Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Το Κεφαλάρι γιόρτασε την Ζωοδόχο Πηγή.(Παναγία Κεφαλαριώτισσα)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος με μεγάλη λαμπρότητα τελέσθηκε η εορτή της Ζωοδόχου πηγής στο Κεφαλάρι, την Παρασκευή της Διακαινησίμου. Την παραμονή της εορτής έγινε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου πλαισιωμένος από ιερείς από την ευρύτερη περιοχή.
Κατόπιν ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργής Ιεράς Εικόνος της Παναγίας σε όλο το δημοτικό διαμέρισμα, παρουσία των τοπικών αρχών του Δήμου Άργους Μυκηνών με επικεφαλής τον Δήμαρχο Δημήτριο Καμπόσο, καθώς και των βουλευτών.
ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΡΙ AΡΓΟΥΣ
Ένας από τους ομορφότερους ιερούς ναούς της πατρίδας μας είναι αυτός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι Αργολίδας. Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που τον κάνουν ξεχωριστό. Το πρώτο είναι ότι βρίσκεται σε μια περιοχή που το πράσινο και τα νερά του ιστορικού ποταμού Ερασίνου την κάνουν μαγευτική δεύτερο είναι ότι ο ναός είναι χτισμένος μέσα σε ένα σπήλαιο του όρους Χάον.
Για να επισκεφθούμε τον ναό αυτό, θα πρέπει να ταξιδέψουμε ως το Κεφαλάρι Αργολίδας, ένα πανέμορφο χωρίο 5 χιλιόμετρα νότια του Άργους. Στο σημείο που βρίσκεται ο ναός, υπήρχε παλαιότερος ναός ο οποίος καταστράφηκε στις 28 Μαΐου του 1918. Η καταστροφή επήλθε από μια ισχυρότατη έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών που βρισκόταν κοντά στον ναό. Σε αυτήν την έκρηξη έχασαν την ζωή τους 45 άνθρωποι. Το πόσο ισχυρή ήταν το δείχνει το γεγονός ότι έσπασαν τζάμια σπιτιών και καταστημάτων στο Άργος και στο Ναύπλιο.
Ο παλιός ναός είναι γνωστός ως: «Παναγία η Κεφαλαριώτισσα». Μετά την καταστροφή του παλιού ναού, πολλοί Αργίτες δραστηριοποιήθηκαν με σκοπό την ανέγερση ενός νέου ιερού ναού. Στην προσπάθεια αυτή, προσέφεραν τα μέγιστα οι Αργίτες μετανάστες στην Αμερική, που κατάφεραν να μαζέψουν το ποσό των 15.000 δολαρίων. Με αυτά τα χρήματα και βάσει των σχεδίων του αρχιτέκτονα Καραθανασόπουλου, κτίστηκε ο νέος ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι. Οι εργασίες ανέγερσης διήρκεσαν δύο χρόνια από το 1922 έως το 1924.
Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, θέλησαν οι κατακτητές να κτίσουν στην στέγη του ναού αντιαεροπορικό πυροβολείο και να κόψουν τον μεγάλο πλάτανο που υπήρχε δίπλα ώστε να μην εμποδίζει την λειτουργία του πυροβολείου. Μετά από παρέμβαση όμως, του ιερέα Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου στον Γερμανό διοικητή Ντάσιγγερ, απετράπη τόσο η κατασκευή του πυροβολείου όσο και η κοπή του πλάτανου. Σε αυτόν τον πλάτανο τα χρόνια πριν την επανάσταση του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, συγκέντρωνε Έλληνες και τους προετοίμαζε για τον αγώνα κατά των Τούρκων. Την σπηλιά δε όπου είναι κτισμένη η εκκλησία, την χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο και κρυφό σχολειό τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Αυτό που σεβάστηκε όμως, ο Γερμανός κατακτητής, δεν σεβάστηκαν οι Έλληνες στις μέρες μας και έτσι, δυστυχώς, ο γέρο-πλάτανος δεν υπάρχει πια.
Το 1955 κατασκευάστηκε το υπέροχο κωδωνοστάσιο της εκκλησίας, με δωρεά 1.000 δολαρίων του Κωνσταντίνου Σωτηρόπουλου. Τα σχέδια του κωδωνοστασίου έκανε ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Βαλάτας. Ο θαυμάσιος ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι, εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου (την Παρασκευή μετά το Πάσχα). Την ημέρα αυτή γίνεται μεγάλο πανηγύρι και πιστοί επισκέπτονται τον ναό από όλα τα μέρη της Ελλάδας.
http://argolikeseidiseis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: