Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Οι κομήτες έφεραν τη ζωή στη Γη

Η ζωή στη Γη μπορεί και να έχει δημιουργηθεί από κομήτες που έπεσαν στον πλανήτη μας πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, οι οποία παρήγαγαν αμινοξέα – τη βάση δηλαδή για να δημιουργηθεί ένας ζωντανός οργανισμός.
Στην διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Nature Chemistry, επιστήμονες από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore γράφουν ότι ανακάλυψαν ότι τα απλά μόρια που βρίσκονται μέσα στους κομήτες (όπως νερό, αμμωνία, μεθυλένη και διοξείδιο του άνθρακα), πολύ πιθανόν να είναι οι “υπεύθυνοι” για τη δημιουργία ζωής στη Γη.
Η ομάδα, που διευθύνθηκε από τον Νιρ Γκόλντμαν ανακάλυψαν ότι η ξαφνική συμπίεση και θέρμανση πάγων των κομητών, την ώρα της πρόσκρουσης στη Γη μπορεί να παράγει συγκροτήματα που μοιάζουν με το αμινοξύ γλυκίνη.
Η έρευνα για την προέλευση της ζωής στη Γη, αρχικά είχε εστιαστεί στην παραγωγή από οργανικά υλικά που βρίσκονταν στη Γη. Όμως, περαιτέρω έρευνα απέδειξε πως η ατμόσφαιρα της Γης είχε κυρίως διοξείδιο του άνθρακα, νάτριο και νερό, συνθήκες που είναι απαγορευτικές για την παραγωγή αμινοξέων.
“Ίσως η παραγωγή και η σύνθεση προβιοτικών μορίων να ήρθε από εξωγενείς πηγές”, αναφέρει στο άρθρο του ο Γκόλντμαν. “Στα πρώτα χρόνια της ζωής της Γης, γνωρίζουμε πως δέχθηκε έναν βομβαρδισμό από κομήτες και αστεροειδή αναπτύσσοντας σε μεγαλύτερο βαθμό τις μάζες των οργανικών στοιχείων που βρίσκονταν στον πλανήτη”.
Οι κομήτες έχουν μέγεθος περίπου από 1,6 χιλιόμετρα μέχρι 56. Κομήτες αυτού του μεγέθους όταν διαπερνούν την ατμόσφαιρα θερμαίνονται εξωτερικά αλλά παραμένουν κρύοι στο εσωτερικό τους. Με την πρόσκρουση στην επιφάνεια προφανώς και ενεργοποίησε ένα μεγάλο ωστικό κύμα.
Τα ωστικά κύματα μπορεί να δημιουργήσουν ξαφνικές και έντονες πιέσεις και θερμοκρασίες, προκαλώντας αλλαγές στις χημικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κομήτη, πριν “εναρμονιστεί” με το περιβάλλον του πλανήτη.
“Σε αυτήν την κατάσταση, τα οργανικά υλικά ,μπορούν πιθανόν να έχουν συντεθεί μέσα στο εσωτερικό του κομήτη κατά τη διάρκεια της συμπίεσης και να έχουν επιβιώσει από τη θερμοκρασία. Όταν το συμπιεσμένο υλικό εξαπλώνεται, τα σταθερά αμινοξέα επιβιώνουν κατά την προσαρμογή με την ατμόσφαιρα της γης και τον ωκεανό της. Αυτές οι διαδικασίας λοιπόν, μπορεί να έχουν συντελέσει σε συγκεντρώσεις προβιοτικών οργανισμών που έχουν αναμειχθεί με υλικά από τη Γη” καταλήγει η επιστημονική ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: