λειτουργίες του.
Το νέο "εργαλείο" μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ώστε μελλοντικά να κατατάσσει τα παιδιά σε μια "καμπύλη ωριμότητας", ακριβώς όπως συμβαίνει με το ύψος και το βάρος τους. Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να αξιοποιηθεί κάποια μέρα για να εντοπίζονται πρόωρα σημάδια εγκεφαλικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια ή ο αυτισμός. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει πρώτα να συλλεχθούν συγκριτικά διαχρονικά στοιχεία για τις εγκεφαλικές καταστάσεις σε αυτές τις παθήσεις και, παράλληλα, να δημιουργηθούν ανάλογα υπολογιστικά προγράμματα και αλγόριθμοι ειδικά για τις νόσους αυτές.
Τον προηγούμενο μήνα, βρετανοί ερευνητές του «Κινγκς Κόλετζ» (King's College) του Λονδίνου ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μια εγκεφαλική εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει τον αυτισμό μέσω τομογραφίας MRI.

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Πόσο αθώα είναι τα αντικολλητικά σκεύη;

Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την επίστρωση των αντικολλητικών μαγειρικών σκευών καθώς και για την παραγωγή αδιάβροχων υφασμάτων μπορεί να αυξάνουν το επίπεδο της χοληστερόλης στα παιδιά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.
Τα παιδιά που είχαν το υψηλότερο επίπεδο αυτών των ουσιών στο αίμα τους είχαν επίσης υψηλότερο επίπεδο συνολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης σε σχέση με τα παιδιά που είχαν στο αίμα τους μικρότερα επίπεδα υπερφθοροαλκυλικών οξέων. Η έρευνα δεν αποδεικνύει άμεσα την ενοχή της έκθεσης σε αυτά τα χημικά που προκάλεσε την αυξημένη χοληστερόλη, όμως αναδεικνύει μια συσχέτιση, πράγμα που υπαγορεύει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες πάνω στο ζήτημα. Η μελέτη της δρ Στέφανι Φρίσμπι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine».
Οι ερευνητές μελέτησαν το υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ (PFOA) και το υπερφθορο-οκτανοσουλφονικό οξύ (PFOS), τα οποία διεισδύουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του πόσιμου νερού, της σκόνης, των συσκευασιών τροφίμων, του γάλακτος κατά τον θηλασμό, του αέρα κ.α., ενώ περιέχονται και στις επιστρώσεις των αντικολλητικών μαγειρικών σκευών, καθώς προσδίδουν στα σκεύη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες.
Η δρ Φρίσμπι και οι συνεργάτες της πήραν δείγματα αίματος από περίπου 12.500 παιδιά ηλικίας ενός έως 18 ετών, για να μετρήσουν τη χοληστερόλη, και διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η συγκέντρωση των ουσιών PFOA και PFOS στο αίμα των παιδιών τόσο μεγαλύτερο ήταν το επίπεδο της χοληστερόλης. Η υπερχοληστερολαιμία αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα.

Πίσω στα θρανία... με ένα τοστ

Λίγες είναι οι τροφές που μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε και πάλι παιδιά. Σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, «τα πρωτεία» κρατά το γνωστό σε όλους μας τοστ, καθώς διεθνώς θεωρείται το πιο δημοφιλές σνακ της παιδικής μας ηλικίας.
Σχεδόν 4 στους 5 Βρετανούς κατατάσσουν το τοστ ως το αγαπημένο τους πρωινό. Οι επιστήμονες αιτιολογούν αυτήν την επιλογή λόγω της «νοσταλγικής» φύσης του σνακ.
Η μυρωδιά του ζεστού, ψημένου ψωμιού ανασύρει παιδικές μνήμες, καθώς το τοστ είναι το πιο συνηθισμένο φαγητό που παίρνουν οι μαθητές στο σχολείο. Από την άλλη, είναι και μία από τις πλέον υγιεινές γευστικές επιλογές για να ξεκινήσει η ημέρα.

Αγώνες για… σαλιγκάρια στο Μακρύ Γιαλό Σητείας

Τι κι αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια. Η Ολυμπιακή Κοχλιοδρομία στο Μακρύ Γιαλό Σητείας στην Κρήτη, που έκανε το ντεμπούτο της το 2004, πραγματοποιείται -ανελλιπώς- σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Δευτέρα, από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο.
Εμπνευστής, διοργανωτής, αλλά και επίσημος χορηγός των αγώνων είναι ο Δημήτρης Κακούρης, ιδιοκτήτης του «σταδίου», που φιλοξενεί τον πρωτότυπο αυτό αγώνα.
Έπειτα από ενδελεχή έρευνα στο διαδίκτυο, ο κ. Κακούρης βρήκε πολλές πληροφορίες, τόσο για τη διεξαγωγή παρόμοιων αγώνων, όσο και για την ιστορία τους. Το «γλυκό έδεσε», όταν βρήκε, στο πρόσωπο του Ιρλανδού, Τζον Γκριρ, μονίμου κατοίκου Κρήτης από το 2003, τον οργανωτή των αγώνων και αρμόδιο για τη διεξαγωγή τους.
Η πρώτη σαλιγκαροδρομία πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2004, σ' ένα ειδικά διαμορφωμένο… στάδιο, κατασκευασμένο από ξύλο και κόντρα πλακέ, και διακοσμημένο με τις σημαίες όλων των κρατών, τις μασκότ, την ολυμπιακή φλόγα κ.α.
Τα πρώτα χρόνια διεξάγονταν δύο αθλήματα: ο αγώνας ταχύτητας, απόστασης 30 εκ. και ο μαραθώνιος 60 εκ. Σε κάθε αγώνισμα συμμετάσχουν έξι σαλιγκάρια, όσα και οι λωρίδες του σταδίου. Η διάρκεια του αγώνα κυμαίνεται από 2 ως 12 λεπτά, ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν!
Το μόνο που απαιτείται να έχουν οι υποψήφιοι παίκτες είναι όρεξη, αγάπη για τους «αθλητές» και φυσικά διάθεση να ζητωκραυγάσουν για το νικητή.
Όπως σημείωσε ο κ. Κακούρης, οι συγκεκριμένοι αγώνες αποτελούν την ανεπίσημη ατραξιόν του Μακρύ Γιαλού, διαβεβαιώνοντάς παράλληλα ότι, κατά τη διάρκεια των αγώνων, ποτέ δεν βασανίστηκε ή πληγώθηκε κάποιο σαλιγκάρι.

Πεθαίνει ο μοναδικός παγετώνας του Δυτικού Ειρηνικού

Ο μοναδικός παγετώνας που εξακολουθεί να υπάρχει στο δυτικό άκρο του Ειρηνικού Ωκεανού, στο όρος Puncak Jaya στην Ινδονησιακή Νέα Γουινέα, έχει χάσει το 60% του όγκου του μέσα σε 40 χρόνια. Αν συνεχίσει έτσι, τότε θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2050, προειδοποιούν οι επιστήμονες ενώ άλλοι πιο απαισιόδοξοι μιλούν για λίγα χρόνια μόνο.
Μερικές χιλιάδες χρόνια νωρίτερα, η Παπούα ήταν σχεδόν ολόκληρη καλυμμένη με πάγο, αλλά σήμερα ότι έχει απομείνει περιορίζεται σε μια έκταση ενός τετραγωνικού μιλίου. Ο παγετώνας του Puncak Jaya, βρίσκεται στην ινδονησιακή πλευρά της νήσου Παπούα, και σε υψόμετρο 5.000 μέτρων.
Ο καθηγητής Lonnie Thompson του πανεπιστημίου της Πολιτείας του Οχάιο είπε ότι ο παγετώνας χάνει επτά μέτρα ετησίως και τονίζει ότι με το βάθος του να μην ξεπερνά τα 32 μέτρα, μπορεί να εξαφανιστεί στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια. «Ο παγετώνας στην Παπούα πεθαίνει. Παλιότερα νόμιζα ότι αυτό θα γινόταν μέσα σε δεκαετίες, πλέον λέω ότι έχουμε ορίζοντα λίγων ετών». «Είναι ο μοναδικός παγετώνας που βρίσκεται στο δυτικό Ειρηνικό που είναι ο πιο θερμός ωκεανός στη γη. Αν λιώσει, η ιστορία αυτών των μαζών πάγου θα χαθεί για πάντα», δήλωσε στη Τζακάρτα μετά μια αποστολή διάρκειας 13 ημερών.
«Είναι ο πρώτος παγετώνας που γνωρίζω όπου μπορεί κανείς να ακούσει το νερό να τρέχει κάτω από τον πάγο», πρόσθεσε ο διακεκριμένος εμπειρογνώμων των παγετώνων υπογραμμίζοντας ότι βρέχει καθημερινά σε αυτή την περιοχή της κεντρικής Παπούα, μια περιοχή απομονωμένη και με δύσκολη πρόσβαση. Προκειμένου ίχνη του παγετώνα να διατηρηθούν, ο Thompson και η ομάδα του αφαίρεσαν 88 μέτρα από τις μάζες πάγου, που θα συμπληρώσουν τις συλλογές δειγμάτων του πανεπιστημίου του Οχάιο.
Η μελέτη τους θα επιτρέψει να εκτιμηθούν οι διακυμάνσεις των θερμοκρασιών στο παρελθόν, στοιχείο που θα χρησιμεύσει στην καλύτερη κατανόηση των κλιματικών αλλαγών που συμβαίνουν σήμερα, σύμφωνα με τον Thompson. Η μελέτη του αμερικανού επιστήμονα και της ομάδας του αναμένεται να δημοσιευτεί το 2011.

Από μικρή ηλικία μαθαίνουν στο αλκοόλ οι Βρετανοί

Δύο με τρεις φορές, τους τελευταίους έξι μήνες, έχει μεθύσει το 23% των Βρετανών, ηλικίας από 11 έως 16 χρόνων, σύμφωνα με έρευνα του τοπικού Ερυθρού Σταυρού, που έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία κατά του αλκοολισμού στους νέους.Η έρευνα δείχνει ότι ένας στους επτά Βρετανούς, ηλικίας από 11 έως 16 χρόνων, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του έχει αντιμετωπίσει μια κατάσταση απόγνωσης από συνομήλικους φίλους του που έχουν προβλήματα με το αλκοόλ.
Το 10% των 2.500 ερωτηθέντων νέων ανέφερε ότι στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών υπήρξε μάρτυρας συμπτωμάτων ασθένειας ή κατάπτωσης ή κατάστασης αφασίας που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ από συνομήλικο φιλικό του πρόσωπο.
Οι μισοί από τους ερωτηθέντες ανέφεραν ότι είδαν φίλους τους να λιποθυμούν και οι άλλοι κατάγγειλαν ότι είδαν φίλους τους να πέφτουν και να τραυματίζονται σοβαρά επειδή ήταν μεθυσμένοι.

Απεβίωσε το 10% των προσβληθέντων από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Συνολικά το 10% των προσβληθέντων από τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν διαγνωστεί μέχρι στιγμής, έφτασε τα 200, εκ των οποίων απεβίωσαν συνολικά 20 άτομα, κυρίως υπερήλικες με υποκείμενα νοσήματα.
Χτες, διαγνώστηκαν 9 νέα κρούσματα, ενώ επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι οφειλόταν στον ιό του Δυτικού Νείλου ο θάνατος ενός υπερήλικα με υποκείμενα νοσήματα που σημειώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα το πρωί είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο συνολικά 145 άτομα που είχαν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου ενώ 10 νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.