Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Η Goldman Sachs ανασκευάζει τα σενάρια τρόμου για την Ελλάδα

Λέει τώρα ότι είναι "ελάχιστα πιθανό να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη"
"Αν σχηματιστεί κυβέρνηση δεν βγαίνει από το ευρώ η Ελλάδα" λέει τώρα η Goldman Sachs, ανανεώνοντας τα τρία τρομολαγνικά σενάρια που είχε διαρρεύσει πρόσφατα, μόλις τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ενώ ανάλογη στάση τηρούν πλέον και οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως και τα διεθνή ΜΜΕ.
Στη νέα έκθεσή της η τράπεζα αναφέρει ότι είναι “ελάχιστα πιθανό να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη άμεσα και είναι σαφώς λιγότερες οι πιθανότητες γενικά να εξέλθει από τη νομισματική ένωση. Η χρηματοδότησή της μπορεί να διακοπεί μόνο σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την κυριακή, αλλά και πάλι θα παραμείνει στο ευρώ”.
Σύμφωνα με το πρώτο και σχετικά θετικό σενάριο των αναλυτών της Goldman, οι κάλπες βγάζουν «ασαφές» αποτέλεσμα και αμέσως «ο κίνδυνος διακοπής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας αυξάνεται, καθώς η Τρόικα θα μπορεί να διακόψει τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος».
Αυτό όμως θα προκύψει μόνο "εάν οι πολιτικές παρατάξεις αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας ή εάν παραταθεί η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα". Ακόμα και τότε όμως, "οι επιπτώσεις θα είναι διαχειρίσιμες για την ελληνική οικονομία και δεν θα προκαλέσουν την έξοδο της χώρας την Ευρωζώνη".
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια «αργή ελεγχόμενη έξοδο», κάτι που είναι σαφώς λιγότερο πιθανό. Με βάση αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και την εσωτερική ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες.
Ως αποτέλεσμα αυτού, η ελληνική κυβέρνηση, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, θα πάρει μέτρα που δεν συνάδουν με την παραμονή της στο ευρώ, όπως η απαγόρευση διακίνησης κεφαλαίων και θα προετοιμαστεί για έξοδο από το ευρώ με εκτύπωση νέου εθνικού νομίσματος, κάτι που απαιτεί μια διαδικασία έξι μηνών τουλάχιστον.
Το συγκεκριμένο σενάριο είναι ευνοϊκό για την Ευρώπη, καθότι θα έχει αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί, προκειμένου να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς της εξόδου σε συστημικό επίπεδο.
Το τρίτο και ελάχιστα πιθανό σενάριο είναι να οδηγηθεί η χώρα σε ταχεία έξοδο από την Ευρωζώνη. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, εάν η ΕΚΤ αρνούνταν τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ως συνέπεια της μονομερούς καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ωστόσο, η Goldman Sachs εκτιμά ότι δεν είναι πιθανό η όποια νέα κυβέρνηση να επιδιώξει το ακραίο σενάριο της άμεσης εξόδου από τη νομισματική ένωση, ούτε η ΕΚΤ “να τραβήξει το σχοινί”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: