Ενα βήμα πιο κοντά στο... Μπιγκ Μπανγκ έφτασαν οι αστρονόμοι, οι οποίοι επιβεβαίωσαν χθες πως εντόπισαν τον πιο μακρινό γαλαξία που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Χάρη στο ευρωπαϊκό υπερ- τηλεσκόπιο στη Χιλή, οι αστρονόμοι επεσήμαναν πως εντόπισαν ένα αστρικό σύμπλεγμα του οποίου το φως χρειάστηκε 13,1 δισ. χρόνια για να φτάσει στη Γη!Πρόκειται για τον «αρχαιότερο» γαλαξία που έχει δει ποτέ ανθρώπινο μάτι, καθώς οι αστρονόμοι υπολογίζουν πως δημιουργήθηκε μόλις 600 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Εκρηξη. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αστρονομικής Ερευνας -ο οποίος επιβεβαίωσε τα ευρήματα-, τα νέα στοιχεία που θα προσφέρει ο γαλαξίας UDFy-38135539 στην επιστημονική κοινότητα θα έχουν τεράστια σημασία σε αστροφυσικό επίπεδο.
Οπως επισημαίνεται, είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι είναι σίγουροι πως παρατηρούν έναν από τους γαλαξίες που συνέβαλαν στη «διάλυση» του νέφους υδρογόνου που είχε κατακλύσει το σύμπαν κατά την αρχική περίοδο της δημιουργίας του.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της ομάδας αστρονόμων που εντόπισε το μακρινό γαλαξία, ο UDFy-38135539 αποτελείται από περίπου ένα δισεκατομμύριο αστέρια και το φως που εκπέμπει θα συνεχίσει να έχει τη σημερινή ένταση για αρκετές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια ακόμη, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο γαλαξίας ενδέχεται να έχει εξαφανιστεί προ πολλού.
Οπως επισημάνθηκε χθες, η ομάδα των Ευρωπαίων αστρολόγων που εντόπισε τον γαλαξία τον παρακολούθησε επί 16 ώρες και μελέτησε τα στοιχεία για δύο μήνες προτού δημοσιεύσει τα ευρήματά της στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.
Σύμφωνα με τους δύο επικεφαλής της έρευνας, δρ Ματ Λενερτ του Παρατηρητηρίου του Παρισιού και δρ Μαρκ Σουίνμπανκ του Πανεπιστημίου Ντουρχάμ, οι αστρονόμοι είναι «πολύ κοντά» στον εντοπισμό και άλλων παρόμοιων αστρικών συμπλεγμάτων.
Εκτιμήσεις
Οπως αναφέρουν στο περιοδικό Nature οι δύο καθηγητές, «πρέπει να υπάρχουν κι άλλοι γαλαξίες, πιθανόν πιο μικροί, πολύ κοντά στον UDFy-38135539, επειδή ο τελευταίος δεν μπορεί να «καθάρισε» από μόνος του το νέφος υδρογόνου που λογικά πρέπει να τον περιέβαλλε εκείνη την εποχή». Οπως επισημαίνουν, «χωρίς βοήθεια από άλλους κοντινούς γαλαξίες, θα ήταν πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να εντοπίσουμε το φως που εκπέμπει ο UDFy-38135539, γιατί αυτό θα είχε παγιδευτεί μέσα στο νέφος υδρογόνου».
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η Μεγάλη Εκρηξη σημειώθηκε πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ αστέρια και γαλαξίες πρωτοεμφανίστηκαν στο σύμπαν περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια μετά. Ο Ηλιος του γαλαξία μας γεννήθηκε πριν από περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ οι πρώτες μορφές ζωής στη Γη υπολογίζεται ότι εμφανίστηκαν πριν από 3,7 δισεκατομμύρια έτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου