Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Τοποτηρητής της Γερμανίας στην Ελλάδα ο κ. «Τίποτα»

Ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας, ένας «μαϊντανός» της πολιτικής, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, εχρίσθη από την Ανγκελα Μέρκελ «υφυπουργός παρά τη καγκελαρίω», επιφορτισμένος με θέματα που αφορούν την Ελλάδα
Μετά την τρόικα και την ευρωπαϊκή Ομάδα Δράσης, που επιβλέπουν τα οικονομικά της Ελλάδας, το Βερολίνο τοποθετεί έναν ακόμη; «τοποτηρητή» για να προωθήσει με τον «δικό του τρόπο» την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η Ανγκελα Μέρκελ επέλεξε προσωπικά να «διορίσει» έναν, τρόπον τινά, «υφυπουργό παρά τη καγκελαρίω», επιφορτισμένο με θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Επισήμως ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας, εχρίσθη από τη Μέρκελ ως «συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», δηλαδή μιας ομάδας περίπου 200 δημάρχων και κρατικών φορέων από τις δύο χώρες.
Ο ίδιος, άλλωστε, σύμφωνα με το γραφείο του στη Μπούντεσταγκ, δεν διεκδικεί κάποιον άλλον ρόλο. Η αίσθηση, όμως, που προκαλεί η απευθείας τοποθέτησή του από τη Γερμανίδα καγκελάριο, σε μια περίοδο που το Βερολίνο δεν κρύβει την καχυποψία του για την αποτελεσματικότητα των ελληνικών κινήσεων ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, είναι ότι ο έμπιστος συνεργάτης της Μέρκελ θα είναι το «μάτι» και το «αυτί» της στη χώρα μας.
Οχημα
Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι θα προωθήσει και τη μεγαλύτερη διείσδυση των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα με «όχημα» τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς τους δήμους.
Το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι αν η σχέση του κύριου Φούχτελ με την ευρωπαϊκή Ομάδα Δράσης θα είναι «ανταγωνιστική» και αν θα την παρακάμπτει de facto προς όφελος των πολιτικών και οικονομικών επιδιώξεων του Βερολίνου. Αυτή τη στιγμή, μια από τις βασικές προτεραιότητες του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ, είναι να βρεθεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος που θα επιτρέψει την πρόσβαση της Ελλάδας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα διαθέσιμα κεφάλαια των διαρθρωτικών ταμείων.
Η οδός που ακολουθεί είναι μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών και κυρίως της Κομισιόν, που έχει υποβάλει και τις σχετικές προτάσεις για να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η επίτευξη αυτού του στόχου.
Ταυτόχρονα, είναι κοινό μυστικό, ότι το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» δεν προχωρά άμεσα. Ο Φούχτελ, από την άλλη, ποντάρει στην άμεση αποδέσμευση μέρους των 16 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας αλλά δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί, μέσω της μεγαλύτερης συνεργασίας σε επίπεδο αδελφοποιημένων δήμων.
Ο κ. Ευ. Αντώναρος, βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος μαζί με άλλους συνασδέλφους του που μετέχουν στην Επιτροπή Ελληνογερμανικής Φιλίας και επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα τη Γερμανία, λέει για τον κ. Φούχτεν ότι «δίνει βαρύτητα στη συνεργασία μεταξύ δήμων και πόλεων, καθώς και στη μεταφορά τεχνογνωσίας» ενώ σημειώνει ότι πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο που αποτελεί προσωπικό απεσταλμένο της κ. Μέρκελ.
«Γραφιάς»
Ο 59χρονος Φούχτελ δεν είναι από τα προβεβλημένα πρόσωπα της γερμανικής πολιτικής σκηνής, παρότι μετρά ήδη 40 χρόνια ως μέλος της CDU και 24 χρόνια ως βουλευτής.
Το 2009, όταν ανέλαβε το υφυπουργείο Εργασίας, μερίδα του γερμανικού Τύπου τον χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ ως τον κύριο Τίποτα, έναν «μαϊντανό», έναν «γραφιά» που κρατούσε -ομολογουμένως με μεγάλη συνέπεια- σημειώσεις για τα μέλη του κοινοβουλίου που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις.
Οι περγαμηνές του Φούχτελ είναι πάντως καλές, σε ό,τι αφορά τις γνώσεις του σε οικονομικά θέματα, καθώς υπήρξε επί χρόνια μέλος της επιτροπής προϋπολογισμού, αρμόδιος για θέματα εργασίας.
Το αντίπαλον δέος
Επειδή ο Ράιχενμπαχ ανήκει στο SPD, λέγεται ότι η Μέρκελ έστειλε στη χώρα μας τον δικό της άνθρωπο.
Η επιλογή του Χορστ Ράιχενμπαχ ως επικεφαλής της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από πολλούς στην Ευρώπη ως «ιδανική», λόγω της μεγάλης εμπειρίας του σε ανάλογα θέματα.
Για τις κακές γλώσσες, όμως, το γεγονός ότι είναι μέλος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ενδεχομένως να ήταν ακόμη ένας λόγος που ώθησε την Ανγκελα Μέρκελ να επιλέξει κάποιον από το δικό της επιτελείο, και συγκεκριμένα τον Χριστιανοδημοκράτη (CDU) Φούχτελ, για τον ρόλο του Γερμανού «τοποτηρητή».
Το σχέδιο
Οι γερμανικές διαθέσεις για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων διεφάνησαν στη 2η Ελληνογερμανική Συνάντηση. Οχημα για την ανάπτυξη προβλέπεται να αποτελέσουν δήμοι και περιφέρειες, ενώ σε πολύτιμο εργαλείο ανάγεται η αδελφοποίηση πόλεων.
«Μας είπε ότι στόχος του είναι η μεταφορά τεχνογνω­σίας στη χώρα», λέει ο βου­λευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Μαγκούφης.
Μια μικρή και δραστήρια ομάδα μπορεί να διασφαλίσει ότι οι δεσμοί θα διατηρηθούν, ο θεσμός της αδελφοποίησης θα εξελιχθεί περαιτέρω με νέες δράσεις ή ότι θα υπάρξει μέριμνα για αντίστοιχη χρηματοδότηση.
Στην ατζέντα εντάσσονται θέματα όπως εναλλακτικές μορφές διαχείρισης λυμάτων και αξιοποίησης αποβλήτων, νέες μορφές τουρισμού, η γερμανική τεχνογνωσία για ενεργειακά αποδοτικές εγκαταστάσεις κ.ά.
Ιδιαίτερο βάρος όμως δόθηκε στην αξιοποίηση του διμερούς οικονομικού δυναμικού και στην εγκατάσταση επιχειρήσεων εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις: «κατάλληλες εταιρικές μορφές, απαιτούμενη διαδικασία και διάρκεια για την ίδρυση μιας εταιρείας, πιθανά εμπόδια και οικονομικά κίνητρα (π.χ. φοροαπαλλαγές) στη χώρα συνεργασίας».
Η πρώτη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Στο μαγνητοφωνάκι κατέγραφε τις καλές ιδέες
Με το μαγνητοφωνάκι του ανά χείρας για να «καταγράφει τις καλές ιδέες» κατέφθασε στις αρχές του προηγούμενου μήνα ο κύριος Φούχτελ στη 2η Ελληνογερμανική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Φούχτελ έκανε συχνές αναφορές στην Ανγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι πρόθεσή της «δεν είναι απλώς να σώσει τις τράπεζες, αλλά να προωθήσει μια κοινή ανάπτυξη Ελλάδας και Γερμανίας», ενώ επέμεινε ότι η καγκελάριος δεν βλέπει με «ιδιοτέλεια» τη χώρα μας.
«Αλληλεγγύη»
Προς επίρρωση μνημόνευσε την επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, μαζί με Γερμανούς επιχειρηματίες, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Φούχτελ «δεν είναι αυτονόητο» και αποδεικνύει την καλή διάθεση του Βερολίνου προς την Ελλάδα.
Επίσης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στους Ελληνες ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει τα όριά της. «Αγαπητοί φίλοι, η αλληλεγγύη ξεκινά στο σπίτι μας. Χωρίς αλληλεγγύη εντός Ελλάδας, η βοήθεια από έξω θα συναντήσει όρια, θα εξατ­μιστεί, δεν θα πετύχει όσα χρειαζόμαστε από κοινού» δήλωσε.
Ο Γερ­μανός υφυπουργός Εργασίας τόνισε ακόμη τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και σε μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων που παρατηρούνται στη γερμανική αγορά εργασίας και εξέφρασε την ελπίδα για μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών.
Εδωσε το e-mail του στους βουλευτές
Δέχεται προτάσεις για απορρόφηση 16 δισ. από το ΕΣΠΑ
Ο διορισμός του κυρίου Φούχτελ ως «υπευθύνου για θέματα της Ελλάδας» ανακοινώθηκε επισήμως από τον ίδιο τον πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου σε Ελληνες βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Ελληνογερμανικής Φιλίας και επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα τη Γερμανία.
Αναυδοι από τα «νέα», οι Ελληνες βουλευτές γρήγορα διαπίστωσαν τη βαρύτητα που αποδίδει το Βερολίνο στον ρόλο του. Εκτός του καθορισμένου προγράμματος, ο κ. Φούχτελ έσπευσε να επισκεφθεί τους Ελληνες βουλευτές στο ξενοδοχείο τους... πριν καλά καλά ξημερώσει την περασμένη Πέμπτη.
«Αξονας ανάπτυξης»
Το απόμακρο ύφος που επικρατούσε το βράδυ της Τετάρτης στην επίσημη «σιωπηλή» γνωριμία είχε αντικατασταθεί από ένα ζεστό χαμόγελο. Ο ίδιος έσπευσε να προλάβει τις όποιες σκέψεις περί υπερυπουργού και προτίμησε να αναφερθεί στην αδελφοποίηση των πόλεων ως άξονα ανάπτυξης...
«Μας είπε ότι ο στόχος του είναι να αξιοποιηθεί το πακέτο των 16 δισ. στην Ελλάδα και η μεταφορά τεχνογνωσίας, σε συνεργασία με την ομάδα του κ. Ράιχενμπαχ.
Η αρμοδιότητά του εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης είναι η ενίσχυση διάφορων υποθέσεων συνεργασίας και ότι ο ίδιος θέλει να διατυπώσει τις απόψεις προκειμένου να προχωρήσει πιο παραγωγικά», λέει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Μαγκούφης, πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου.
«Η ανυπαρξία δομών και η έλλειψη τεχνογνωσίας», μας είπε, «δεν επιτρέπει την απορρόφηση των 16 δισ. και το σκεπτικό του ήταν ότι η αξιοποίηση είναι εφικτή μέσω δήμων και περιφερειών που μπορούν να δημιουργήσουν γραμμή επικοινωνίας απευθείας μαζί του», λέει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Θανάσης Πλεύρης, και σημειώνει ότι ο κ. Φούχτελ εμφανώς προσπάθησε να διατηρήσει χαμηλό προφίλ. «Ηθελε να εκπέμψει ότι δεν έχει αποφασιστικό ρόλο αλλά και να αποστασιοποιηθεί από την εικόνα ότι οι Γερμανοί έρχονται και επιβάλλουν».
«Μιλούσε για επενδύσεις και αλληλεγγύη. Είπε ότι ορίστηκε από την καγκελάριο ως υπεύθυνος για τα ελληνογερμανικά θέματα από εδώ και πέρα.
Μας έδωσε το e-mail του και μας κάλεσε να στείλουμε τις προτάσεις μας, προκειμένου να απορροφηθούν 16 δισ. μέσα από τις περιφέρειες», λέει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάββας Εμινίδης. «Οσο για το ενδιαφέρον του να μετάσχουν γερμανικές εταιρείες, αυτό έγινε αντιληπτό και χωρίς να το πει».
Διοργάνωνε καμηλοδρομίες για χάρη του Κολ
Το αποκορύφωμα, της στενής σχέσης που υποστηρίζει ότι είχε γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ με τον Χέλμουτ Κολ ήταν η διοργάνωση καμηλοδρομίας για να διασκεδάσει τον τότε καγκελάριο και τους Αραβες επισκέπτες του. «Αναρωτιέται κανείς γιατί ένας που διάβαζε ονόματα στο κοινοβούλιο, που επί 22 χρόνια δεν έκανε καμιά εντύπωση, έγινε υφυπουργός και έχει το δικαίωμα να εκφωνεί λόγους εκπροσωπώντας τον υπουργό» έγραφε το περιοδικό «Spiegel» πριν από δύο χρόνια για να δώσει την απάντηση: «Το μοντέλο Φούχτελ αποκαλύπτει κάποια πράγματα για τον μηχανισμό της πολιτικής στο Βερολίνο, πως τα μικρά γραναζάκια φτάνουν τα μεγάλα ή πως μία... καμηλοδρομία μπορεί να σε χρίσει υφυπουργό».
«Ταλιμπάν» της πολιτικής
Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον χαρακτηρίζουν σαν έναν «ταλιμπάν» της πολιτικής, που χτίζει πολιτικές διασυνδέσεις και «τιμωρεί» κάθε αντίσταση προς τη γραμμή ή τις επιδιώξεις του κόμματος.
Με τις καμήλες «έχτισε» τις απαραίτητες πολιτικές γέφυρες ενώ με τα σκυλιά ίσως να φοβίζει όσους πάνε κόντρα στη γραμμή του κόμματος. Πάντως μαζί με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του CDU ο Φούχτελ συνεχίζει να απολαμβάνει περιπάτους στη φύση μαζί με τα αγαπημένα τους τετράποδα ξεχνώντας τις διαφωνίες και τις κομματικές έριδες.
Καλοφαγάς
Ο ευτραφής κύριος Φούχτελ είναι λάτρης του φαγητού και δη σε μεγάλη ποσότητα.
Εχουν μείνει παροιμιώδεις για τους συναδέλφους του στην επιτροπή προϋπολογισμού οι απαιτήσεις του για δεύτερη μερίδα, καθώς χαρακτήριζε την ποσότητα που τους σέρβιραν στα επίσημα γεύματα «αστεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: