Μετά τον ιό της νέας γρίπης,ο «ιός της προεδρολογίας» χτύπησε τη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα.Συνταγματολόγοι αλλά και πολιτικοί ερίζουν τις τελευταίες μέρες για το αν αποτελεί συνταγματική εκτροπή η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει κανέναν υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας,ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
«Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εσπευσμένα τον Μάρτιο εκλογές δεν παραβιάζει το Σύνταγμα αλλά ενέχει ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο» υποστηρίζει σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.Ο διακεκριμένος συνταγματολόγος,τονίζει ότι η κυβέρνηση με τις επιλογές της δεν δικαιούται να δίνει θεσμικά μαθήματα σε κανέναν, καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει «...η σημερινή κυβέρνηση,δεν νομίζω ότι θα πρέπει να είναι πολύ περήφανη για τον θεσμικό της απολογισμό.Μετά μάλιστα και τον ατυχή χειρισμό των απανωτών σκανδάλων,δεν δικαιούται να δίνει μαθήματα σε κανέναν».Δεν παραλείπει ωστόσο να επιμερίσει σε όλα τα κόμματα τις στρεβλώσεις του κοινοβουλευτικού μας συστήματος.Επίσης,θεωρεί απαραίτητη την επαναφορά της συνταγματικής δυνατότητας διάλυσης της Βουλής που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι το 1986.«Με την αναθεώρηση του 1986,το πολίτευμα μας έγινε το συγκεντρωτικότερο κοινοβουλευτικό πολίτευμα της Ευρώπης.Πρόκειται για την πιο ακραία εκδοχή του πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού [...],ο δε πρωθυπουργός έχει τεράστιες εξουσίες» διαπιστώνει ο κ.Αλεβιζάτος.
Τέλος,προβλέπει ότι αν οι πολιτικοί μας δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους,σύντομα θα έχουμε έναν ακόμη Δεκέμβρη. «Αν οι πολιτικοί μας δεν αναλάβουν (τις ευθύνες που τους αναλογούν) κι αν εμείς οι πνευματικοί άνθρωποι,εξακολουθήσουν με να ποιούμε τη νήσσαν,τότε πολύ φοβούμαι ότι σε λίγους μήνες θα ζήσουμε ξανά έναν καινούριο Δεκέμβρη,αυτή τη φορά όχο μόνο των δεκαεξάρηδων» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα,ο Νίκος Δένδιας δηλώνει ότι «ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η προσωποποίηση της ιδέας της πολιτικής ουδετερότητας της πολιτείας» και υποστηρίζει ότι το Σύνταγμα είναι ένα αυξημένης τυπικής ισχύος σύστημα κανόνων δικαίου που ρυθμίζουν τη συγκρότηση και την οργάνωση της πολιτείας.
Όπως υπογραμμίζει,«οι κανόνες του διέπουν γενικότερα την όλη συγκροτημένη,κοινωνική συμβίωση και το νόημα κάθε συνταγματικής ρύθμισης δεν μπορεί να καθορισθεί έξω από τη νοηματοδοτούσα κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα».Η Ντόρα Μπακογιάννη εκ μέρους της ΝΔ επίσης,μιλώντας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία,χαρακτηρίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ αδιέξοδη και εκτιμά πως το θέμα της εκλογής προέδρου γίνεται εσωκομματικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ.«Η τακτική του ΠΑΣΟΚ σήμερα,δεν έχει σχέση ούτε με την περίπτωση του 1989 ούτε με την περίπτωση του 2000» απαντά η κ.Μπακογιάννη για τη στάση που κράτησε η ΝΔ στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στο παρελθόν.«Σήμερα το ΠΑΣΟΚ κάνει κάτι εντελώς απαράδεκτο:Λέει ότι θέλω τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας,αλλά στη διαδικασία της Βουλής θα τον καταψηφίσω γιατί θέλω να εξυπηρετήσω έναν κομματικό υπολογισμό» συμπληρώνει η υπουργός Εξωτερικών.
Ο δε,Γιώργος Βουλγαράκης,παραχωρώντας συνέντευξη στην εφημερίδα Real News, χαρακτηρίζει κυνικό και αδίστακτο το ΠΑΣΟΚ στο θέμα του Προέδρου και εκτιμά ότι οι ισχυρές διαφωνίες που εκφράζονται στο ΠΑΣΟΚ για το θέμα θα δώσουν πολιτικό χρόνο στη ΝΔ για να δημιουργήσει νέα δεδομένα.
«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει την προτροπή Τσάτσου,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ,Χρήστος Παπουτσής.Μιλώντας στην Real News,ο κ.Παπουτσής δηλώνει επίσης πως τον γεμίζει υπόνοιες η άμεση αποδοχή αυτών των προσεγγίσεων από τη ΝΔ και χαρακτηριστικά τονίζει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει απολύτως καμία ανάγκη από αυτόκλητους προστάτες,ο ζήλος των οποίων προδίδει και τις επιδιώξεις τους».
Aναφορικά με τα σενάρια που κάνουν λόγο για ανάδειξη του θέματος από τη ΝΔ ώστε να δημιουργηθούν εσωκομματικοί τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ,ο κ.Παπουτσής απαντάει:«Όνειρα θερινής νυκτός απελπισμένων Νεοδημοκρατών».
«Η χώρα δεν έχει συνταγματικό πρόβλημα.Η Ελλάδα έχει πολιτικό πρόβλημα» παρατηρεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Ο γραμματέας της Κ.Ε.του ΠΑΣΟΚ,Γιάννης Ραγκούσης,σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δηλώνει ότι «ο σεβασμός του ΠΑΣΟΚ προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι απόλυτος και αδιαμφισβήτητος».
Ο ίδιος δηλώνει πως «Ποτέ,η συνταγματική τάξη στη χώρα δεν κινδύνευσε από κόμματα που τη σέβονται λέγοντας την με παρρησία στον ελληνικό λαό» και κατηγορεί τη ΝΔ για υποκρισία,υπενθυμίζοντας την εκλογή του Κ.Καραμανλή στο Προεδρικό αξίωμα το 1990.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την άλλη,του οποίου συνέντευξη φιλοξενεί το Έθνος της Κυριακής αποφεύγει να πάρει προσωπική θέση για το ζήτημα που προέκυψε με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και παραπέμπει στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου