Όσοι έχουν υψηλά επίπεδα της βιταμίνης διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν ακόμη και αν καπνίζουν.
Τα άτομα που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β στο αίμα φαίνεται ότι διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, ακόμη και αν καπνίζουν, σύμφωνα με αποτελέσματα της μεγάλης ευρωπαϊκής μελέτης ΕΡΙC (Εuropean Ρrospective Ιnvestigation into Cancer and Νutrition) στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας.
Στο πλαίσιο της μελέτης παρακολουθήθηκαν περίπου 400.000 άτομα από 10 ευρωπαϊκές χώρες για περίοδο οκτώ ετών. Περιλαμβάνονταν μη καπνιστές, καπνιστές, αλλά και πρώην καπνιστές. Οπως προέκυψε, ασχέτως του εάν ένα άτομο κάπνιζε, σε περίπτωση που εμφάνιζε στο αίμα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β6, καθώς και ενός αμινοξέος που ονομάζεται μεθιονίνη, φαινόταν να είναι προστατευμένο από τον καρκίνο του πνεύμονα. Σημειώνεται ότι η μεθιονίνη περιέχεται σε τροφές όπως το κρέας, το ψάρι και οι ξηροί καρποί. Η βιταμίνη Β6 περιέχεται επίσης στο κρέας και στους ξηρούς καρπούς, καθώς και σε λαχανικά και στις μπανάνες.
Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών που διήρκεσε η μελέτη κατεγράφησαν 899 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στα άτομα που εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 και μεθιονίνης ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα μειωνόταν κατά 60%.
Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης (JΑΜΑ) Πολ Μπρέναν από τη Διεθνή Υπηρεσία για την Ερευνα στον Καρκίνο (ΙΑRC), «τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά είναι πρώιμο να πούμε πωςαν ένα άτομο αλλάξει τη διατροφή του ώστε να περιλαμβάνει περισσότερη βιταμίνη Β και μεθιονίνη, τότε θα μειωθεί και ο κίνδυνος για καρκίνο μελλοντικά». Στις ίδιες γραμμές κινήθηκε και η άποψη της ελληνίδας δρος Παναγιώτας Μήτρου από το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund, WCRF) που συμμετείχε στη μελέτη. «Τα νέα αποτελέσματα είναι σημαντικά σε ό,τι αφορά την κατανόηση της διαδικασίας ανάπτυξης του καρκίνου του πνεύμονα και μπορούν να έχουν επίδραση στην πρόληψη της συγκεκριμένης μορφής της νόσου. Ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας να περάσουμε στους καπνιστές το μήνυμα ότι η αύξηση πρόσληψης βιταμίνης Β δεν είναι και δεν θα αποτελέσει ποτέ υποκατάστατο της διακοπής του καπνίσματος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου