Πώς θα σας φαινότανε αν πετούσατε με ένα αεροπλάνο που αντί για κηροζίνη θα έκαιγε... φύκια; Καλό θα ήταν να συνηθίζεται σιγά σιγά στην ιδέα, αφού η βιομάζα από φύκια που θα χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη στα αεροπλάνα, δεν είναι πια σενάριο κινηματογραφικής ταινίας!
Η πρώτη πτήση με βιοκαύσιμα έγινε!
Αρκετές εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών, πραγματοποιούν έρευνες προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά η KLM πέρασε και στην πράξη!
Στα τέλη του 2009, έκανε με επιτυχία την πρώτη πτήση επιβατιγού Boeing με βιοκαύσιμα! Ο ένας από τους τέσσερις κινητήρες του αεροσκάφους, τροφοδοτήθηκε κατά 50% από το εναλλακτικό καύσιμο και η προσπάθεια αυτή θεωρήθηκε η παρθενική πτήση με ... φύκια!
Ελλειψη... φυκιών!
Ενα από τα βασικά προβλήματα αυτής της εναλλακτικής οικολογικής λύσης, είναι η έλλειψη πρώτης ύλης, δηλαδη φυκιών, καλαμποκιού, φοινικέλαιου, ζαχαρότευτλωμ και άλλων είδων βιομάζας,! Κι αυτό γιατί απαιτούνται εκατομμύρια τόνοι ετησίως, από είδη τα οποία θα πρέπει να καλλιεργηθούν για να μην απειληθεί η ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος!
Η αλόγιστη χρήση των βιοκαυσίμων γενικώς, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει! Σε ολόκληρο τον κόσμο πάντως, η παραγωγή φυκιών βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, με την απόδοση να φτάνει μόλις και μετά βίας τους 10.000 τόνους!
Η πρώτη πτήση με καύσιμο 100% από φύκια!
Στην διεθνή αεροπορική έκθεση του Βερολίνου (ILA) που έκλεισε τις πύλες της την προηγούμενη βδομάδα,ο ευρωπαϊκός αεροναυπηγικός και διαστημικός όμιλος EADS, παρουσίασε το πρώτο αεροσκάφος που πραγματοποίησε πτήση αεροσκάφους με βιοκαύσιμο το οποίο παράγεται κατά 100% από φύκια!
Μάλιστα ο Ζαν Μποτί, διευθυντής Τεχνολογίας του EADS, δήλωσε"θα ήμουν ευτυχής αν μέχρι το 2040 καταφέρουμε ώστε το 10% του στόλου μας να πετά με βιοκαύσιμα. Έχουμε αφοσιωθεί στο στόχο να περιορίσουμε στο μισό τις εκπομπές μας διοξειδίου του άνθρακα και τις εκπομπές θορύβου έως το 2050!".
Μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για το θέμα των βιοκαυσίμων και το καθεστώς που υπάρχει στην χώρα μας από την ιστοσελίδα biofuels.gr.
Το βίντεο που ακολουθεί, παρουσίαζει την πειραματική Μονάδα Παραγωγής Βιοκαυσίμων του Πανεπιστημίου του Μισσούρι των ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου