Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Πολύ πιθανή η πτώση των βάσεων σε 2ο και 4ο πεδίο μετά τις χαμηλές επιδόσεις στη Φυσική

Φροντιστές πιθανολογούν ότι θα επηρεαστούν ακόμη και περιζήτητες σχολές, εξαιτίας της «πανωλεθρίας» στη Φυσική Κατεύθυνσης, όπου το 80% φέρεται να έχει πέσει κάτω από το 10. Πτωτικές τάσεις, σαφώς μικρότερες, ενδέχεται να εμφανίσουν και οι βάσεις των Ιατρικών Σχολών, σε αντίθεση με το 1ο Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, όπου προβλέπεται μικρή άνοδος, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.
Την Τρίτη πέφτει η αυλαία των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων, που έχουν εξελιχθεί σε μία εξουθενωτική και ιδιαίτερα ψυχοφθόρα διαδικασία για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους. Η πρωτοφανής αποτυχία των υποψηφίων στη Φυσική Κατεύθυνσης έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς προηγήθηκε η άστοχη ενέργεια της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων να εκδώσει αντιφατικές οδηγίες για τη βαθμολόγηση του επίμαχου ερωτήματος Γ4. Ακόμη κι αν δεν είχε λανθασμένη διατύπωση το συγκεκριμένο ερώτημα, τα θέματα ήταν, κατά κοινή ομολογία, δύσκολα για τους υποψηφίους. Αλλωστε, αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που συνέλεξε η Ενωση Ελλήνων Φυσικών από τέσσερα βαθμολογικά κέντρα:
-Το 80% των υποψηφίων φέρεται να έγραψε κάτω από τη βάση.
-Ο μέσος όρος βαθμολογίας βρίσκεται κοντά στο 7,5 στην Τεχνολογική Κατεύθυνση και στο 8,5-9 στη Θετική.
-Το Γ4 επιλύθηκε από το 10% των υποψηφίων της Τεχνολογικής και από το 15% της Θετικής.
-Σχεδόν «άπιαστο» αποδείχτηκε το θέμα Δ4, καθώς ελάχιστοι υποψήφιοι κατάφεραν να απαντήσουν σωστά.
Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι κατάφερε να αριστεύσει στη Φυσική το 13,84 των υποψηφίων της Θετικής Κατεύθυνσης, ενώ το 17,71% είχε γράψει 15-17,9, το 16,25% 12-14,9 και το 10,97% 10-11,9 και σχεδόν το 42% δεν κατόρθωσε να σκαρφαλώσει στη βάση.
Κάτω από τη βάση το 25% στη Νεοελληνική Γλώσσα
Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας η περίληψη του κειμένου της Ελ. Γλύκατζη-Αρβελέρ φαίνεται ότι στερεί μονάδες από τους υποψηφίους, οι οποίοι έχουν συναντήσει δυσκολίες. Βαθμολογητές της Θεσσαλονίκης τοποθετούν το 55% των γραπτών στα μεσαία στρώματα της βαθμολογίας, δηλαδή μεταξύ 10 και 15, ενώ πάνω από 15 «ανεβαίνουν» περίπου οι δύο στους δέκα υποψηφίους και το 24% φέρεται να βρίσκεται κάτω από τη βάση. Λαμβάνοντας υπόψη και τις χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, φροντιστές προβλέπουν πτώση των βάσεων στις σχολές του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου. Στα Μαθηματικά αριστεύει το 4% των υποψηφίων της Τεχνολογικής, ενώ το σχετικό ποσοστό είναι μεγαλύτερο στη Θετική, ωστόσο δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, Γιάννης Βαφειαδάκης, επικαλούμενος πληροφορίες, βάσει των οποίων το 55%-60% κινείται κάτω από τη βάση στο συγκεκριμένο μάθημα.
Οπως εκτίμησε ο κ. Βαφειαδάκης, οδηγούμαστε σε πτώση των βάσεων στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών αντίστοιχα, δηλαδή σε Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές, Γεωπονικές και Σχολές Πληροφορικής. Στο 1ο Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών οι τάσεις προδιαγράφονται μάλλον ανοδικές, καθώς οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα, σύμφωνα με πηγές. «Στις κοινές σχολές, όπως τα Παιδαγωγικά και οι Παραϊατρικές, φαίνεται ότι θα μονοπωλήσουν τις θέσεις οι υποψήφιοι της Θεωρητικής», επισήμανε ο κ. Βαφειαδάκης και πρόσθεσε: «Μέχρι σήμερα, όταν έπεφταν δύσκολα θέματα, συνθλίβονταν οι μέτριοι μαθητές. Τώρα με τη Φυσική Κατεύθυνσης έχουν επηρεαστεί και οι άριστοι, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε πτώση ακόμη και σε περιζήτητες σχολές μηχανικών». Στο 3ο Πεδίο των Επιστημών Υγείας, σύμφωνα με τον ίδιο, οι βάσεις ενδέχεται να στραφούν προς τα κάτω, αλλά η πτωτική τάση προοιωνίζεται σαφώς μικρότερη από αυτήν του 2ου και του 4ου Πεδίου. Στο 5ο πεδίο με τις Οικονομικές Σχολές πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», με το οποίο θα κλείσει την Τρίτη η αυλαία των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων.
Πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: