Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Σόιμπλε: «Όχι στα ευρωομόλογα αν τα κράτη δεν παραδώσουν δημοσιονομική κυριαρχία»

«Nάιν» για άλλη μια φορά στα ευρωομόλογα είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την υιοθέτηση τους αν τα κράτη δεν συμφωνήσουν να παραχωρήσουν περισσότερη από τη δημοσιονομική τους κυριαρχία.
«Θα ήταν μεγάλο λάθος να γίνουν αμοιβαίες οι εγγυήσεις (χρέους), χωρίς μεγαλύτερη παραχώρηση της κυριαρχίας», δήλωσε ο Σόιμπλε σε μια ομάδα επιχειρηματιών που πρόσκεινται στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), το κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.
Ο κ. Σόιμπλε εκτίμησε, επίσης, ότι τα ευρωομόλογα, μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, θα τις αποτρέψουν από το να «προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
«Δεν πρόκειται για σκληρότητα από την πλευρά του Βερολίνου», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός, την ώρα που η χώρα του δέχεται πιέσεις από όλο τον κόσμο να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.
Αναφερόμενος στις αναταράξεις στις αγορές, κυρίως όσον αφορά την Ισπανία και την Ιταλία, ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε πως «δεν θα δώσουν οι αγορές τον τόνο, διότι τότε η δημοκρατία θα χάσει τη νομιμοποίησή της».
http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: