Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

"Έξαλλοι οι Έλληνες με την "απαλή" ισπανική συμφωνία"

Αυτό που εμείς καταλάβαμε και κανείς δεν έθιξε είναι ότι η Ισπανία απέδειξε ότι ήταν εφικτός ο δανεισμός με πολύ "ελαφρές" δεσμεύσεις σε σύγκριση με τα μέτρα εξόντωσης που πάρθηκαν για την Ελλάδα. Αυτό το αυτονόητο το κατάλαβαν και οι ομόδοξοί μας Σέρβοι και το θίγουνε στο σερβικό τύπο.
Οι Έλληνες πολιτικοί είναι έξαλλοι με τον τρόπο με τον οποίο η Ισπανία έλαβε ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιδιώξουν καλύτερες συνθήκες αποπληρωμής του δανείου τους.
Αναγνωρίζουν ότι στη χώρα τους με την οικονομική ένεση, επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα λιτότητας, ενώ οι Ισπανοί έλαβαν 100 δις ευρώ με σχεδόν άνευ όρων για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα.
Το ελληνικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προσβλέπει σε μια ισχυρή πιθανότητα ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές, είπε ότι με την απόφαση αυτή η ΕΕ, εγκαταλείπει την πολιτική της λιτότητας.
«Η συμφωνία με την Ισπανία ήταν εντελώς αντίθετη με εκείνη που υπέγραψε η Ελλάδα πριν από δύο χρόνια, επιβάλλοντας μας αυστηρούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένων της παρακολούθησης, της υποβολής εκθέσεων και της τακτικής επιθεώρησης της διάσημης τρόϊκας – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ.
Προσθέτουν, ότι οι Ισπανοί ζήτησαν μόνο για την ανόρθωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, με την καταβολή δισεκατομμυρίων ευρώ, με την αναστολή επί του παρόντος των κακών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω της κατάρρευσης της ισπανικής αγοράς ακινήτων.
Ο αρχηγός του κόμματος και εν δυνάμει πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει την ορθότητα των πολιτικών που εκπροσωπούνται από τις θέσεις του.
«Τώρα βλέπουμε ότι η οικονομική κρίση γίνεται ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα και ο τρόπος αντιμετώπισής του μέχρι τώρα ήταν καταστροφικός και αναποτελεσματικός. Πριν από δύο χρόνια η κρίση είχε προκληθεί από την δήθεν τεμπελιά των Ελλήνων, ενώ οι Έλληνες είναι οι πιο εργατικοί στην Ευρώπη», είπε ο Τσίπρας.
Ωστόσο, χθες οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων της ΕΕ και της Γερμανίας, είπαν το αντίθετο από ό, τι είπε ο Τσίπρας, ότι δήθεν «η τρόικα θα παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο η Ισπανία θα δαπανήσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ του δανείου», γράφει η σερβική Β92. Ας μας παρακολουθούσαν και εμάς προσθέτουμε εμείς.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι ο οποίος επεσήμανε ότι το πρόγραμμα δεν παρέχει καμία προϋπόθεση εποπτείας.
Η συμφωνία Ραχόι σίγουρα θα γίνει πιο κατανοητή με την πάροδο του χρόνου, αλλά τουλάχιστον στην αρχή της εκθέτει απίστευτα το πολιτικό μας σύστημα και ειδικά το σύστημα Παπανδρέου-Κηπουροί.
Πηγή: ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: