Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Παπανδρέου: "Εμείς θα φτιάξουμε την Ελλάδα και κανείς άλλος για εμάς"

ΜΑΓΝΗΤΟΣΚΟΠΗΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ
"Έφυγαν από τις πλάτες μας δεκάδες δισ. ευρώ", είπε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό. Δεν θίγονται συντάξεις και τραπεζικό σύστημα από το "κούρεμα". Τόνισε ότι η Ευρώπη βάζει πλάτη για την ελληνική οικονομία.
"Ευκαιρία" να αλλάξει η χώρα χαρακτήρισε τη συμφωνία "κουρέματος" του χρέους κατά το διάγγελμα, που απηύθυνε στον ελληνικό λαό, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
"Η συμφωνία μας δίνει την ευκαιρία να καθορίσουμε την τύχη μας. Τα αποτελέσματα δεν ήρθαν τυχαία. Η δική μας συλλογική προσπάθεια οδήγησαν στη χθεσινή απόφαση", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως υπογράμμισε, το αποτέλεσμα της χθεσινής διαπραγμάτευσης είναι μεγάλης σημασίας για τη χώρα, καθώς έφυγαν από πάνω μας δεκάδες δισ. ευρώ χρέους.
"Οι τράπεζες, αντί για τους πολίτες, θα πληρώσουν αυτό το κόστος", είπε χαρακτηριστικά
"Η προσπάθεια του ελληνικού λαού αποδίδει. Βήμα - βήμα μας έφερε στο χθεσινό βράδυ, στις χθεσινές αποφάσεις. Τα αποτελέσματα δεν ήρθαν τυχαία".
"Όταν τολμάμε να κάνουμε δύσκολα βήματα μπορούμε να καταφέρουμε τους στόχους μας. Μάχη που δεν δίνεται, είναι μάχη που χάνεται", είπε χαρακτηριστικά.
"Η κρίση μας δίνει την ευκαιρία. Η απόφαση μας δίνει χρόνο"
Όπως είπε "η δική μας συλλογική προσπάθεια είναι που μας έδωσε τα πιο σπουδαία όπλα για την διαπραγμάτευση, όχι απλά για το χρέος μας, αλλά για το ίδιο το μέλλον μας".
"Από εμάς, την εξουσία, ξεκίνησε το πρόβλημα", τόνισε σημειώνοντας πως χρειάζεται η προσπάθεια όλων για την αλλαγή "όσων μας προσβάλλουν".
"Δεν έχει νόημα να αναμασάμε την ίδια κριτική. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε όσα μας πληγώνουν και να αλλάξουμε".
"Έχοντας ελαφρύνει τον Ελληνικό λαό από τα βάρη του παρελθόντος θέλουμε του χρόνου να είναι η πρώτη χρονιά που δεν προστίθενται νέα χρέη στις πλάτες του", τόνισε.
Κάνοντας λόγο για ένα κράτος που είχε από καιρό πάψει να λειτουργεί, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, πως "τώρα που εξασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του χρέους για πολλά χρόνια ακόμα, η χώρα μπορεί να αφιερωθεί σε αυτά που έχουμε περισσότερο ανάγκη και που στο μέλλον θα αποφέρουν και τα πραγματικά οφέλη.
"Εμείς θα φτιάξουμε την Ελλάδα και κανένας άλλος για εμάς. Μην περιμένουμε ούτε μάγους ούτε από μηχανής Θεούς να έρθουν να κάνουν την δουλειά. Για όσους ανησυχούν, θέλω να τους καθησυχάσω", είπε, αναφέροντας αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, την οικονομία, το αναπτυξιακό πρότυπο "για μια ποιοτική, περιφερειακή και πράσινη ανάπτυξη".
"Ήδη πολλές από αυτές έχουν γίνει πράξη. Όπως για παράδειγμα στο ασφαλιστικό, στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων", πρόσθεσε.
Ασφαλείς συντάξεις και τραπεζικό σύστημα
"Η χθεσινή απόφαση σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα ή τις συντάξεις. Το αντίθετο", σημείωσε.
"Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο, να φύγουμε από εξαρτήσεις. Το να έχουμε τεχνογνωσία και στήριξη, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει", σημείωσε προφανώς αναφερόμενος στην εποπτεία τεχνοκρατών της Τρόικα.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ακόμη πως η Ευρώπη με τη χθεσινή της απόφαση βάζει πλάτη για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.
"Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου" ζήτησε από τους υπουργούς
Προηγήθηκε υπουργικό Συμβούλιο, κατά το οποίο ενημερώθηκαν οι υπουργοί για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός, ζήτησε από τους υπουργούς, επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ώστε να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης από την επόμενη χρονιά και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις.
Ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Πέμπτης  συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Κάρολο Παπούλια, ενώ ακολούθησε  συνέντευξη τύπου του υπουργού Οικονομικών  Eυ. Βενιζέλου, σχετικά με το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: