Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Άλλο συμμορία και άλλο συμ-μωρία

Στα θερμά ύδατα της Ερυθράς Θαλάσσης, κυκλοφορεί ο καρχαρίας longimane (Carcharhinus longimanus). Γύρω του πολλά μικρά ψάρια τον συνοδεύουν στις περιπλανήσεις του για ανεύρεση τροφής. Σκοπός των μικρών ψαριών είναι ένας και μοναδικός : να «ξεκοκκαλίσουν» τα υπολείμματα των γευμάτων του επιθετικού και αχόρταγου καρχαρία.
Στις Ελληνικές θάλασσες δεν υπάρχει το συγκεκριμένο είδος καρχαρία. Όμως στην στεριά, κάπου εκεί στα πέριξ, κυκλοφορούν οι Carcharhinus pasokus, έχοντας γύρω τους κάτι μικρά πράσινα ψαράκια, που και αυτά ξεκοκκαλίζουν τα απομεινάρια από τις μίζες, τις δωροδοκίες, τις απάτες και τις offshore εταιρείες των μεγαλοκαρχαριών.
Ανάμεσα στα μικρά ψαράκια της φωτογραφίας, ίσως μπορέσετε συνειρμικά να αναγνωρίσετε τις συνομοταξίες Apostolus Athanasius Tsochatzopoulus, Thodorus
Tsoukatus και άλλες πολλές ακόμα.
Δεν είμαι τόσο αφελής να πιστέψω ότι ο Άκης, ο Θόδωρος και τα άλλα τα παιδιά – συγγνώμη ψαράκια ήθελα να πώ - είναι οι καρχαρίες.
Τα κόκκαλα έγλυφαν, τις βαλίτσες μετέφεραν, από την Γερμανία στις Παρθένες Νήσους και από εκεί στην Ελβετία και στη Νέα Υόρκη (αλήθεια για τον Παναμά γιατί δεν λέει κανείς τίποτα;;).
Υπερωκεάνια και υπεράκτια ταξίδια έκαναν οι βαλίτσες για να χαθούν τα ίχνη των δισεκατομμυρίων. Καθώς λοιπόν διέσχιζαν ωκεανούς και ηπείρους, όλο και κάποια βαλίτσα «χανόταν» ως ανταμοιβή για τον κόπο τους, για να φάνε τα μικρά, πιστά και χαζά ψαράκια.
Δεν είμαι τόσο αφελής να πιστέψω ότι από τις προμήθειες άχρηστων και ελαττωματικών οπλικών συστημάτων, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, μόνο Άκης πήρε μερικές δεκάδες εκατομμυρίων ως «δώρο». Οι μίζες και τα «δώρα» είναι απείρως περισσότερα, αλλά αυτά τα καταβρόχθισαν οι καρχαρίες.
Και τώρα μας λένε ότι ο Άκης είχε συστήσει συμμορία για να ξεπλένει βρώμικο χρήμα. Αλλά εκ των πραγμάτων και από τις κινήσεις των λογαριασμών αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε μόνον συμμορία, αλλά και συμ-μωρία. Σε αυτήν ακριβώς την συμ-μωρία τα φορτώνουν τώρα όλα, και οι καρχαρίες συνεχίζουν αμέριμνοι να κολυμπάνε στους αχανείς βυθούς της διαφθοράς και διαπλοκής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: