Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Τρόμος στις αγορές – Θα είναι η Ιταλία ο νέος «ασθενής»;

Η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, ήχησε ως μία καλή είδηση. Από την άλλη όμως αναζωπυρώνονται τα σενάρια τα οποία θέλουν τον Νότο της Ευρώπης να είναι στο «κόκκινο» και την Ιταλία να είναι ο επόμενος «ασθενής» που θα κληθεί να θεραπεύσει η Τρόικα.
Η βοήθεια προς την Ισπανία στις σημερινές συνεδριάσεις έκανε για μερικές ώρες το ευρώ να ανέβει έναντι του δολαρίου φτάνοντας μέχρι και το 1,2580, όμως η άνοδος αυτή κράτησε για λίγο. Ο λόγος; Η ανησυχία για την Ιταλία η οποία μέρα με την ημέρα δείχνει να ακολουθά τον δρόμο που έχει χαράξει και η υπόλοιπη Μεσόγειος.
Χαρακτηριστικό του κλίματοςν που υπάρχει είναι πως ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κοράντο Πασέρα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και σχολιάζοντας την βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες, είπε πως ήταν επαρκής, ενώ για την Ιταλία τόνισε πως η χώρα του κάνει ό,τι είναι απαραίτητο όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες προκειμένου να διασωθεί.
«Η μεγάλη πειθαρχία στην οποία έχουμε υποβληθεί στον δημοσιονομικό τομέα, μας τοποθετεί μεταξύ των χωρών που δύνανται ν' αντιμετωπίσουν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο την χρηματοοικονομική αναστάτωση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη», διαβεβαιώνει ο Ιταλός υπουργός. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός πως η ισπανική οικονομία δανείζεται με 6,5% ενώ η Ιταλία βλέπει και αυτή πολύ υψηλά επιτόκια τα οποία φτάνουν ως το 6%.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός σχολίασε και το υποθετικό σενάριο βοήθειας προς την Ιταλία και πόσο αυτό θα κόστιζε λέγοντας πως «το να μην σώσουμε την Ευρώπη και να αφήσουμε το ευρώ να καταρρεύσει θα ήταν πολύ περισσότερο δαπανηρό από το να προσφέρουμε βοήθεια στις χώρες που δυσκολεύονται» αφήνοντας έμμεσα ένα παράθυρο ανοικτό χωρίς να αποκλείει κανένα ενδεχόμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια: