Μυκήνες. Ένα όνομα συνώνυμο με μια από τις λαμπρότερες ιστορικές περιόδους της αρχαίας Ελλάδας. Στη θέση που σήμερα βρίσκεται το όμορφο χωριό των Μυκηνών, γεννήθηκε και άκμασε ο περίφημος μυκηναϊκός πολιτισμός.
Βρίσκονται στο βορειοανατολικό μυχό της πεδιάδας της Αργολίδας, σε μια προνομιακή γεωγραφική θέση, καθώς από την περιοχή περνούν πολλές οδικές αρτηρίες.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών είναι ένας από τους σημαντικότερους του Ελλαδικού χώρου. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης και των θολωτών τάφων ανακάλυψε ο αρχαιολόγος Σλήμαν, οι ανασκαφές του οποίου έφεραν στο φως τα σημαντικά αυτά ευρήματα τα οποία χρονολογούνται από το 3000 π.Χ. και αποδεικνύουν ότι οι Μυκήνες ήταν μια πόλη υψηλού πολιτιστικού επιπέδου. Εδώ βασίλεψαν οι Ατρείδες η ιστορία των οποίων καλύπτεται από ένα μαγικό πέπλο που παραπαίει ανάμεσα στο μύθο και στην πραγματικότητα. Από αυτή τη γενιά κατάγονταν και ο ξακουστός βασιλιάς Αγαμέμνονας που πρωταγωνίστησε στον Τρωικό πόλεμο.Στις Μυκήνες από τα τέλη της τρίτης χιλιετίας και κατά τη διάρκεια της δεύτερης δημιουργήθηκε ο υψηλότερος, ο πιο μακραίωνος και ο πιο ισχυρός πολιτισμός της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και ολόκληρου του κόσμου εκείνης της χρονικής περιόδου.
Η ακρόπολη των Μυκηνών, η οποία είναι κτισμένη σ’ ένα βραχώδες ύψωμα και σε μια θέση στρατηγικής σημασίας, υπολογίζεται ότι πήρε τη σημερινή της μορφή κατά τον 12ο π.Χ. αιώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ακρόπολη βρίσκεται στο επίκεντρο των οδών που διέσχιζαν όλο τον Αργολικό κάμπο και κατευθύνονταν προς τον Κορινθιακό κόλπο και τη Στερεά Ελλάδα. Την περιέβαλε ένα Κυκλώπειο Τείχος – τμήματα του οποίου σώζονται ως τις μέρες μας – κατασκευασμένο από τεράστιους ογκόλιθους το οποίο πιστεύετε ότι χτίστηκε από τους Πελασγούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Μυκηναϊκοί τάφοι, με σημαντικότερους τον τάφο των Λεόντων, του Αίγισθου και της Κλυταιμνήστρας. Ενώ ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία των Μυκηνών είναι ο λεγόμενος τάφος του Αγαμέμνονα ή θησαυρός του Ατρέα. Πρόκειται για τον πολυτελέστερο μυκηναϊκό τάφο, ο οποίος θεωρείται σύγχρονος με την Πύλη των Λεόντων. Αποτελείται από ένα δρόμο συνολικού μήκους 36 μέτρων και από μια μεγάλη θόλο, η οποία όπως φαίνεται από τα ευρήματα πρέπει να έφερε πλούσια εσωτερική διακόσμηση.
Τα περισσότερα από τα σπουδαία ευρήματα που βρέθηκαν τόσο στους τάφους όσο και στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η χρυσή μάσκα που αποδόθηκε από τον Σλήμαν στον βασιλιά Αγαμέμνονα και εκτίθεται σε περίοπτη θέση στην αίθουσα που φιλοξενούνται οι μυκηναϊκές αρχαιότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου