Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008
Αρχαία Ασίνη Αργολίδος
Κατά τη μυκηναϊκή περίοδο ή Ασίνη συνδεόταν με δρόμο με τις Μυκήνες και αποτελούσε επίνειό τους. Ο Όμηρος την αναφέρει στον «κατάλογο των νεών» (των πλοίων) ανάμεσα στις πόλεις που είχαν στείλει στρατό στην Τροία κατά τον Τρωικό πόλεμο.
Η πόλη κυριεύτηκε το 740 π.Χ. (ή το 700) από τους Αργείους, παρά την ηρωική αντίσταση των κατοίκων, οι οποίοι τελικά την εγκατέλειψαν. Οι Αργείοι την κατέστρεψαν ολοκληρωτικά, εκτός από το ναό του Πυθαέα Απόλλωνα. Οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στη Μεσσηνία και εκεί έχτισαν νέα ομώνυμη πόλη.
Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους η πόλη Ασίνη της Αργολίδας ξαναχτίστηκε. Γύρω της κατασκευάστηκε τείχος. Το 1922 οι ανασκαφές της Σουηδικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών που έγιναν εκεί αποκάλυψαν λείψανα από οχυρώσεις της Β΄ χιλιετίας και τού Γ΄ αιώνα π.Χ. Λείψανα αρχαίων ανακαλύφτηκαν στην ακρόπολη, στο ψηλότερο μέρος της χερσονήσου. Επίσης, στις πλαγιές ενός υψώματος ΒΔ ανακαλύφτηκε μια νεκρόπολη της μυκηναϊκής και άλλη της γεωμετρικής περιόδου. Στους τάφους βρέθηκαν πολλά ενδιαφέροντα αντικείμενα. Ερείπια όμως υπάρχουν και από την ελληνιστική, καθώς και από τη ρωμαϊκή περίοδο. Την ερήμωση της πανάρχαιας αργολικής πολιτείας τη δίνει με έξοχο τρόπο ο ποιητής Γ. Σεφέρης στο ποίημά του «Ο βασιλιάς της Ασίνης».Αξιοθέατα αποτελούν:Η αρχαία ακρόπολη της Ασίνης υψώνεται στην κορυφή απόκρημνου λόφου στην άκρη της θάλασσας, περίπου ένα χλμ πριν από το Τολό. Με έντονη ζωή από τα πρώτα χρόνια της Εποχής του Χαλκού -όπως έδειξαν τα ευρήματα των ανασκαφών- έφτασε σε ακμή στα Μυκηναϊκά, Πρωτογεωμετρικά και Γεωμετρικά Χρόνια. Την αρχαία πόλη μνημονεύει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, ενώ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη για ένα από τα αισθαντικότερα ποιήματά του. Σήμερα διακρίνονται ίχνη προϊστορικού οικισμού, τμήματα από την επιβλητική περίβολο πολυγωνικής δομής της ακρόπολης, καθώς και πύργοι ελληνιστικοί που διατηρούν τις μεσαιωνικές τους επισκευές. Σε ύψωμα απέναντι από την ακρόπολη έχουν ανασκαφεί μυκηναϊκοί, ελληνιστικοί, ρωμαϊκοί τάφοι.
Τα ξωκλήσια, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, 16ου αι., βορειοδυτικά της Ασίνης, και του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή λόφου κοντά στο χωριό, με αξιόλογες τοιχογραφίες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου