Έως το 2020 θα χρειαστεί να περιμένουμε για την κατασκευή ενός τεχνητού ανθρώπινου εγκεφάλου,σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίου επιστήμονα.
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου της Λωζάνης Χένρι Μάρκραμ,διευθυντής του Προγράμματος «Blue Brain» και και του Ινστιτούτου «Εγκέφαλος-Νους»,ο οποίος έχει ήδη ανακατασκευάσει ως ένα βαθμό τον εγκέφαλο ενός αρουραίου,μιλώντας στη διεθνή συνδιάσκεψη TED στην Οξφόρδη,δήλωσε ότι,μεταξύ άλλων,ένας συνθετικός εγκέφαλος θα αποδειχτεί πολύτιμος για την εύρεση νέων θεραπειών των νοητικών ασθενειών,όπως το Αλτσχάιμερ και ο αυτισμός.«Θα αποδεχτεί πολύτιμο,εάν αναλογιστεί κανείς ότι υποφέρουν περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι από νοητικές ασθένειες», προσέθεσε.«Δεν είναι αδύνατο να κατασκευάσουμε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο και μπορούμε να το κάνουμε μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.Αν το κάνουμε όντως,τότε θα στείλουμε ένα ολόγραμμα στη συνδιάσκεψη TED για να μιλήσει»,δήλωσε ο Χένρι Μάρκραμ.
Το πρόγραμμα «Blue Brain» ξεκίνησε το 2005 και αποσκοπεί στην κατασκευή του εγκεφάλου των θηλαστικών.Ειδικότερα,η ομάδα του Χένρι Μάρκραμ ασχολείται με το πιο πολύπλοκ τμήμα του εγκεφάλου των θηλαστικών,γνωστό ως neocortex.
«Είναι ένα νέος εγκεφάλος,που αναπτύχθηκε ώστε τα θηλαστικά να ανταποκριθούν στη μητρότητα,στις κοινωνικές σχέσεις και στις ποικίλες γνωστικές λειτουργίες τους σε σχέση με το περιβάλλον»,δήλωσε ο κ.Μάρκραμ.
«Ήταν τόσο πετυχημένη η εξέλιξή του από το ποντίκι στον άνθρωπο, που αυξήθηκε κατά χίλιες περίπου φορές σε αριθμό μονάδων που τον απαρτίζουν,για να καταλήξει να αποτελεί σήμερα αυτό το σχεδόν τρομακτικό όργανο.Και η εξέλιξη του εγκεφάλου συνεχίζεται με τρομερή ταχύτητα»,συμπλήρωσε ο Χένρι Μάρκραμ.
Τα τελευταία 15 χρόνια, το πρόγραμμα «Blue Brain» έχει δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο λογισμικού νέο-φλοιού.«Είναι σαν να πηγαίνεις και να δημιουργείς ένα κατάλογο ενός δάσους.Πόσα δέντρα έχει,τι σχήμα έχουν τα δέντρα,πόσα δέντρα από κάθε είδος υπάρχουν,και ποια η ακριβής θέση κάθε δέντρου»,ανέφερε ο κ.Μάρκραμ.
Αυτό το λογισμικό μοντέλο αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες νευρώνες,καθένας τους οποίους είναι διαφορετικός,γεγονός που έχει καταστήσει εφικτή την ψηφιακή αναπαράσταση ενός μέρους του νέο-φλοιού.
Προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το μοντέλο,η επιστημονική ομάδα τροφοδοτεί έναν κεντρικό σούπερ-υπολογιστή με μαθηματικούς αλγορίθμους.«Χρειάζεται ένας φορητός υπολογιστής για να κάνει όλους τους υπολογισμούς για ένα μόνο νευρώνα.Συνεπώς χρειαζόμαστε,σε αυτή την φάση,ταυτόχρονα δέκα χιλιάδες φορητούς υπολογιστές», ανέφερε ο Μάρκραμ.Ωστόσο,η ερευνητική ομάδα χρησιμοποιεί ένα υπέρ-υπολογιστή «Blue Gene» της IBM,ο οποίος διαθέτει 10.000 επεξεργαστές.Έχουν ήδη αρχίσει οι προσομοιώσεις για να κατανοήσουν οι επιστήμονες πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.Για παράδειγμα,δείχνουν μία εικόνα στον εγκέφαλο και εν συνεχεία παρακολουθούν την ηλεκτρική δραστηριότητά του στον υπολογιστή.Αυτό στοχεύει στο να έχουν τη δυνατότητα οι επιστήμονες να παρατηρήσουν πως ο εγκέφαλος προσλαμβάνει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τα πειράματα σε ζώα για πάντα» τόνισε ο κ.Μάρκραμ . Μάρκραμ και συμπλήρωσε «πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να δώσει ιδέες για νέες 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από νοητικές διαταραχές» είπε στο κοινό ο κ. θεραπείες».Μπορεί να δώσει στους επιστήμονες νέα στοιχεία για τις παθήσεις του εγκεφάλου.«Υπάρχουν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από νοητικές διαταραχές» είπε στο κοινό ο κ.Μάρκραμ και συμπλήρωσε «πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να δώσει ιδέες για νέες θεραπείες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου