Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Λιτότητα διαρκείας

Σταγόνα σταγόνα ομολογεί τα μέτρα η κυβέρνηση.
Μαθημένος στους ευρωπαϊκούς οίκους πλέον ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται ότι ασπάζεται και μας ράβει, όχι κοστούμι, αλλά κορσέ, για λιτότητα 10ετίας και ίσως 20ετίας. Πριν καν τελειώσει ο έλεγχος της τρόικας για την καταβολή της τέταρτης δόσης των 15 δισ. ευρώ και πριν από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους και τις άλλες ρυθμίσεις, μας προετοίμασε… για τα μελλούμενα, που περιγράφονται με δύο λέξεις: ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.
Στην αρχή μάς είπαν ότι για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία, θα χρειαζόταν το μνημόνιο για μια τριετία, έως και το 2013. Μετά μας πέρασαν… ότι μπήκε στο μνημόνιο και το 2014 και τώρα μας ξεφούρνισαν ότι προχωρά και πατάει και το 2015. Με απλά και κατανοητά λόγια, κάθε τόσο και λιγάκι, μας ετοιμάζουν για αλλαγή «γύψου» ή «νάρθηκα» ή «κορσέ», που θα παραμείνει στα σώματά μας και στις τσέπες μας για πολλά χρόνια.
Για να έχει και την «κοινωνικοπολιτική» κάλυψη, το οικονομικό επιτελείο άφησε να διαρρεύσει ότι μετά το κύκλο επαφών του Γ. Παπακωνσταντίνου με συναδέλφους του, θα ξεκινήσει «ενάρετος» κύκλος διαλόγου με κόμματα, κοινωνικούς εταίρους, επιστημονικούς φορείς και «την κοινωνία» για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012-2015, ενημερώνοντας επί του περιεχομένου του.
Και πριν στεγνώσει το μελάνι… για αυτά τα μελλούμενα ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης διερωτήθη «φωναχτά» αν πρέπει να διατηρηθούν τόσες πολλές φοροαπαλλαγές που κοστίζουν και αν πρέπει να κοπούν κάποιες ή όλες για εξοικονόμηση ετησίως 3-5 δισ. ευρώ. Προλειαίνοντας το έδαφος για νέο «νυστέρι» στις ήδη κουτσουρεμένες φοροαπαλλαγές ή για την ακρίβεια, εφαρμόζοντας «σοσιαλιστική πολιτική» για περικοπή ορισμένων φοροαπαλλαγών σε αυτούς που το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι ανήκουν στους «έχοντες και κατέχοντες» που θα έλεγε και ο Κ. Σημίτης.

Περικοπές 15 δισ. ευρώ

Στόχος λοιπόν του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής είναι η μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ περίπου στο τέλος του 2015. Η προσπάθεια αυτή συνεπάγεται περικοπές περίπου 15 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας, έναντι των γνωστών από μνημονίου 12,8 δισ. ευρώ (βλέπε άλλο δημοσίευμα).
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο άφησε να εννοηθεί ότι για να επιτευχθεί ο στόχος -το έλλειμμα από τα 17 δισ. ευρώ που θα είναι στο τέλος του 2011 να υποχωρήσει κάτω από τα 3 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος του 2015-, χρειάζεται επέκταση του μνημονίου εις το διηνεκές.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιμένει ότι όποια μέτρα αποφασιστούν μετά τον «κοινωνικό διάλογο» για τη μείωση του ελλείμματος θα ακολουθούν τον κανόνα… τα 2/3 να επιτευχθούν μέσω της περιστολής των δαπανών και το 1/3 μέσω της αύξησης των εσόδων.
Και για να καθησυχάσει τη δεινοπαθούσα μεσαία τάξη αλλά και τα άλλα νοικοκυριά που δεν τα φέρνουν βόλτα, απέκλεισε μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και αύξηση του ΦΠΑ.
Σημειώνεται πως το επικαιροποιημένο μνημόνιο (του Δεκεμβρίου) προβλέπει πως το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 7,4% εφέτος, στο 6,4% το 2012, στο 4,8% του ΑΕΠ το 2013, στο 2,6% του ΑΕΠ το 2014 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2015. Πλέον ο στόχος για το 2015 γίνεται πιο φιλόδοξος και διαμορφώνεται στο 1% του ΑΕΠ, ήτοι σε δημοσιονομικό έλλειμμα 2,3 δισ. ευρώ.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών, από το υπουργείο Οικονομικών διακινείται το σενάριο ότι θα επανεξεταστεί ποιοι δημόσιοι οργανισμοί χρειάζονται, θα επαναξιολογηθούν οι κοινωνικές παροχές «για καλύτερη στόχευση», θα αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, ενώ η κυβέρνηση συνυπολογίζει και την ανάπτυξη.

Ενημέρωση από τρόικα

Η τρόικα, που ενημερώνει σήμερα για τα αποτελέσματα των ελέγχων που έκανε για τη παροχή της δ’ δόσης των 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες «εγκρίνει και επαυξάνει» την επέκταση του μνημονίου, με άλλο μνημόνιο που θα περιλαμβάνει και άλλα μέτρα όπως για παράδειγμα:
• την αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, τη μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακούς φορείς, το πάγωμα των προσλήψεων και τη μείωση του μισθολογικού κόστους.
• την περαιτέρω μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών που υπάγονται στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
• την περικοπή επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας, πολύ περισσότερο αν ανήκουν στη μεσαία τάξη και έχουν εισόδημα πάνω από 36.000 ευρώ ετησίως.
• την κατάργηση φορέων στο δημόσιο τομέα, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο.

Ουσιαστικό διάλογο ζητά ο Βενιζέλος

Στη συνεδρίαση του προχθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Σύμφωνα με αυτό, η χώρα μας θα πρέπει να εξοικονομήσει το 2011 17 δισ. ευρώ και το 2015 3 δισ. ευρώ. Τα 14 δισ. που απομένουν φιλοδοξεί να τα εξοικονομήσει κατά τα 2/3 από μείωση δαπανών και κατά 1/3 από πρόσθετα έσοδα. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να προέλθουν περικοπές κοινωνικών δαπανών. «Δεν θα υπάρξει άλλη μείωση μισθών ή συντάξεων ούτε αυξήσεις φόρων, η φοροδοτική ικανότητα έχει πιάσει ταβάνι», φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα, ενημέρωσε πως δεδομένου ότι πλέον οι προϋπολογισμοί θα είναι τριετείς, ο επόμενος θα αφορά τα έτη 2012-2015, χρονικό περιθώριο που υπερβαίνει τον κοινοβουλευτικό βίο αυτής της κυβέρνησης, αφού η θητεία της λήγει το 2013. Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον κ. Παπακωνσταντίνου να προχωρήσει σε συνεννοήσεις με έναν έκαστο εκ των υπουργών και να του προτείνουν τι περικοπές μπορούν να γίνουν.
Ο υπουργός Άμυνας Ευ. Βενιζέλος σημείωσε όμως ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός στη συνέχεια του κράτους με βάση το τρίπτυχο «σοβαρότητα, συνεννόηση, ευθύνη». Φέρεται να είπε ακόμη ότι ο διάλογος με τα κόμματα πρέπει να είναι ουσιαστικός και όχι στη λογική «να τους εκθέσουμε ότι δεν έχουν επιχειρήματα», όπως είπε. Ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε με τη λογική της συλλογικής πολιτικής ευθύνης, αλλά προειδοποίησε: «Να μην πάμε σε έκθεση ιδεών, να υπάρξουν συγκεκριμένες προτεραιότητες και κόστη». Ωστόσο, αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν προβληματισμό για το χειρισμό της κυβέρνησης με τα νέα δεδομένα. «Πρέπει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αν μιλάμε για επικαιροποίηση του μνημονίου ή για αναμόρφωση του προγράμματος σταθερότητας, αλλιώς τίθεται ζήτημα κοινοβουλευτικής τάξης», παρατήρησε με νόημα η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Ενώ ο υπ. Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης ζήτησε να κάνει η κυβέρνηση «μια συζήτηση για το γενικό πολιτικό προσανατολισμό μας».
http://www.paraskevi13.com/?p=16685

Δεν υπάρχουν σχόλια: