Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ετοιμάζουν άμεση παρακράτηση του ΦΠΑ

Σενάρια για άμεση παρακράτηση του ΦΠΑ στο τραπέζι. Σχέδιο για παρακράτηση από την τράπεζα και απόδοση στο Δημόσιο. Τα κίνητρα που θα δίνει το υπουργείο για συναλλαγές μέσω κάρτας.
Η άμεση είσπραξη του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών που έχει στόχο την εφαρμογή του από τις αρχές του 2012.
Η ρύθμιση που εξετάζεται προβλέπει ότι ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται αυτομάτως στο Δημόσιο σε κάθε συναλλαγή που γίνεται μέσω πιστωτικής η χρεωστικής κάρτας.
Όταν δηλαδή ένας καταναλωτής πληρώνει με κάρτα το τμήμα του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ, ο φόρος δεν θα αποδίδεται στην εταιρεία από την τράπεζα, αλλά θα παρακρατείται και θα αποδίδεται στο Δημόσιο.
Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, ενώ παράλληλα θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της παρακράτησης του φόρου από τις επιχειρήσεις και της μη απόδοσής του στο κράτος.
Στο πλαίσιο αυτού του μέτρου ενδεχομένως να υπάρξουν κίνητρα, όπως η έκπτωση φόρου, ώστε οι συναλλαγές να γίνονται μέσω κάρτας και να είναι δυνατή η άμεση είσπραξη του ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: