Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008
Στο κενό οι στόχοι χιλιετίας του ΟΗΕ
Ο στόχος μείωσης των πεινασμένων του κόσμου κατά το ήμισυ μέχρι το 2015, απομακρύνεται όλο και περισσότερο καθώς 40 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες πείνας και εξαθλίωσης, σύμφωνα με νέα στοιχεία του ΟΗΕ.
«Για πολλές χώρες, ο παγκόσμιος στόχος μείωσης της πείνας στο μισό καθίσταται όλο και δυσκολότερος στην επίτευξη του» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, Ζακ Ντιούφ, σε συνέντευξη τύπου σχετικά με του Στόχους Ανάπτυξης Χιλιετίας, όπως ορίστηκαν το 2000 «Αυτή η πραγματικότητα δεν είναι αποδεκτή στον 21ο αιώνα», ανέφερε προσθέτοντας «Ακόμη και ο στόχος μείωσης της πείνας στο μισό είναι ηθικά απαράδεκτο».
Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση αύξησε κατά 40 εκατομμύρια τον πληθυσμό των πεινασμένων στον κόσμο για το 2008, φτάνοντας συνολικά τα 963 εκταομμύρια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του οργανισμού. Η κρίση επηρεάζει κυρίως τους φτωχούς, τους πρόσφυγες και τα νοικοκυριά με γυναίκες επικεφαλής. Ο Ντιούφ, που έχει ζητήσει από τις ανεπτυγμένες χώρες να επενδύσουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια στη γεωργία, εξήγησε ότι το ποσό είναι μόλις το 8% των επιχορηγήσεων που δίνονται στον ανεπτυγμένο κόσμο.
«Τριάντα δισεκατομμύρια δολάρια είναι τίποτα σε σχέση με τις επιχορηγήσεις και την υποστήριξη στις χώρες του ΟΟΣΑ, τίποτα σε σχέση με τα δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύονται στις ανεπτυγμένες χώρες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης» δήλωσε ο Ντιούφ. «Δεν λέμε να μην υποστηρίζονται οι αγρότες στις ανεπτυγμένες χώρες. Όμως, θα πρέπει να υποστηρίζονται με τρόπο που δεν διαστρεβλώνει την αγορά και έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγροτική δυνατότητα των αναπτυσσόμενων χωρών».
Ο διευθυντής του Οργανισμού δήλωσε ότι ζήτησε από τον Μπαράκ Ομπάμα να τεθεί επικεφαλής του στόχου «εξάλειψης της πείνας από το πρόσωπο της Γης», ξεκινώντας με μία συνάντηση το επόμενο έτος, ώστε «να βρεθούν τρόποι και μέσα εξεύρεσης των τριάντα δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Παράλληλα, ο Ντιούφ ζήτησε από τους παγκόσμιους ηγέτες να αναθεωρήσουν το συνολικό σύστημα διακυβέρνησης, ώστε να εξασφαλιστεί η παγκόσμια ασφάλεια και να αναπτυχθεί η δυνατότητα πρόσβασης των αγροτών σε λιπάσματα, σπόρους και γεωργικά εργαλεία. «Διδαχτήκαμε ότι η ασφάλεια της τροφής είναι ζήτημα ειρήνης και σταθερότητας σε όλο τον κόσμο», είπε. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε είκοσι χώρες στον κόσμο όπου πραγματοποιούνται εξεγέρσεις για την πείνα».
Μεταξύ άλλων, η έκθεση αναφέρει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες πείνας, περίπου 907 εκατομμύρια, εντοπίζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ 65% αυτών βρίσκονται σε επτά χώρες: Ινδία, Κίνα, Κογκό, Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Πακιστάν και Αιθιοπία.
Πηγή:www.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου