Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Ερχονται τα ραβασάκια για περαίωση

Από σήμερα στέλνονται 100.000 σημειώματα σε 1 εκατ. επιτηδευματίες. Προθεσμία ως τις 18 Νοεμβρίου έχουν οι φορολογούμενοι για να αποδεχθούν ή όχι τη ρύθμιση χρήσεων ως το 2009.
Τα «ραβασάκια» της περαίωσης θα αρχίσει να στέλνει από σήμερα σε 1 εκατ. επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Κάθε ημέρα θα «φεύγουν» από τη ΓΓΠΣ 100.000 σημειώματα, ενώ οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 18 Νοεμβρίου για να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν ή όχι την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων μέχρι και το 2009.Με την αποδοχή του εκκαθαριστικού σημειώματος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προκαταβάλουν το 20% του φόρου της περαίωσης, ενώ όσοι «γυρίσουν την πλάτη» στη νέα ρύθμιση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον τακτικό έλεγχο της εφορίας. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν την προκαταβολή και τις δόσεις της περαίωσης στις τράπεζες.
Επιτηδευματίες που θα διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης θα πρέπει να προσέλθουν στην εφορία τους. Η εφορία θα διορθώνει άμεσα το εκκαθαριστικό και στη συνέχεια θα επανεκδίδει τροποποιημένο εκκαθαριστικό σημείωμα.
Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 29 Νοεμβρίου για να αποδεχτούν το τροποποιημένο εκκαθαριστικό σημείωμα και να υπαχθούν στη ρύθμιση προκαταβάλλοντας στην εφορία, και όχι στην τράπεζα, το 20% του ποσού της συνολικής οφειλής, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 500 ευρώ, εκτός αν το ποσό της συνολικής οφειλής είναι μικρότερο από αυτό το ποσό.
Σύμφωνα με τον νόμο, τα ελάχιστα ποσά φόρου της περαίωσης ανά χρήση είναι μικρότερα για τις επιχειρήσεις και υψηλότερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για τους επιχειρηματίες κυμαίνονται από 300-700 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανέρχονται σε 700-1.000 ευρώ ανά χρήση.
Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να δώσει «μάχη με τον χρόνο» προκειμένου να εισπράξει 16,2 δισ. ευρώ και να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό. Ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς βρέθηκε προχθές στην Πάτρα, όπου συναντήθηκε με τους επικεφαλής των εφοριών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τις εφορίες της Θεσσαλονίκης. Ο υφυπουργός Οικονομικών ζήτησε από τους νέους εφόρους να ρίξουν έως το τέλος του έτους το βάρος της είσπραξης των εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: