Ελπίδα μητρότητας σε γυναίκες που έχουν περάσει πρόωρα στην εμμηνόπαυση και δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά στέλνει μια νέα μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Οπως ανέφεραν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου για τη Γονιμότητα και τη Στειρότητα στο Μόναχο, πέτυχαν να κάνουν «restart» στις ωοθήκες θηλυκών αρουραίων που είχαν σταματήσει να παράγουν ωάρια.
Η πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια «πλήττει» το 1% των γυναικών κάτω των 40 ετών καθώς και μία στις 1.000 γυναίκες κάτω των 30 ετών. Στα πιθανά αίτια για την εμφάνισή της περιλαμβάνονται χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ελλείψεις ενζύμων και αυτοάνοσα νοσήματα.
Οι ερευνητές από το Κάιρο κατάφεραν να αναστρέψουν την ωοθηκική ανεπάρκεια σε θηλυκούς αρουραίους με τη χρήση βλαστικών κυττάρων. Αρχικώς χορήγησαν στα πειραματόζωα ένα χημικό το οποίο σταματά τη λειτουργία των ωοθηκών και στη συνέχεια τους έκαναν ενέσεις βλαστικών κυττάρων. Δύο εβδομάδες αργότερα η ωοθηκική λειτουργία είχε επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως έδειξαν ειδικές εξετάσεις. Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Οσάμα Αζμι ανέφερε ότι «η θεραπεία οδήγησε σε αποκατάσταση της λειτουργίας των ωοθηκών οι οποίες άρχισαν να παράγουν ωάρια». Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες είναι να ελέγξουν αν τα ζώα που υπεβλήθησαν σε αυτή τη θεραπεία μπορούν να κυοφορήσουν και να γεννήσουν υγιείς απογόνους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου