Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα νέας γρίπης στη χώρα μας,με τη μεγαλύτερη διασπορά να εξακολουθεί να παρατηρείται σε Αττική,Κρήτη και Ιόνια Νησιά.Τα κρούσματα,που πλησιάζουν πια τα 650,εξακολουθούν να είναι ήπια,με τους ασθενείς να αναρρώνουν στο σπίτι.Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αναφέρθηκαν-μεταξύ άλλων-δύο κρούσματα στο Πολεμικό Ναυτικό,ένα σε γιατρό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου,καθώς και δεκάδες σε ταξιδιώτες.Οι δύο ασθενείς του Πολεμικού Ναυτικού είναι ένας υπαξιωματικός ναρκοθηρευτικού που βρίσκεται σε αποστολή νότια της Τουρκίας και ένας ναύτης που υπηρετεί στη Σάμο.Η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία,είναι απύρετοι, αλλά παραμένουν σε απομόνωση έως ότου αποθεραπευτούν πλήρως.
Η γιατρός του Νοσοκομείου Ρεθύμνου που νόσησε από τη νέα γρίπη εμφάνισε συμπτώματα την περασμένη Κυριακή, ημέρα κατά την οποία εφημέρευε.Επειδή υποψιάσθηκε ότι έχει τη νέα γρίπη,από την επόμενη ημέρα απέφυγε να πάει στο νοσοκομείο και έμεινε στο σπίτι της όπου άρχισε να λαμβάνει την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή.Την Πέμπτη, εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι είναι μολυσμένη με τον ιό Η1Ν1.
Όπως ανακοίνωσε το Νοσοκομείο Ρεθύμνου,η γιατρός είναι πλέον απύρετη ενώ στο νοσοκομείο δεν έχει υπάρξει άλλο κρούσμα,παρ΄ότι έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τη νόσησή της-γι΄αυτό και «η πιθανότητα διασποράς της νέας γρίπης είναι αμελητέα».
Βελτιωμένη ήταν, εξάλλου,χθες η κατάσταση της υγείας του 35χρονου άνδρα,ο οποίος νοσηλεύεται από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου,με βαριά πνευμονία λόγω της νέας γρίπης.
Διασπορά στον πληθυσμό
Σύμφωνα με ειδικούς από το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ),στην πλειονότητά τους τα κρούσματα στη χώρα μας-τα οποία υπερβαίνουν τα 35 την ημέρα κατά μέσον όρο-αφορούν ταξιδιώτες.
Ένα στα πέντε περιστατικά,όμως,φαίνεται ότι αφορά διασπορά του ιού στον γενικό πληθυσμό.
Επειδή όμως αυτήν τη στιγμή ο ιός της νέας γρίπης είναι επικρατέστερος από αυτόν της εποχικής γρίπης,οι ειδικοί τονίζουν πως όποιος έχει συμπτώματα γρίπης το πιθανότερο είναι πως έχει προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1- συνεπώς ο αληθινός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται.
Υπενθυμίζεται πως οι ειδικοί συνιστούν να απευθύνονται οι ασθενείς στον γιατρό μόνον εάν έχουν επίμονα ή πολύ έντονα συμπτώματα,καθώς και εάν υποτροπιάσουν έπειτα από προσωρινή βελτίωση των συμπτωμάτων τους.
Τα εμβόλια
Εν τω μεταξύ,σύγχυση προκαλούν οι αντιφατικές αναφορές για το αν και πότε θα αρχίσει να διατίθεται κάποιο πανδημικό εμβόλιο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) έχουν ανακοινώσει πως δεν αναμένεται να υπάρξει πλήρως αδειοδοτημένο εμβόλιο πριν από τον Δεκέμβριο,αλλά διάφορα κράτη,όπως η Ελλάδα,η Βρετανία,η Γαλλία και η Σουηδία,λένε πως θα επισπεύσουν τις διαδικασίες για να αρχίσει η χορήγησή του νωρίτερα-ει δυνατόν από τον Σεπτέμβριο.
Οι εταιρείες που παρασκευάζουν τα εμβόλια είναι πολλές και χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές παρασκευής,λένε οι ειδικοί.
Συνήθως, απαιτούνται 2-3 μήνες και δοκιμές σε 1.000 αν
35 ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
Τα νέα κρούσματα υπερβαίνουν τα 35 την ημέρα κατά μέσον όρο
θρώπους για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου,ενώ η ασφάλειά του απαιτεί χορήγηση σε περίπου 100.000
ανθρώπους,οι οποίοι θα ελέγχονται κάθε 6 εβδομάδες και για χρονικό διάστημα 3-4 μηνών.Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον ΠΟΥ και ΕΜΕΑ λένε πως πλήρης αδειοδότηση είναι δύσκολο να υπάρξει πριν από τον Δεκέμβριο.
Λόγω της πανδημίας,όμως,καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο έλεγχος της ασφάλειας να επισπευσθεί και αντί για κάθε 6 εβδομάδες να γίνεται κάθε 3.Ειδική τεχνική
Μελετάται επίσης μια ειδική τεχνική παρασκευής αντιγριπικών εμβολίων που λέγεται «mock up» (μοκ απ) κατά την οποία χρησιμοποιείται ελάχιστο αυγό (σ.σ.στα αυγά καλλιεργείται ο ιός της γρίπης) και προστίθεται μια ενισχυτική ουσία,οπότε προκαλείται έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και παράγονται περισσότερα αντισώματα κατά των ιών απ΄ό,τι με τα συμβατικά εμβόλια.
Η τεχνική αυτή βασίζεται στην εμπειρία που αποκομίσθηκε από τη γρίπη των πτηνών που εμφανίστηκε πριν από λίγα χρόνια και η οποία μολονότι δεν μεταδιδόταν εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο είχε ποσοστό θνησιμότητας σχεδόν 50% (η παρούσα πανδημία υπολογίζεται πως έχει ποσοστό θνησιμότητας 0,4%) και έχει δύο πλεονεκτήματα: αν αποδειχθεί ασφαλής,θα χρειάζεται μικρότερη δόση εμβολίου για κάθε άνθρωπο ενώ η παραγωγή θα είναι πολύ ταχύτερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου