Φαίνεται πως η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί αντιμετωπίζει και την παχυσαρκία.
Η ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία περιέχεται στο κόκκινο κρασί και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει διάσημη χάρη στην πιθανή ιδιότητά της να μας “δίνει” χρόνια για να ζήσουμε, μπορεί να αποτελέσει «όπλο» και στη μάχη με τα περιττά κιλά, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη σε ζώα.
Ειδικοί του ΕΘνικού Κέντρου Επιστημονικής Ερευνας στο Παρίσι κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα ύστερα από πειράματα σε λεμούριους, ζώα που ανήκουν στα πρωτεύοντα είδη. Συγκεκριμένα οι ερευνητές είδαν ότι τα ζώα πήραν λιγότερο βάρος όταν λάμβαναν συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης σε καθημερινή βάση.
Παράλληλα, όπως προέκυψε από τη μελέτη η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί σε προσεχές τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «ΒΜC Ρhysiology», η ρεσβερατρόλη ενεργοποίησε τον μεταβολισμό των πειραματοζώων και έβαλε «φρένο» στην όρεξή τους. «Απώτερος στόχος μας είναι να αναπτύξουμε συμπληρώματα διατροφής ή διατροφικές στρατηγικές που θα πολεμούν την παχυσαρκία» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Φαμπιέν Οζάρ.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη δρα ως αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα. Η ουσία έχει επίσης φανεί ότι επιμηκύνει τη ζωή σε μύκητες της μαγιάς, σκώληκες και μύγες.
Προκειμένου να μελετήσουν την πιθανή δράση της ρεσβερατρόλης ενάντια στην παχυσαρκία, οι ερευνητές χορήγησαν την ουσία σε έξι λεμούριους σε καθημερινή βάση. Τα ζώα αυτά έχουν βάρος της τάξεως των 130 γραμμαρίων κατά μέσον όρο. Τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη λήψης της ουσίας τα ζώα εμφάνισαν σημαντική μείωση στην πρόσληψη βάρους. Συγκεκριμένα πριν από τη λήψη ρεσβερατρόλης λάμβαναν 1,2 γραμμάρια την ημέρα, ωστόσο μετά τη λήψη της ουσίας η ημερήσια αύξηση του βάρους τους δεν ξεπερνούσε τα 0,5 γραμμάρια. Σε ένα παχύσαρκο άτομο τα αποτελέσματα αυτά θα μεταφράζονταν σε μείωση της πρόσληψης βάρους κατά 10%-15%, σύμφωνα με την Οζάρ.
Παράλληλα οι λεμούριοι παρουσίαζαν αύξηση κατά 29% στον βασικό μεταβολικό ρυθμό τους, γεγονός που σημαίνει ότι κατανάλωναν περισσότερη ενέργεια χωρίς να αυξάνουν τη δραστηριότητά τους. Εμφάνισαν επίσης μείωση κατά 13% στην κατανάλωση τροφής: αυτό μαρτυρεί ότι η ρεσβερατρόλη επιδρά στην όρεξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου