Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

«Φύλλο και φτερό» η σύμβαση παραχώρησης της Ιονίας

Σε δικαστική και περιβαλλοντική διερεύνηση βρίσκεται η σύμβαση παραχώρησης της Ιόνιας Οδού που κατασκευάζει η ΓΕΚ-Τέρνα και Ισπανικές εταιρείες, μετά τις καταγγελίες που είχαν καταθέσει φορείς της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, περιγράφοντας παρατυπίες αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα του ΠΑΘΕ από την Μεταμόρφωση μέχρι την Σκάρφεια.
Τις καταγγελίες είχαν κάνει πριν από δύο περίπου μήνες δέκα δήμαρχοι και κοινοτάρχες της Βορειοανατολικής Αττικής προς τον υπουργό Υποδομών κ. Δημήτρη Ρέππα, τις οποίες κοινοποιούσαν παράλληλα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε αλλά και στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιτζή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέθεσε από τις αρχές Ιουλίου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση, την οποία ταυτόχρονα διερευνούν και οι Επιθεωρητές περιβάλλοντος στο σκέλος που αφορά τις καταγγελίες των φορέων για περιβαλλοντικές αστοχίες και καθυστερήσεις (εγκατάσταση σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, φύτευση κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, έλλειψη περιβαλλοντικών όρων σε διάφορες κατασκευές κ.α).
Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση έχει παρέμβει από τα μέσα Ιουλίου και ο κ. Ρακιτζής, ο οποίος έχει δώσει εντολή για τη διερεύνησή της από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι στο θέμα ανέκυψε μια μικρή εμπλοκή καθώς ο προϊστάμενος της υπηρεσίας δήλωσε αναρμόδιος να εξετάσει την υπόθεση, με το επιχείρημα ότι η σύμβαση παραχώρησης δεν αποτελεί δημόσιο έργο!
Η κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο έχει να αντιμετωπίσει και το γιγαντιαίο πρόστιμο των 3 εκ. ευρώ που τις επέβαλλε πρόσφατα η πολεοδομία Καπανδριτίου για αυθαίρετες κατασκευές στο σταθμό διοδίων στις Αφίδνες.
Η εταιρεία, η οποία έχει αντιμετωπίσει και άλλα πρόστιμα στο παρελθόν για αυθαίρετες κατασκευές έχει υποστηρίξει ότι οι εργασίες αφορούσαν ανακατασκευή κτιρίων και ότι όπου απαιτούνταν οικοδομικές άδειες, αυτές καλύπτονται από τις εγκρίσεις μελετών του ανεξάρτητου μηχανικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι στις 19 Αυγούστου έληξε η τρίτη αποκλειστική προθεσμία που ορίζει η σύμβαση για να ολοκληρωθούν τα έργα κατά μήκος της εθνικής οδού με ταυτόχρονη ανατίμηση κατά 24% των διοδίων (από 1,90 ευρώ στα 2,35%) η κοινοπραξία δεν προχώρησε στην προβλεπόμενη αύξηση.
Σύμφωνα με την Επιτροπή πρωτοβουλίας κατά των διοδίων, ο λόγος είναι ότι η εταιρεία δεν έχει ολοκληρώσει ως όφειλε τα έργα (στηθαία ασφαλείας, κέντρα εξυπηρέτησης και συντήρησης κ.α) με αποτέλεσμα να μεθοδεύεται αυθαίρετα παράταση των σχετικών προθεσμιών μέχρι τα τέλη του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: