Δύο παράλληλες σφοδρότατες συγκρούσεις αναμένεται διεξαχθούν την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τη λίστα Λαγκάρντ.
Η πρώτη θα αφορά διαδικαστικά θέματα, τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν, και θα έχει ως αντιπάλους από τη μία τα τρία κυβερνητικά κόμματα και από την άλλη τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η δεύτερη θα αφορά την ουσία της υπό διερεύνηση υπόθεσης και θα έχει ως βασικούς αντιπάλους το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για το πρώτο θέμα, η κατάσταση αγγίζει τα όρια του κωμικοτραγικού και ο κανονισμός της Βουλής γίνεται «λάστιχο» καθώς τελικά η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να προτείνει να στηθούν επτά κάλπες, μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις.
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανακοίνωσε την τελική πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Δημοκρατική Αριστερά έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής της ομάδας για αύριο το πρωί προκειμένου να αποφασίσει τη στάση της.
Σύμφωνα με την πρόταση οι κάλπες θα είναι όσα και τα επιμέρους ονόματα που περιλαμβάνονται στις προτάσεις των κομμάτων. Βέβαια οι εμπνευστές αυτού του σεναρίου καλούνται να απαντήσουν σοβαρά πως είναι δυνατόν να κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές 3 φορές για την παραπομπή Παπακωνσταντίνου, δύο φορές για την παραπομπή Βενιζέλου και από μία για την παραπομπή Παπανδρέου και Παπαδήμου.
Στον αντίποδα τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ) θα ζητήσουν να στηθούν τέσσερις κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο που κατηγορείται. Θα τονίσουν μάλιστα ότι αυτή είναι η μόνη ορθή πρόταση με βάση τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα.
Η κόντρα Βενιζέλου – ΣΥΡΙΖΑ
Αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία για τις κάλπες η συζήτηση αναμένεται να μπει στην ουσία της υπόθεσης που είναι ποιος ή ποιοι ευθύνονται που αλλοιώθηκε η λίστα Λαγκάρντ και ποιος ή ποιοι δεν προχώρησαν τον έλεγχο με αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο.
Οι ανταλλαγές ανακοινώσεων και δηλώσεων όλες τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν προετοιμάσει την κοινή γνώμη για σύγκρουση ως τα άκρα. Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλάβει στους κατηγορούμενους τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ,τότε υπουργό Οικονομικών έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του κ. Βενιζέλου. Ακόμη και σήμερα μιλώντας στα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα εμπνευστή και ηθικό αυτουργό της συνωμοσίας σε βάρος του και σε βάρος του ΠΑΣΟΚ.
Στενοί του συνεργάτες επισήμαιναν χθες ότι ο κ. Βενιζέλος εφόσον προκληθεί θα μιλήσει με στοιχεία και ονόματα για το πως έφτασε η λίστα Λαγκάρντ στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.
Σύμφωνα τα όσα διαρρεόνται ο κ. Βενιζέλος και στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης παρέδωσε το usb -ανεξαρτήτως του τι έκανε μετά με τις μετεγγραφές- σε ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο στη συνέχεια το προσέφερε προς δημοσίευση τουλάχιστον σε μία ημερήσια εφημερίδα, η οποία όμως δεν το δέχθηκε. Τελικά δόθηκε στον κ. Βαξεβάνη.
Αυτός, είτε με ονόματα είτε χωρίς ονόματα αναμένεται να είναι ο καμβάς της επιθετικής ομιλίας του κ. Βενιζέλου ο οποίος κατά τα λοιπά θα υποστηρίξει ότι οι εξελίξεις τον δικαιώνουν, ότι είναι ο μόνος που παρέδωσε τη λίστα Λαγκάρντ που είχε στην κατοχή του και μάλιστα αυτή που του είχε παραδοθεί και ότι αν δεν είχε παραδώσει αυτός το usb δεν θα μπορούσα να εξακριβωθεί ότι έγινε αλλοίωση με την αφαίρεση των ονομάτων των τριών συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης έχει απειλήσει με αποκαλύψεις και εκπλήξεις τον κ. Βενιζέλο δεν έχει γίνει γνωστή έως τώρα κάποια νεότερη πληροφορία σε σχέση με την πορεία της συζήτησης.
Η συζήτηση στη Βουλή θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου έως τις 6 το απόγευμα για να διεξαχθεί η ψηφοφορία.
Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να κάνει χρήση του δικαιώματός του να μιλήσει στην Ολομέλεια. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες θα βρίσκεται στο γραφείο του στο Κοινοβούλιο και θα παρέμβει στη διαδικασία εφόσον το κρίνει αναγκαίο.
Ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αναμένεται να στείλει στη Βουλή σύντομο υπόμνημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου