Στην κορυφαία κατηγορία κινδύνου πρόκλησης καρκίνου,στην οποία,μεταξύ άλλων,συγκαταλέγονται το δηλητήριο αρσενικό και το αέριο μουστάρδας,ανήκουν και επίσημα πλέον οι συσκευές τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ) και οι λοιπές συναφείς πηγές εκπομπής υπεριώδους ακτινοβολίας.
Μια ανάλυση 20 επιστημονικών ερευνών,την οποία πραγματοποίησε η Διεθνής Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (μονάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) και δημοσιεύτηκε στο έγκυρο βρετανικό ιατρικό περιοδικό ογκολογίας "Lancet Oncology",οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος αυξάνει κατά 75% στα άτομα που ξεκινούν το τεχνητό μαύρισμα σε ηλικία κάτω των 30 ετών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΠΟΥ,όλοι οι τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας προκαλούν ανησυχητικές μεταλλάξεις στα πειραματόζωα, πράγμα που δείχνει ότι αυτή η ακτινοβολία είναι σίγουρα καρκινογόνα,ενώ προηγουμένως,μόνο ένας τύπος υπεριώδους ακτινοβολίας είχε θεωρηθεί θανατηφόρος.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα,οι ειδικοί κατατάσσουν τα σολάριουμ στην ίδια κατηγορία επικινδυνότητας, μεταξύ άλλων,με το τσιγάρο,τον άσβεστο και την ηπατίτιδα Β και για το λόγο αυτόν οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους νέους να σταματήσουν τη βλαβερή συνήθεια του τεχνητού μαυρίσματος,καθώς τα περισσότερα φώτα που χρησιμοποιούνται στα σολάριουμ και στις άλλες σχετικές συσκευές,εκπέμπουν κυρίως υπεριώδη ακτινοβολία,η οποία προκαλεί καρκίνο του δέρματος και των ματιών.
Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες,οι νέοι που κάνουν χρήση των συσκευών σολάριουμ, κινδυνεύουν 8 φορές περισσότερο να εμφανίσουν μελάνωμα,την πιο φονική μορφή καρκίνου του δέρματος,σε σχέση με εκείνους που αποφεύγουν τη χρήση τους.
Η σχετική έρευνα,όπως ήταν αναμενόμενο,προκάλεσε την αντίδραση της ευρωπαϊκής ένωσης εταιριών παραγωγής και λειτουργίας σολάριουμ, η υπεύθυνη της οποίας,Κάθι Μπανκς, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση ανάμεσα στην υπεύθυνη χρήση των σολάριουμ και στον καρκίνο του δέρματος».
Αντιθέτως,η Βρετανική Ένωση Δερματολόγων χαιρέτισε τα πορίσματα της νέας έρευνας για τον αυξημένο κίνδυνο των σολάριουμ και ζήτησε την άμεση λήψη ρυθμιστικών μέτρων, χωρίς ωστόσο να φτάσει μέχρι και την οριστική κατάργησή τους.
Ειδικότερα,προτάθηκε καλύτερη ενημέρωση του κοινού,περιορισμός της χρήσης στους ενηλίκους και πλήρης απαγόρευση της χρήσης τους στα παιδιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου